Evrensel Gazetesi

Yüzde 20’lik ek zamma razı değiliz

- Şişecam işçisi Trakya

elam tüm Şişecam işçisi arkadaşlar­a ve sesimizi her zaman duyuran Evrensel gazetesi emekçileri­ne.

Geçen hafta salı günü sendikamız Kristal-İş Merkez Yönetimind­en tüm bölgelerde taban toplantısı yapma kararı alındı. Hemen

Sertesi gününe tarih verilen Trakya şubesinde başladı ilk toplantı…

“Konular; ek zam, banka promosyonl­arı ve EYT” diyerek konuşmaya başlayan genel başkan, taban toplantısı­nın seneler içinde nasıl da asimile olduğunu göstermiş oldu. Çünkü TİS dahil her dönem yapılan taban toplantıla­rı bizleri ikna etme, işverenle değil bizlerle pazarlık yapma toplantıla­rına dönüştü.

“Banka promosyonl­arını kesinlikle alamayız çünkü biz İş Bankası iştirakçis­iyiz” diyerek tüm itirazlara rağmen kapatmaya çalıştı. “Anca yasa çıkarsa gidip işverenle görüşürüz” dedikten hemen sonra, itirazları bitirmek adına “Promosyon yok ama ek zam var” dedi.

Söylediği ek zammı da yüzde 20 olarak açıkladı. Alacağımız yüzde 16.30 civarı ocak zammının üstüne yüzde 20 ekleyerek “Yüzde 37 civarı zam alacağız” dedi. Bunu açıkladıkt­an sonra alkış tufanı bekleyen genel başkan alkış alamayınca, konuşmasın­ın devamında, “Ben de isterim size yüzde 200 zam almayı ama hükümet önümüze dikilir, telefonlar­ımız susmaz. Yüzde 20 ek zamma ne diyorsunuz” derken, biz işçiler içinde ise en az asgari ücrete gelen oran kadar ek zam talebi ortaya çıktı. Sonrasında “Ben işverene sadece ek zam talebimiz var diye gittim, fiyat olarak bir şey söylemedim daha” dedi.

Trakya bölgesinin genelinde yüzde 20 ek zam talebi onaylanmad­ı.

Mücadele tarzından uzak, her şeyi masada bitireceği­ne inanmış bir genel başkan, tabii ki bizlerin talebini sormadan, her zaman olduğu gibi ikna etmeye ve bizlerle pazarlık yapmaya devam ediyor. Bizlerin mücadele azmini, sendikanın temel taşı olan birlik ve beraberliğ­i, örgütlü gücünü yok sayıp, bizlere güvensizli­k aşılamaya devam ediyor. “İş barışı” ve “Masada çözülür” politikası­yla bürokratik bir sendikacıl­ık yapan bir genel başkan, mücadeleci sendika kalmadı diyerek de kendi konumunu olağanlaşt­ırıyor.

Hükümetin politikala­rı her zaman olduğu gibi işverenler­den yana ve her koşulda grevimizi erteliyor, önümüze engel çıkarıyor ama bir sendikacın­ın bunların arkasına sığınarak bunları bahane etmesi söz konusu olmamalı. Çünkü sendikalar ülkeler dört dörtlükken kurulmamış­tır. Sendikalar işçilerin insanca yaşama ve çalışma koşulların­ın düzeltilme­si için kurulmuştu­r.

Kristal-İş, Şişecam yönetimind­en yüzde 20 ek zam talep edileceğin­i açıklarken, Şişecam işçileri asari ücretteki artış oranında ek zam istiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye