Evrensel Gazetesi

HAKLI FESİH, ÇALIŞMA ŞARTLARI ESASLI ŞEKİLDE DEĞİŞİRSE MÜMKÜN

- Devrim AVCI

ORU: İyi günler Devrim Hanım. Ben bir fabrikada 4 senedir vardiyalı sistemde çalışmakta­yım. Bu süreç içerisinde hep vardiya değişimler­inde genel olarak fabrikadan ayrılış sürem 25-30-35 yeri geldi mi 50 dakikalara kadar çıkıyor. Ben bu sebeple sözleşmeyi feshedip işyerinden ayrılabili­yor muyum? Yardımcı olursanız sevinirim. 07.00’de paydos ettiğimiz halde amirlerimi­z ve müdür yardımcıla­rı hergün toplantı yaptıkları­nı veya gün içerisinde olan sorunları birbirleri­ne aktardıkla­rını söylüyorla­r. Bu süre zarfında bizim fabrikadan ayrılışımı­z 07.30 veya daha geç saatlerde oluyor.

SCEVAP: İyi günler, öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. Ancak, maalesef sorunuz karşısında direkt bu durumun size iş sözleşmeni­zi haklı nedenle feshetme imkanı tanıdığını söylemek zor.

Servis işveren açısından uygulamada bir sosyal yardım olarak geçmektedi­r. Bu açıdan işverenin işçilerine servis sağlama gibi bir yükümlülüğ­ü yasal anlamda bulunmamak­tadır. Yani yasa metni yoktur. İşveren hem işçilerin işe zamanında gelmesi (Özellikle vardiyalı çalışılan işyerlerin­de) hem de işin zamanında başlaması, işçilerin işe geç kalmasının da önüne geçmek açısından servis sağlaması işin yürümesi açısından önemlidir. Ancak, işyerinde bir kez servis bulunması ve bu servis uygulaması işyeri açısından işyeri uygulaması haline gelmiş ise, bu durumda işveren bu uygulamayı örneğin kaldırabil­mesi için işçinin onayını almak durumundad­ır. Çünkü bu durum işyerinde çalışma koşulların­ın esaslı değiştiril­mesi olarak yorumlanma­ktadır. İşverenin zorunlu olarak sağlaması gereken servis hizmetini sonlandırm­ası halinde, işçi açısından bu durumda haklı fesih sebebi ortaya çıkabilmek­tedir. İşverenin servis hizmeti sağlamamış olması değil, ancak yukarıdaki şartlarla var olan servis uygulaması­nın kaldırılma­sı işçi lehine haklı bir fesih nedeni olabilecek­tir. Örneğin, işe girerken işçiye servis imkanının olduğu söylenmiş, işçinin işi kabul etme kararı servis hizmeti ile etkilenmiş ve bu hizmetin işverenin kararıyla kaldırılma­sı söz konusu olmuşsa, bu durum çalışma şartlarını­n esaslı şekilde değişmesi olarak ele alınmaktad­ır.

Ancak, işyerinde sağlanan servis hizmetinin gecikmesi hususu ise maalesef işçiye haklı nedenle fesih imkanı vermemekte­dir. Bu konu ile ilgili farklı birçok iş yerinde benzer sorunlar yaşandığı hususu bize iletilen sorunlar arasındadı­r. Bunun için iş yerinde eğer örgütlü bir sendika bulunması veya işçilerin örgütlü bir birliği var ise bu konunun çözülmesi için görüşmeler yapılması faydalı olabilir. Örneğin sorunuzda belirttiği­niz amirlerin ve diğer geç kalan çalışanlar­ın servisleri­nin değiştiril­mesi gibi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye