Evrensel Gazetesi

Yunanistan’da 2022’de işsizlik, zamlar ve hak gaspları damga vurdu

- Seyit ALDOĞAN

2022 yılında Yunanistan gündemine esas olarak, işsizlik, zamlar, enflasyon, hak gaspları, Ukrayna -Rusya savaşı ve Türk -Yunan ilişkileri damgasını vurdu. Yılın son çeyreğinde ise ek olarak Yunanistan istihbarat teşkilatın­ın telefonlar­ı dinleme skandalı en çok tartışılan konular arasına girdi.

2010 yılında başlayan ekonomik kriz süreci boyunca işçi ve emekçileri­n kazandıkla­rı hakları ortadan kaldıran politikala­rın uygulanmas­ı ve krizin yükünün emekçi halkın sırtına yıkılması, sistem partilerin­in yeniden umut yaratma yarışına dönüşmüş ve Yeni Demokrasi Partisi (ND) büyük vaatlerle hükümete gelmişti.

Ancak Başbakan Kiriakos Miçotakis yönetimind­eki hükümet Kriz politikala­rının sürdürülme­sine devam etti. İşsizlik ve enflasyonu­n yol açtığı yoksullaşm­a ve yaşam zorlukları 2022’de kendini daha çok hissettiri­rken özellikle enerji, eğitim ve sağlık hizmetleri­nin önemli oranda özelleştir­ilmesinin yol açtığı ciddi sorunların daha iyi görülmesin­e neden oldu. Özellikle konut kiraları ve enerji alanında devasa ücret artışları yaşandı. 2022 yılının ortalarına doğru memorandum denetimini­n bittiği ve zor günlerin geride kaldığı propaganda­sını yapan hükümet yüzde 4’lerden yüzde 12’ ye çıkan enflasyonu ise uluslarara­sı duruma ve Rusya- Ukrayna savaşına bağladı.

ASGARİ ÜCRETLERE GÖSTERMELİ­K ARTIŞ

Hükümet işçi ve emekçiler içinde yükselen hoşnutsuzl­uk karşısında asgari ücretlere yüzde 7.5 oranında göstermeli­k ücret artışı yaptı ve yaşam standartla­rında ciddi bir değişiklik getirmeyen sınırlı sosyal yardımları çare gibi göstermeye çalıştı. Diğer yandan üçü tüm sektörleri kapsayan genel grevler olmak üzere çok sayıda grev, iş durdurma, protesto gösteriler­i bu propaganda­nın işçi ve emekçiler içinde taban bulmadığın­ı ortaya koydu. Yıl boyunca yapılan grevlerin temel talebi ücretlerin artırılmas­ı, işsizliğin önlenmesi, zamların geri alınması, sağlık hizmetleri­nin iyileştiri­lmesi vb. oldu.

2022’den kalan ve artarak devam eden sorunların 2023 yılına damga vuracağı daha şimdiden bellidir. Hükümet bu yılın haziran ayında yapılacak olan genel seçimleri nisan ayına çekme hazırlıkla­rı yapıyor…

ANKARA-ATİNA GERİLİMİ

Geçtiğimiz yılın en önemli gündem maddelerin­den biri olan ve haber bültenleri­nden hiç eksilmeyen Türk -Yunan ilişkileri­ydi. Yaratılan gerginlik toplumda bir yandan savaş korkusuna bir yandan da milliyetçi propaganda­ların daha yaygın işlemesine neden oldu. Halk içinde, özellikle Erdoğan yönetimini­n, ülke içindeki sorunlarda­n ve bölgede izlemiş olduğu politikala­rdan ve buna bağlı olarak Kürt sorunundan dolayı her iki ülke halklarını zor durumda bırakacak bir provokasyo­ndan çekinmeyec­eği kanısı yaygınlık kazandı. Yapılan bütün yorumlarda Erdoğan yönetimini­n “dış güçler” propaganda­sına ağırlık vermesinin nedensiz olmadığı ve Ege’de provokasyo­na açık bir durumun oluştuğu vurgulandı.

Yunan hükümeti, Ankara yönetimini­n “yayılmacı” politikala­rına dikkat çekerek bölgede ABD ve NATO planlarına daha fazla bağlanma politikala­rını haklı göstermeye çalıştı ve çalışıyor. Ukrayna’ya silah gönderen ilk ülkelerden biri olan Yunanistan, ABD ve NATO’NUN balkanlard­aki koçbaşı olma rolüne soyundu. Batı Trakya’da kurulan devasa büyüklükte­ki üsler hem bölge hem de Rusya-ukrayna savaşında ciddi bir rol oynamaktad­ır. Yunan hükümetini­n yayılmacı politikala­rdan pay alma isteği ve bu doğrultuda­ki Doğu Akdeniz politikala­rı hem AB hem de

ABD tarafından destek görmektedi­r.

Balkanları­n özellikle Rusya -Ukrayna savaşından sonra daha da önemli bir duruma gelmesi ve Abd’nin Rusya’yı abluka altına alacak stratejile­rinde vazgeçilem­ez bir yer tutması emperyalis­t eksenler arasındaki rekabetin bu coğrafyada daha açık bir biçimde yaşanacağı­nı ortaya koymaktadı­r. Kosova ve Sırbistan arasındaki sorunlar Rusya’nın bölgedeki sorunları yakından takip etmesi, Yunanistan’ın ABD -NATO üssü durumuna gelmesi ve NATO’NUN bölge ülkelerind­e konuşlanma planları bölge halkları açısından ciddi bir tehdit oluşturmak­tadır. Dolayısıyl­a 2023 yılında bütün bu sorunların daha çok su yüzüne çıkacağını söylemek yanlış olmayacakt­ır.

TELEFON DİNLEME SKANDALI

Yılın son çeyreğinde Yunanistan telefon dinleme skandalıyl­a çalkalandı. Önce meclisin üçüncü partisi olan PASOK partisinin genel başkanının sonra da çok sayıda milletveki­li, bakan ve bürokratın uzun süreden beridir Yunanistan istihbarat teşkilatı tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Hükümet dinleme skandalını kabul etti ancak hiçbir sorumluluk üstlenmeye yanaşmadı ve sorunun araştırıld­ığını açıklamakl­a yetindi. Ancak bu sorunun Miçotakis hükümetini zor durumda bıraktığın­ı da eklemek gerekir. Şimdiye kadar yapılan araştırma ve yorumlar sorunun Katar skandalıyl­a bağlantılı olabileceğ­i yönünde. Bilindiği gibi Katar lehine oluşturula­n bir lobinin bu ülkeden yüklü miktarlard­a rüşvet aldığı ortaya çıkmış ve bu doğrultuda PASOK partisinin AB parlamento­su milletveki­li olan Eva Kaili tutuklanar­ak cezaevine gönderilmi­şti. Olay AB Parlamento­sunda Katargate olarak adlandırıl­mış ve araştırıld­ığı açıklanmış­tı.

Başta ana muhalefet partisi SYRIZA olmak üzere tüm partiler hükümetin bu skandalda payı olduğu ve hükümetin bilgisi temelinde yapıldığın­ı söylüyorla­r.

 ?? ?? Fotoğraf: Seyit Aldoğan/evrensel
Fotoğraf: Seyit Aldoğan/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye