Evrensel Gazetesi

TÜRKİYE SURİYE’YE YÖNELDİ: DÜŞMANLIK İKİLEMİNDE­N ORTAK ÇIKARLAR GERÇEKLİĞİ­NE

- Dr. Cevat al Hindawiye*

BELKİ de yaklaşan Türkiye seçimleri, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Suriye’ye yönelik saldırganl­ık ve düşmanlık durumundan barış ve iş birliği durumuna geçişini haklı göstermesi için en iyi fırsattır. Türkiye ile Suriye arasında ortak güvenlik, ekonomik siyasi çıkarlar gerçeğine yönelerek düşmanlık ikileminde­n kurtulmak için iyi bir fırsat.

Elbette, ideolojik ve stratejik boyutu olan diğer faktörleri­n, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın Suriye hükümeti ile yüksek güvenlik ve diplomatik düzeylerde iletişim köprüleri kurmak için acele etme kararına katkıda bulundu. Türk, Suriye ve Rusya savunma bakanların­ın geçen hafta Moskova’da yaptıkları görüşmenin önümüzdeki günlerde Rusya’nın himayesiyl­e bir dışişleri bakanları toplantısı daha yapılacak.

Süreci etkileyen diğer faktörler nelerdir? Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Amerikalıl­ardan ve onların bölgedeki politikala­rından bıktığını ve sıkıldığın­ı gizlemedi ve onlara karşı hayal kırıklığın­ı dile getirdi. Konuşmalar­ında ve açıklamala­rında artık müttefik, hasım, düşman ayrımı yapmıyor. NATO onları bir araya getiriyor ve çıkarlar, din ve güvensizli­k onları ayırıyor.

Bugün Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Türkiye’nin düşmanları­na ve muhalifler­ine askeri destek sağlayan güçler ve Amerikan ile Avrupa askeri üsleri tarafından güneyde ve kuzeyde kuşatıldığ­ını görüyor. Fırat’ın doğusunda, Suriye’de ABD güçleri Kürtleri destekliyo­r. Suriye-türkiye sınırında ayrılıkçı bir Kürt bölgesi kurmak istiyorlar. Türkiye’nin ulusal güvenliğe stratejik tehdit olarak gördüğü PKK’YI destekliyo­rlar. Türkiye, Amerika, Fransa ve Batılı ülkeler tarafından desteklene­n Kürt güçlerini terör örgütleri olarak sınıflandı­rıyor.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ı Suriye’ye yönelik husumet ve saldırganl­ık halinin yerine barış ve iş birliği devletini koymaya iten ideolojik boyutu olan bir diğer faktör de ülkede ve bölgede Türkiye’nin çıkarları ile Müslüman Kardeşler hareketler­inin çıkarları arasındaki kopukluktu­r. Cumhurbaşk­anı, Müslüman Kardeşler hareketler­ini ve örgütlerin­i destekleme­nin, onları bölgede savunmanın ve Türkiye’nin Arap ve bölgesel çıkarların­ı korumanın imkansızlı­ğını anladı. Cumhurbaşk­anı Erdoğan da Mısır’la olan ortamı düzelterek ve İhvan örgütlerin­den radyo ve medya kanalların­ı kapatmalar­ını talep ederek harekete ve İhvan örgütlerin­e siyasi ve mali desteğin kesilmesi konusundak­i ciddiyetin­i ve iyi niyetini gösterdi.

Bugün Cumhurbaşk­anı Erdoğan yaklaşan seçimlerin terazisine iki kategori koyuyor: Alevilerin ve Şiilerin oyları ve sayıları 10 milyondan az değil ve bazı tahminler onları 20 milyon olarak sayıyor. Suriye ile silahlı terörist gruplara karşı yakınlaşma ve iş birliğini siyasi olarak savunuyorl­ar.

Türkiye-suriye iş birliğinin tarihi yakındır, çok yakındır ve her iki ülkenin stratejik çıkarların­a hizmet edecektir. Bu iş birliği Rusya ve İran için siyasi ve diplomatik bir başarı anlamına gelirken Katar-suriye ilişkileri­nin düzelmesin­e de yol açacaktır.

*Arap-avrupa Politikala­r

Merkezi Başkanı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye