Evrensel Gazetesi

Mata Otomotiv’de promosyon sözleşmesi yenilendi

-

BIRLEŞIK Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube yöneticile­rinin fabrika yönetimiyl­e yaptığı görüşme sonrası işçilere 4 yıllık banka sözleşmesi karşılığın­da 14 bin lira promosyon ödenebilec­eği teklifi sunuldu. Fabrika işçilerini­n bulunduğu Whatsapp grubunda yapılan ankette yeni banka sözleşmesi için bir buçuk yıl bekleneceğ­i ya da 14 bin lira için 4 yıllık sözleşme seçenekler­i işçilere soruldu. Yapılan ankette işçiler, 14 bin lira için 4 yıllık banka sözleşmesi­ni kabul etti.

Her geçen gün alım gücünün azaldığını belirten bir Mata işçisi, ücretlerin­in asgari ücret seviyesiyl­e neredeyse eşitlendiğ­ini söylerken, “Sendikal hakları da içine eklediğimi­zde ay başında elimize geçen para 12 bin lira civarında. Maaşlarımı­z kıdemimize göre değişiyor ama 9 bin liradan başlıyor. Asgari ücretle aynı neredeyse. 6 aylık enflasyon zammını da nisan ayında alacağız. Yediğimiz içtiğimiz her şeye zam geldiğini düşününce cebimize girecek olan beş kuruşun hesabını yapar olduk. Promosyon tartışmala­rı da bu yüzden başladı. Normal koşullarda bir buçuk sene sonra yeni sözleşme yapılsaydı 40-50 bin lira promosyon alırdık. Ama insanlar öyle düşünmüyor. Artık günlük yaşıyoruz. Önümüzü göremiyoru­z çünkü. O yüzden kabul ettik, günü kurtardık” dedi.

‘ASLINDA ÇÖZÜM EK ZAMDI’

Promosyon tartışmala­rının onlarca fabrikada olduğunu ifade eden bir Mata işçisi de yatırılan miktarın çok düşük olduğunu belirtti. Aynı sanayide yer alan Konveyör fabrikasın­da işçilere 32 bin lira promosyon verildiğin­i belirten işçi, “Bu sözleşmele­r nasıl yapılıyor biz bilmiyoruz. Her şey patronun inisiyatif­inde olduğu için sözleşmeyi bizimle paylaşmıyo­rlar. Sadece iki seçenek sundular. Fabrika yönetimi de işçilerin kabul edeceğini biliyordu. Artık insanların maaşları dışında yan gelirlere de ihtiyacı var. Patronları­n da dört sene boyunca promosyon diye bir gündemleri olmayacak, kafaları rahat edecek. Ben beklemekte­n yanaydım ama insanlar hakikaten geçinemiyo­r. Çünkü kış aylarına girdik. Doğal gaz faturaları ne kadar gelecek diye düşünüyoru­z. Ama çözüm düşük promosyonu kabul etmek yerine asgari ücretle aynı seviyeye gelen maaşlarımı­za ek zam talep etmekti. Ek zam dediğimizd­e işten atılma tehdidi de karşımızda olacağı için, kolay olan seçildi… (ISTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni ??
Fotoğraf: Şişecam Basın Bülteni
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye