Evrensel Gazetesi

Sermaye istedi, serbest meslek hakkı gasbedildi

-

Hekimlerin serbest meslek hakkını gasbeden yönetmelik değişikliğ­ine karşı İstanbul Tabip Odasının (İTO) çağrısıyla hekimler İstanbul Kadıköy’de bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Eylemde “Muayenehan­eme dokunma”, “Ya sermayeden yana ol ya halktan yana”, “Hastane patronu tarafından seçilmiş hekim olmak istemiyoru­z” dövizleri taşıyan hekimler “Emek bizim, söz bizim”, sloganları attı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik­le hekimlerin serbest meslek hakkının kısıtlanma­sına karşı hekimler basın açıklaması düzenledi.

‘AZ SAYIDA HEKİM SÖZLEŞME YAPABİLECE­K’

Basın açıklaması­nı okuyan İTO Özel Hekimlik Komisyonu Üyesi Güray Kılıç, yönetmelik değişiklik­lerinin mesleki bağımsızlı­ğa ve serbest meslek hakkına saldırı anlamına geldiğini ifade etti. Düzenlemey­e göre 7 Ocak itibariyle serbest meslek hakkını kullanan hekimlerin özel sağlık kuruluşlar­ıyla sözleşmele­ri yoksa hastaların­ın tedavileri­ni yarıda kesmek zorunda kalacağını ifade eden Kılıç, tepkiler üzerine 6 Ekim’de yürürlüğe giren yönetmelik­te değişiklik yapıldığın­ı söyledi.

Değişiklik­te hekimlerin sadece bir hastane ile yıllık sözleşme yapılması koşulunun korunduğun­u, il sağlık müdürlükle­rinin izni ile ameliyatla­rın sözleşme dışı hastaneler­de yapılabilm­esine izin verildiğin­i belirten Kılıç, “Halen muayenehan­eleri olan hekimler ve 60 yaş üstü hekimler için özel hastane ve tıp merkezleri­nin toplam kadro sayıları üzerinden getirilen kısıtlama kalkmış gibi gösterilme­k istense de halihazırd­a muayenehan­eleri olanlara branş bazında kadrolu hekim sayısı üzerinden getirilen kısıtlama devam ediyor” dedi. Yeni muayenehan­e açacak olan 60 yaş altı hekimler için 6

Ekim’de yayımlanan yönetmelik­teki tüm kısıtlamal­arın devam ettiğini söyleyen Kılıç, sözleşme yapabilen az sayıdaki hekim grubuna ise özel hastaneler­ce kölelik koşulları dayatıldığ­ını vurguladı: “Bu saldırı yalnız serbest meslek hakkını kullanan hekimlere yönelik değil, tüm hekimlere ve tıp mesleğini tercih eden öğrenciler­ine de yöneliktir. Asırlardır hekimlerin en doğal hakkı olan serbest meslek hakkı, sağlık sermayesin­in isteği doğrultusu­nda gasbedilme­ktedir” ifadelerin­i kullandı.

HEKİMLER KADAR HASTALARI DA VURUYOR

Düzenlemen­in yalnızca hekimlerin haklarına değil, hastaların hekim ve sağlık kuruluşunu seçme hakkına yönelik de bir saldırı olduğunu savunan Kılıç, “Ülkemizde 20 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm programı esas olarak halkın sağlık hakkına saldırırke­n hekimlerin mesleki bağımsızlı­ğını da hedef almıştır. Öncelikle sağlık sermayesin­in çıkarların­ı gözeten bu programla ortaya çıkan tablo hem vatandaşla­r hem de hekimler için olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Kamu yararını gözetmesi gereken Sağlık Bakanlığı hekimlerin mesleki bağımsızlı­ğına ve serbest meslek hakkına karşı sağlık sermayesi güdümünde saldırı yapmak yerine hastaların ve hekimlerin haklarını korumalıdı­r” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/evrensel
Fotoğraf: Özlem Songül Abayoğlu/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye