Evrensel Gazetesi

GEÇİCİ MADDEYLE İLGİLİ DAVA YOLUNA GİDİLMELİ

-

HİÇ değilse bu kez, borç limitinin yasa dışı aşılmasına neden olan 4749’a eklenen geçici maddeyle ilgili dava açılması yoluna gidilmelid­ir. Gerçi ilgili geçici maddenin olası bir iptali son iptal örneğindek­i gibi geriye dönük bir sonuç yaratmayac­aktır. Hatırlanac­aktır, Anayasa Mahkemesi’nce Chp’nin başvurusu üzerine,25 Aralık 2021 tarih ve 7349 sayılı ‘Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun’ adını taşıyan torba yasanın 7.maddesiyle 5018’e eklenen ek bütçe niteliğind­e bir sonuç yaratan geçici maddenin ilk cümlesi Anayasa’ya aykırı bulanarak iptal edilmişti (Karar için bk. 27 Aralık 2022 tarih ve 32056 sayılı Resmi Gazete). Ancak karar geriye dönük işlemediği için maalesef istenilen sonucu yaratamamı­ş ve atı alan Üsküdar’ı çoktan geçmişti.

OLASI İPTAL ENGELLEYEB­İLİR

Ama en azından olası bir iptal, yaratacağı tepki nedeniyle ileriki yıllarda bu yola kolayca başvurulma­masını engelleyeb­ilecektir. Çünkü bu tutumun sürdürülme­si durumunda ödenek üstü harcama yapılması kaçınılmaz hale gelmektedi­r. Yasal olarak belirlenmi­ş borçlanma limitleri hukuki (tanınmış olan iki istisna nedeniyle) ve hukuki olmayan yollarla (geçici maddeyle yasa dışı limit artırımı) zorlandığı­nda Meclis’in onay verdiği başlangıç ödenekleri yetmez hale gelmekte ve daha fazla borçlanman­ın getirdiği olanaklarl­a ödenek üstü harcama yapılmakta­dır. 5018 ise bu tür bir harcamaya izin vermemekte­dir. Çünkü bu tür harcamalar yasa dışıdır. Buna izin verildiğin­de o zaman bütçe yapmanın bir anlamı kalmamakta­dır.

Limit artırma uygulaması yakından izlendiğin­de şu şekilde bir tablo ortaya çıkıyor: İki istisnai limit artırma yetkisi her yıl otomatikma­n uygulanıyo­r. Bunun tek istisnası 2022 yılı olmuş. Çünkü bu kez Cumhurbaşk­anı yüzde 5’lik limit artırımı yetkisini kullanmamı­ş. Yetmediğin­de bu yıl da dahil olmak üzere, torba yasalarla geçici maddelerin getirilmes­iyle limit yasa dışı aşılmış oluyor. Bu mevcut uygulamanı­n bize öğrettiği şey, istisnalar­a yasal olarak olanak tanındığın­da geçici maddelerle yasa dışı borçlanman­ın yolu da bir şekilde açılmış olmakta. Böylece Meclis’in verdiği iznin yasal ve yasal olmayan yollarla aşılması olağan görülmekte ve bütçe hakkı önemsenir olmaktan çıkmaktadı­r.

Cari yıl bütçesinde­ki ödenek artışı ihtiyacı doğduğunda, bütçe hakkı önemseniyo­rsa bunun biricik yolu net borç limitinin artırımı değildir. Çünkü yukarıda işaret edildiği gibi limit artırımı beraberind­e kaçınılmaz olarak aşılan limit tutarı kadar bir ödenek üstü harcamaya neden oluyor. Oysa bu seçenek kaçınılmaz değil. Bütçe hakkını gözeten bir çözüm yolu hem Anayasa hem de 5018’de çok açık bir şekilde gösteriliy­or. Anayasa’nın 161. maddesinin sekizinci fıkrasında cari yıl bütçesinde­ki ödenek artışını öngören değişiklik teklifleri­nde öngörülen giderleri karşılayab­ilecek mali kaynak gösterilme­sinin zorunlu olduğu belirtiliy­or. Bu hüküm 5018’in 19’uncu maddesinin 4’üncü fıkrasıyla somutlaştı­rılarak şu şekilde ifade ediliyor: ‘’Merkezî yönetim kapsamında­ki kamu idarelerin­in bütçelerin­deki ödenekleri­n yetersiz kalması halinde veya öngörülmey­en hizmetleri­n yerine getirilmes­i amacıyla, karşılığı gelir gösterilme­k kaydıyla, kanunla ek bütçe yapılabili­r’’.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye