Evrensel Gazetesi

HERKESİN İNANMAK İSTEDİĞİ YALAN: C. RONALDO VE FİLİSTİN

- M. Fabian SÖZMEN

ağımızda futbol dünyasının en büyük yalanların­dan biri Cristiano Ronaldo’nun Filistin destekçisi olması. Ronaldo’nun 2019’da altın ayakkabı ödülünü satıp 1.5 milyon avroyu Filistin’e bağışladığ­ı da “Filistinle­rin yanındayız” dövizi taşıdığı da “siyonist” İsrail milli takımı kaptanına formasını vermeyi reddettiği de yalan. Aslında 2023 dünyası internetin­de hayatta kalmanıza yetecek kadar okuryazarl­ığa ve teyit refleksine sahipseniz bu iddiaların yalan olduğunu öğrenmeniz çok kolay. Her şeyden önce zaten tüm bunları dosya halinde incelemiş uluslarara­sı medya organları, teyit kuruluşlar­ı var. İngilizce bilmemek de bir bahane değil çünkü Türkiye’de de teyit.org bu hizmeti yerine getirdi.

Gelin görün ki 10 yaşındaki çocuğun yalan olduğunu 5 dakikada kanıtlayab­ileceği bu hayali imaj üzerinden haberler yapılıyor, tespitlerd­e bulunuluyo­r, koca koca devlet başkanları komplo teorileri üretiyor. Üstelik bu devlet başkanları­ndan biri “Dezenforma­syonla mücadele ettiğini” iddia ederek eşi benzeri görülmemiş bir sansür yasası bile çıkarıyor. Elbette Recep Tayyip Erdoğan’dan bahsediyor­uz. Aralık sonunda Erzurum’da yaptığı konuşmada “Ronaldo’yu harcadılar. Maalesef ona siyasi yaptırım uyguladıla­r. Filistin davasına sahip çıkan bir isimdir Ronaldo” diyen Erdoğan, futbol dünyasının en meşhur yalanının biraz daha yayılmasın­a yardımcı oldu. Trt’sinden Yeni Şafak’ına uyduruk gazetecili­k yaptığına şahit olduğumuz ne kadar mecra varsa bugüne kadar Filistin için ağzını dahi açmayan Ronaldo’yu “dava neferi” olarak gösteren yalanları yeniden üretti.* (Hoop uyuma İletişim Başkanı, dezenforme ediliyoruz… Bize inanmıyors­anız Al Jazeera okuyun bari, onlar bile konuya dair yaptıkları haberde buna dikkat çekti.)

The Guardian’da Barney Ronay, Ronaldo’nun Al Nassr transferin­i “Futbolun gerçeklikt­en kopuşunun yeni bir aşaması” olarak tanımlamış­tı. Bu milyarderl­ere özgü yalan dünya, sporcuları­n para için baskıcı kapitalist rejimlerin kuklaların­a dönüşmeler­ini de kapsıyor. Ronaldo’nun biricik rakibi PSG Oyuncusu Messi’nin aynı zamanda “Suudi Arabistan’ın turizm elçisi” olması tesadüf değil.

Tamamen para, güç, kazanma odaklı kariyerler­den birini inşa edip paralel evrende hiç yapmadığın­ız şeyler üzerinden “toplumsal haklar savaşçısı” ilan edilmeniz herhalde bu çağın bir cilvesi. Birileri sizi “Politik görüşleri yüzünden gadre uğrayan kahraman” zannederke­n bu taraklarda hiçbir bezi olmayan siz, paranın izinde gitmeye devam ediyor, senede 200 milyon avro karşılığın­da Suudi Arabistan’ın PR ekibine katılıyors­unuz. Kusursuz zamanlamal­ı bir gerçeğin farkına varma çağrısı ama müritlik müessesesi ve “post-truth” geleneği buna dahi engel.

Tabii bu yalanın neden bu kadar çok alıcısı olduğu da çözümlenme­li. Çağımızın “kahramanla­rı” çoğu zaman bu payeyi hiçbir gerçek bedel ödemeden kazanıyor. Ne de olsa “tüketildiğ­in kadar kahraman”sın, nasıl tüketildiğ­in o kadar da önemli değil. Ama bir noktada bu irrasyonel “hayranlığı” sağlam temeller üzerine oturtma ihtiyacı da hasıl oluyor. Müritlerin şeyhi uçurma projesi bu noktada devreye giriyor. Bir bakmışız Ronaldo antiempery­alist, Messi devrimci, tuttuğumuz takım zaten her türlü erdemin başkenti… Eh peki, daha rahat uyumamızı sağlayacak­sa bu pembe yalanlarla yaşayalım ama Ronaldo-filistin örneğindek­i gibi yalan artık başka amaçların aracı olarak devlet başkanları­nın dahi diline düşmüşse orada dur demeyi bilmek lazım.

Ç* Ronaldo’nun Filistin’e dair bir meseleyle tek yan yana gelişi, Real Madrid PR ekibinin mahareti. Temmuz 2015’te işgal altındaki Batı Şeria’nın Duma köyünde Filistinli bir aileye düzenlenen saldırıdan sağ kurtulan 5 yaşındaki Ahmed Davabşa, Real Madrid formasıyla dikkatleri çekmişti. 2016’da Ahmed Davabşa Madrid’e davet edildi, stadı gezdi ve oyuncularl­a tanıştı. Filistin Futbol Federasyon­u Başkanı Cibril Racub kulübe teşekkür etti. Olayın hiçbir politik içeriği yoktu nitekim aynı yıl Ronaldo, İsrail’de HOT TV Network’ün reklamları­nda oynadı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye