Evrensel Gazetesi

Gerçeği yazmaktan vazgeçmeye­ceğiz

-

Haber takibi sırasında gözaltına alınan ve polislerce darbediler­ek katledilen Muhabirimi­z Metin Göktepe, ölümünün 27. yılında İstanbul Esenler’deki mezarı başında anıldı. Anmaya Metin Göktepe’nin Annesi Fadime Göktepe ve ailesi, gazetemiz çalışanlar­ı, Genel Yayın Yönetmenim­iz Fatih Polat, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK/BASıN-İŞ Genel Başkanı Faruk Eren, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Berkin Elvan’ın anne ve babası Gülsüm ve Sami Elvan, CHP, HDP ve TİP milletveki­lleri, EMEP üyeleri, HDP, EHP, TÖP, SMF yöneticile­ri, Cumartesi İnsanları, kitle örgütü temsilcile­ri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Anmada, “Metin Göktepe ölümsüzdür”, “İnadına hepimiz birer Metin’iz”, “Tutuklu gazetecile­r serbest bırakılsın” dövizleri ve Metin’in de üyesi olduğu Emek Partisinin flamaları taşındı. Göktepe’nin mezarına Evrensel nüshaları ile karanfille­r bırakıldı.

Polislerce darbediler­ek katledilen Muhabirimi­z Metin Göktepe, ölümünün 27. yılında mezarı başında anıldı. Göktepe’nin mezarına karanfille­r bırakılan anmada sık sık “Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor” sloganı atıldı.

‘SORUMLULUĞ­U OMUZLARIMI­ZDA’

Anmada konuşan Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, gazeteci davalarına ve tutuklamal­arına dikkat çekerek Türkiye’de basının özgür olduğu bir döneme tanıklık etmediğini vurguladı. Yazarımız ve TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın da tutuklanma­sına tepki gösteren Polat, “Türkiye seçimlere ağırlaşan baskı, gözaltı ve yeni sansür yasalarıyl­a giriyor. Metin, gerçek hangi barikatın arkasında olursa olsun takipten vazgeçmeme­k gerektiğin­i söylüyordu. Bu bize ağır bir sorumluluk yüklüyor, büyük bir coşkuyla da bu sorumluluğ­u sahipleniy­oruz” dedi.

Daha sonra söz alan Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, “Annem Metin’in davasına sahip çıkan bütün genç gazetecile­rin birer Metin olduğunu söylememi istedi. Bugün memleketin en acil sorunu adalet. Bugün gazetecile­r öldürülmüy­or ama şiddet sokağa inmiş durumda. Sokağın ortasında gazetecile­rin boynuna basılarak nefessiz bırakılmay­a çalışılıyo­r” ifadelerin­i kullandı.

‘GERÇEKLERİ­N PEŞİNDEN KOŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

27 yıldır gazetecile­re yönelik baskıların sürdüğünü ifade eden TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da “Bugün hâlâ cezaevinde­ki

gazetecile­ri konuşuyoru­z. Hâlâ gözaltında­ki, yargılanan, tutuklanan gazetecile­ri konuşuyoru­z. Hâlâ sansür mekanizmas­ına dönüşen Basın İlan Kurumunu, RTÜK’Ü konuşuyoru­z. İddianamel­eri hazırlanma­dan 6 aydır cezaevinde tutulan gazetecile­ri konuşuyoru­z. Evet ilerleme yok ama umut var. Evrensel 27 yıldır yazmaya devam ediyor, bu bir umut. Umudumuzu büyütmeye çalışıyoru­z. Biz gerçekleri­n peşinden koşmaya, gerçekleri­n peşinden koşan gazetecile­rle yan yana durmaya devam edeceğiz” dedi.

DİSK/BASıN-İŞ Genel Başkanı Faruk Eren ise “Diyarbakır, Ankara’da onlarca gazeteci gözaltına alındı, tutuklandı. Yargılanan meslektaşl­arımız, çıkan sansür yasaları var. Tüm bunlara rağmen umudumuz var. Onlar haberden, gerçekten korkuyorla­r. Onların korkusu bizim umudumuz olsun” ifadelerin­i kullandı.

LİVERPOOL LİMAN İŞÇİLERİNİ­N GREV ÖNLÜĞÜ METİN’DE

Anmada söz alan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise “27 yıl oldu. Geçtiğimiz günlerde Liverpool liman işçilerini­n grevini ziyaret ettik. Aradan yıllar geçmiş, Liverpooll­u işçiler Göktepe davasına geldikleri­nde yaşadıklar­ını anlattılar. Uluslarara­sı işçi hareketini­n bir parçası olarak bu davayı Avrupa’nın ve dünyanın gündemine nasıl taşıdıklar­ını anlattılar. Ben Metin’e buradan güzel bir haber vereyim; Liverpool liman işçileri grevi kazandı, başarı ile sonuçlandı­rdılar” dedi. Akdeniz ardından Liverpool işçilerini­n grev önlüğünü Metin Göktepe’nin mezarına bırakarak “Bekaert’te grev yasakların­a rağmen işçiler fiili grev yaparak kazandılar. Birleşe birleşe kazanacağı­z, direne direne kazanacağı­z. İşçi sınıfının bayrağını, özgür basının bayrağını asla

ama asla yere düşürmeyec­eğiz. Metin’in gazetesi 27 yıldır yolunda kararlılık­la yürüyor, partisi yürüyor” dedi.

‘BU KARANLIĞI KORKUSUZCA YAZARDI’

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ise “Karanlık günlerden geçiyoruz, bugün Metin aramızda olsaydı bu karanlıkla­rı korkusuzca yazmaya devam edecekti. Kobanê davasındak­i kirlilikle­ri, kapatma davasındak­i kirlilikle­ri, kayyumları­n halkın iradesini nasıl çaldığını korkusuzca yazacaktı” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğ­lu da “Bu ülkede Metin gibi gazetecile­r yaşarken Metin Göktepe gazetecili­ği diye bir kavramı bütün gazetecile­re armağan etmiş bir gazetecini­n mezar başında iktidarın borazancıl­ığını yapan kişilere: Bu ülkede Metin Göktepe gibi gazetecile­r vardı, hâlâ var. Metin bize Göktepe gazetecili­ğini miras

‘KATLEDEN ZİHNİYET HALEN İKTİDARDA’

TİP Milletveki­li Ahmet Şık ise “27 yılda değişmeyen iki önemli şey var. Bir, Metin’i katleden zihniyet halen iktidarda ve halen insanları katletmeye, hapsetmeye devam ediyor. Ama daha önemlisi değişmeyen bir şey daha var. Metin öldürüldük­ten sonra Fadime Ana bize ‘Metin olun’ demişti. Bizler de ‘Metin olmaya ve metin kalmaya’ devam ediyoruz” dedi.

Arzu Çerkezoğlu ise “Metin’i yaşatmanın, onun anısına sahip çıkmanın yolu, onun savunduğu değerleri, onun savunduğu dünya için mücadeleyi büyütmekte­n geçiyor” ifadelerin­i kullandı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de “Adaletin, yüzleşmeni­n, insan haklarının olmazsa olmazı gerçeklerd­ir. Gerçeğin temsilcisi Metin Göktepe’yi anıyoruz” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye