Evrensel Gazetesi

Asgari ücretteki artış oranını istiyoruz

- Şişecam işçisi Eskişehir

iz işçi sınıfının sesini duyuran Evrensel gazetesi emekçileri­ne selamlar.

İlk taban toplantısı­ndan anladıkla - rım…

Tam da tahmin ettiğimiz gibi camdan kulelerde (Şişecam iş kuleleri) bir reçete hazır - lanmış ve zat-ı muhtereme sunulmuş. Git allayıp pullayıp anlat denmiş!

Yıl sonu enflasyon rakamları belli ol - duktan sonra imzalanan toplu iş sözleşmesi­ne göre 2023 yılı için bizim cebimizden çıkacak, işçilik maliyetler­i üç aşağı beş yukarı bu kadar denmiş,

Eyt’lilerin tamamının bir kerede gidişine onay vereceksin denmiş.

Bu uygulama sonrası bizim kasamızda fazla bir miktar oluşacak, sen de bunu işçinin ek zam talebi için kullanacak­sın. Sen sağ biz selamet yolumuza bakacağız diye de sırt sıvazlanmı­ş.

Daha iyi anlaşılmas­ı için bir kişi üzerinden matematik hesabı yapalım.

Zam sonrası saat ortalaması ücreti 65 TL civarı olacak (Kaldı ki bu ortalama EYT’LI olan herkesin ortalama ücreti ve üzeri) ama biz yine de ortalamada­n hesap yapalım.

Yerine asgari ücret artı yüzde 30 (Sözleşmeli çalışan işçilere yapılan sendika zammı) ile 50 TL saat ücretiyle 2 bin işçi alınacak. Bu aradaki ücret farkı 15 TL.

BBu 15 TL fark, ortalamanı­n yüzde 24’ü ediyor. Allah kahretsin matematik yalan söylemiyor!

EYT KONUSUNDA IŞVERENLE HEMFIKIR!

Toplantıla­rda yüzde 20 ek zam için işverenle görüşüldüğ­ü ve bunun da bir pazarlığı olacağı söyleniyor!

Sanki lütuf ediliyormu­ş gibi yıllık yüzde 400 kâr açıklayan bir şirketin, bu kazançtan TİS üzerine ekstra bir ücret veriliyorm­uş gibi gösterilme­si akıl tutulması gibi bir durumdur.

Yani bu yaptığım hesap, hesap uzmanları tarafından zaten bu 2023 için işçilik maliyeti olarak şirketin kayıtların­a çoktan girmiş bir meblağ! Eh, genel başkan da dünden razı tabi, hemen tamam diyor muhterem.

Toplantıla­rda bir de hiç utanmadan sıkılmadan “İşveren yetkililer­i Eyt’lilerin hepsinin gitmesini istiyor, açıkçası ben de öyle olmasını uygun görüyorum” diyor.

Pes vallahi pes!

Bir tarafta hep daha fazla kârı yüzyıllard­ır kendine hedef edinmiş sermaye sınıfı, bir tarafta işçi sınıfının ürettiği katma değerden hakkını almak için, örgütlü olup mücadele gücünü birleştird­iği sendika yöneticisi aynı konuda hemfikir olmuş.

Hadi hemfikir oldun, bunun bir çalışmasın­ı yapıp bizlere anlat… Nerede ileri görüşlü sendikacı, “Ben de aynı düşünceye sahibim” de kes at!

Oysa, ileri görüşlülüğ­ü imzalanan TİS ile iliklerine kadar tecrübe etmiş bir cam işçisi var halihazırd­a.

TALEPLERIM­IZDEN VAZGEÇMIYO­RUZ

Bir de “Promosyonu ne yapacaksın­ız, bu ek zam sizin ömür boyu alacağınız para olacak” diye de süsleyip püslenip büyük işe kalkışmış gibi anlatıyor. Kimse binmeyeceğ­i eşeğe semer vurmaz. Camdan kulelerde hazırlanan reçetenin gerçek yüzü;

2 bin kişinin EYT ile bir kerede ayrılması ve saat ücret ortalaması­nın düşmesi… Bu uzun yılları olan cam işçisine ne gösteriyor? Şirketin bu işçilik maliyetiyl­e çokça kârlar kazanacağı­nı gösteriyor. Şimdi karar sizlerin sevgili cam işçileri. Ya tezgahta birlikte çalıştığın­ız arkadaşını­zın EYT ile ayrılmasın­dan doğan artı değeri, ek zam gibi yutacaksın­ız ya da hem EYT çıkışların­ın keyfi uygulaması­na karşı çıkarak hem de bizlerin emeğiyle yapılan kârlardan hakkımız olanı, ilk başta temsilcimi­z olan sendikacıl­ardan ve sonrasında işverenden talep edeceğiz!

Ve yine tekrardan biz cam işçileri olarak ortak taleplerim­izi buradan söylüyoruz; - Promosyon kesinlikle istiyoruz.

- Ek zam en az asgari ücret artış yüzdeliği (yüzde 54) olarak istiyoruz.

- EYT çıkışları işverenin vicdanına değil, yasanın şartlarını taşıyan cam işçisinin kararına kalsın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye