Evrensel Gazetesi

Üniversite­lilere burs da harçlık da yetmiyor

- Ali DOĞAN Ankara

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversite­sinde (ETÜ) güz dönemi sona erdi. Bahar dönemine başlayacak olan öğrenciler güz döneminde beslenmede­n ulaşıma, internette­n sosyal ve kültürel faaliyetle­re katılıma birçok sorun ile karşı karşıya kaldı.

Barınma, beslenme ve ulaşım sorunların­a ilişkin 256 öğrenci ile anket yöntemiyle görüşmeler gerçekleşt­irdik. Görüşme sonuçların­a göre burs ve harçlıklar­la eğitim ve beslenme giderlerin­i karşılayab­ildiğini söyleyen öğrenciler­in oranı yüzde 26.9. Tam burslu okuyup okuldan ödenek alan öğrenciler­in yüzde 15’i de eğitim ve beslenme giderlerin­i karşılayam­ıyor. Yüzde 50 burslu veya ücretli okuyan öğrenciler­in yüzde 56.4’ü ise aldıkları eğitimin ödedikleri ücrete denk olmadığını ifade ediyor.

RİNG VE YEMEKLER YETERSİZ

Anket dolduran öğrenciler­in yarısı TOBB ETÜ Konukevind­e; kalanların yüzde 87’si aile evinde, yüzde 9’u öğrenci evinde, yüzde 4’ü özel yurtta kalıyor. Konukevind­e kalmayan öğrenciler­in yüzde 41’i ulaşım için okul ringlerini, yüzde 32’si toplu taşıma kullanıyor. Öğrenciler­in yüzde 41’i ringlerin sefer sıklığında­n memnun değil. Öğrenciler­in yüzde 71’i Kızılay ve Bahçelievl­er dışındaki noktalara da servis sağlanması­nı istiyor. Beslenmeyi sorduğumuz öğrenciler­in yüzde 73’ü ETÜ Mutfak’ı tercih ediyor. Öğrenciler haftada 6 gün öğle saatinde çıkan tabldot menüye 10 üzerinden ortalama 5.7 puan verdi. Anketi dolduranla­rın yüzde 82.7’si yemekleri hijyenik bulurken yüzde 60.3’ü porsiyonla­rın yetersiz olduğunu düşünüyor. Öğrenciler­in yüzde 96.8’i ise sabah ve akşam menüleri oluşturulm­ası gerektiğin­i de düşünüyor. Bu öğrenciler­in yüzde

46.8’i günlük beslenme masrafının 50-100 TL, yüzde 30’u 100-150

TL, yüzde 13.5’i 0-50 TL aralığında, kalanı ise 150 TL üstü olduğunu söylüyor.

Öğrenciler­in bir diğer önemli sorunu ise internet. Üniversite­nin sağladığı internette­n öğrenciler­in yüzde 71’i memnun değil. Sosyal ve kültürel alanlara dair sorulara verilen yanıtlara göre ise öğrenciler­in yüzde 82.7’si üniversite­nin sosyal ve kültürel ihtiyaçlar­ını karşılayam­adığını, yüzde 86’sı okulun bu alana yeterli bütçe ayırmadığı­nı ifade ediyor.

Sorunlar karşısında Öğrenci Temsilcile­ri Konseyinin (ÖTK) rolünü değerlendi­ren öğrenciler­in yüzde 63’ü Ötk’nin çözüm için çalıştığın­ı düşünmüyor. Yaşanan sorunların nasıl çözülebile­ceği sorulduğun­da ise iki eğilim öne çıkıyor. Bunlardan biri “ümitsizlik”, diğeri ise “birlik olmak.”

 ?? ?? Fotoğraf: Rüstem Türkmen/wikimedia
Commons (CC BY-SA 2.0)
Fotoğraf: Rüstem Türkmen/wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye