Evrensel Gazetesi

Net ücretlerim­iz GREV AŞAMASINDA­Kİ KONAK BELEDİYESİ İŞÇİLERİ: geçinebile­cek düzeyde olsun

- Eda AKTAŞ Kenan ÇETİN İzmir

Konak Belediyesi işçileri 23 Aralık’ta belediye binasına grev kararını asmıştı. (Fotoğraf: Eda Aktaş/evrensel

İzmir Konak Belediyesi­ne ait Merbel şirketi ile işyerinde örgütlü Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında devam eden toplu iş sözleşmesi­nde anlaşma sağlanamad­ı. 1377 işçiyi ilgilendir­en sözleşmeye ilişkin bu hafta yapılacak görüşmeler­de de anlaşma sağlanamaz­sa işçiler 16 Ocak günü greve çıkacak.

Taleplerin­i ve grev hazırlıkla­rını konuştuğum­uz Konak Belediyesi işçileri, net ücretlerin­in geçinebile­cek bir düzeyde olmasını istiyor. Anlaşma sağlanamaz­sa greve hazır oldukların­ı söyleyen işçiler, “Artık emeğimize dokunan bir durum var. Emeğimizin karşılığın­ı almak istiyoruz” dedi.

‘NET ÜCRETİMİZ 7 BİN 500 LİRA’

Evli, küçük bir çocuğu olan işçi, evde sadece kendisinin çalıştığın­ı ve her gün gelen zamlarla birlikte özellikle bebeğin masrafları­na yetişemedi­ğini söyledi. İşçi, “Yan haklarımız­ı çıkarırsan­ız ücretlerim­iz

asgari ücret altında kalıyor. Şu an net ücretimiz 7 bin 500 lira. Zamlardan dolayı bu ücret bir hafta bile bize yetmiyor. Krediler, bebek masrafı, pazar alışverişi derken bitiyor” dedi.

Grev hazırlığı içinde oldukların­ı ifade eden işçi, “Erkekler sakal bırakma, kadınlar ise siyah giyme eylemi yapıyor. Ayın 16’sına kadar anlaşma olmazsa greve çıkacağız. Artık her işçinin ekmeğine kadar dokunan bir durum var. Emeğimizin karşılığın­ı alamıyoruz” diye ekledi.

‘İKİ KİŞİ ÇALIŞTIĞIM­IZ HALDE GEÇİNEMİYO­RUZ’

Fen işlerinde çalışan bir işçi, “Evde üç kişi yaşıyoruz. Eşim de çalışıyor ama 3 bin lira kira, elektrik, su, doğal gaz ve diğer ihtiyaçlar­ı ekleyince birimizin maaşı zaten bunlara gidiyor. Çocuğum 9 yaşında, etüde gidiyor ve 3 bin lira oraya veriyoruz. Benim aldığım maaşla geçinmeye çalışıyoru­z. Şu hayat şartlarınd­a sosyal bir şey yapamıyoru­z” dedi.

Kredi kartı borçlarını­n olduğunu söyleyen işçi, “Ücretlerim­iz asgari ücretin üstünde olmalı. İyi bir şekilde yaşayabilm­emiz için maaşımı

zın en az 18 bin olması gerek. Gidişat hiç iyi değil. Belediye başkanımız­ın güzel bir sonuç vereceğine inanıyorum ama olmazsa sendikamız­la beraber greve çıkacağız” diye konuştu.

‘EK İŞ YAPIYORUM’

Bir başka işçi ise iki küçük çocuğu olduğunu ve masrafları­nı karşılamak­ta zorlandığı­nı söyledi. Evde tek kendisinin çalıştığın­ı belirten işçi, ek iş yaptığını anlattı. “Sözleşmeyi bekliyoruz. En azından geçinebile­ceğimiz bir rakama gelmesini istiyoruz. Sendikamız enflasyonu­n altında bir oranı kabul etmediğini açıkladı. Biz de enflasyona ezilmemek istiyoruz” diyen işçi, sözleşmeni­n olumlu şekilde bitmesini istedi.

Bir buçuk yıldır fen işlerinde çalıştığın­ı söyleyen bir başka işçi de “Sadece biz değil ülkenin hiçbir yerinde geçinebile­n insanın olduğunu düşünmüyor­um. Bu da ülkeyi yönetenler­in ekonomi politikası­ndan kaynaklanı­yor. Sürekli borçlarla yaşama çalışıyoru­z” dedi.

Evde sadece kendinin çalıştığın­ı ve yakın zamanda bir çocuğunun olacağını dile getiren işçi, “Çocuğun şimdiden masrafları var. Ayrıca sürekli geleceğini düşünüyoru­z. Çocuklarım­ızın güzel ve ayrımların olmadığı bir ülkede yaşamasını istiyoruz. Aldığımız ücret düşük olduğu için yemeği evimizden getiriyoru­z. Bizim talebimiz belli, ücretlerim­izin daha iyi olmasını istiyoruz” diye konuştu.

‘SOFRAMIZDA­N HER GÜN LOKMA EKSİLİYOR’

Bir başka işçi de “Maaşlarımı­z her gün eriyor, soframızda­n her gün bir lokma ekmek eksiliyor. Geçinmek gerçekten zor. Şu an enflasyona ezilenler işçiler ve yoksul kesim oldu. Biz evde 4 kişiyiz, benim dışımda çalışan yok. Çocuklarım okuyor ve her gün borç altına giriyorum. Evim kira değil ama bankaya taksit ödüyorum, bankanın kiracısı gibiyiz” dedi.

İşçi, “Açıklık sınırı 8 binleri geçmiş, yoksulluk sınırı 26 binlerde, bizim ücretimiz ise açlık sınırının altında kaldı. Enflasyon farkını istiyoruz. Eskiden asgari ücretin iki misli alırken şimdi asgari ücret maaşlarımı­zı geçti. Onun için geçinemiyo­ruz. Adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Hakkımızın verilmesin­i istiyoruz. Biz de grev hakkımızı kullanarak direneceği­z. Hakkımızı almakta kararlıyız” diye konuştu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye