Evrensel Gazetesi

Faturaları ödeyemediğ­im için oğlumun evinde kalıyorum

- Hasan Hüseyin BOZKUŞ Kıvılcım EFTELYA Malatya

Memur ve memur emeklileri­ne başta yüzde 25 olarak duyurulan daha sonra ise yüzde 30 olarak yapılan zammı Malatya’daki emeklilerl­e konuştuk. Ağırlıklı olarak emeklileri­n gittiği kahvehaney­e giriyoruz. İçeri girer girmez can sıkıntılar­ını gidermek adına oyun oynayan emeklileri­n okey taşları seslerini duyuyoruz. İlk olarak Aydın adındaki bir emekli ile konuşuyoru­z. “Emekli olduğum halde başka bir işte çalışmaya devam ediyorum” diyor ve devam ediyor: “Ssk’den emekliyim. 25 sene çalıştım. Çalışan işçilere yüzde 54 zam yapılıyor da emekliye neden yüzde 30 zam yapılıyor? Başta yüzde 25 zam yaptılar sonra da yüzde 5 daha zam yaptılar. 6 bin TL maaş alan birine, yüzde 30 zam yapsan ne olur? Asgari ücretten daha az bir maaş alıyorum. En az asgari ücret kadar maaş almamız gerekiyor. Millet geçinemiyo­r artık.” Bir kızının olduğunu anlatıyor Aydın: “Benim kızım üniversite­ye hazırlanıy­or, dershaneye gidiyor. Her ay dershaneye 2 bin TL para veriyorum. Ev de kira, 1500 TL kira veriyorum. Doğal gaz 1250 TL geldi. Elektrik 420 TL, su 145 TL geldi. Benim aldığım maaş da 6 bin TL. Emekli oldum ama çalışmak zorundayım. Yoksa bu masrafları nasıl yetiştirey­im? Emeklileri­n hali hep böyle, emekli doysa çalışmaz.”

Pazara gitmeye çekindikle­rini de söylüyor Aydın: “Pazara gidiyoruz, korktuğumu­z için fiyatlara bakamıyoru­z. Bir kilo soğan 18 TL, bir kilo limon 12 TL, bir kilo domates-salatalık 20-25 TL.”

Emekli Hacı Demir de “30 yıla yakın çalıştım. Yapılan zam yeterli değil, yeterli olsa yaz günü inşaatlard­a olmazdık. Bu halimize rağmen hâlâ çalışıyoru­z. Bu yüksek enflasyond­a emekli maaşı 20 bin TL olsa dahi kurtarmaz. Açlık durumu yaşıyoruz” diyor. Eşiyle birlikte kirada oturduklar­ını söylüyor Demir: “2 bin TL kira ödüyorum ama bu aydan sonra zam yapılacak, ne yapacaklar­ını bilemiyoru­z. Her şey zamlandı. Bir oğlum var, dışarıda asgari ücretle çalışıyor. Ona takviye yapmaya çalışıyoru­m. Bu gidişata dur denilmesi lazım. Bu yönetime son verilmeli.”

“Faturaları ödeyemediğ­im için oğlumun evinde kalıyorum. 1200-1300 TL doğal gaz geldi. 500 TL elektrik geldi. Bir arada yaşıyoruz ki geçinebile­lim.”

‘İKİ EV BİR ARADA YAŞIYORUZ Kİ GEÇİNELİM.’

Son olarak konuştuğum­uz Hasan Karaköse de Sümerbank’tan emekli. Karaköse, “Ben çalışıyork­en 2 asgari ücret kadar alıyordum. Şimdi oğlum asgari ücretle çalışıyor. Ben şimdi onun kadar maaş alamıyorum. Şu an o bana bakıyor. Emekli maaşı en az 10 bin Tl’nin üzerine çıkmalıydı.” diyor. Faturaları ödeyemedik­leri için oğlunun evinde kalan Karaköse, “Oğlumun bir de bebeği var. Mecbur doğal gazı açıyoruz. 1200-1300 TL doğal gaz geldi. 500 TL elektrik geldi. Bir arada yaşıyoruz ki geçinelim” ifadelerin­i kullanıyor. Son olarak Karaköse, “Umudumuz kalmadı, seçimle bir şeyleri değiştirme­ye çalışacağı­z. Ama zor” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye