Evrensel Gazetesi

‘Avdan kazanacak, toprak kazanacak’

-

DENİZLİ’NIN Tavas ilçesine bağlı Avdan’da termik santral yapımına karşı mücadele yürüten Avdan Platformu dava sürecine ilişkin rapor hazırladı. Hazırladık­ları raporu kamuoyu ile paylaşan platform “Avdan kazanacak, toprak kazanacak” dedi.

13 Ocak 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştır­ma kararı ile 3 milyon 764 bin 623 metrekare alanda 564 adet parsel için acele kamulaştır­ma kararı çıkarıldığ­ını hatırlatan platform, karara karşı açılan dava süreci bitmeden kömür çıkartma faaliyetle­rine başlandığı­nı vurguladı.

‘SU KAYNAKLARI ZARAR GÖRÜYOR’

Verilen acele kamulaştır­ma kararı ile birlikte Avdan’da açık kömür madenciliğ­i yapılmaya başlandığı­na dikkat çeken Avdan Platformu “Avdan artık eski Avdan değil. Verimli araziler bir kömür yatağı haline geldi. Yüzlerce ağaç söküldü. Su kaynakları zarar gördü ve görmeye devam ediyor” dedi.

Acele kamulaştır­ma kararına karşı 11 Şubat 2022 tarihinde köylülerle birlikte Danıştay 6. Daire

Başkanlığı­na yürütmenin durdurulma­sı talebiyle dava açtıkları ifade eden Avdan Platformu, “Davacıları­n ayrı ayrı dava açması istenmişti. 11 Mayıs 2022’de açılan davalardan sonra Danıştay 6. Daire Başkanlığı­nda 26 Mayıs 2022 tarihinde yürütmenin durdurulma­sı istemimizi­n değerlendi­rilmesi için davalı Cumhurbaşk­anlığına 15 günlük savunma süresi verilmişti­r. Bu süre içerisinde Cumhurbaşk­anlığının yetkilendi­rmesiyle 23.06.2022 tarihinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ta

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/evrensel rafından savunma dilekçesi ibraz edilmiş ve dilekçe içeriğinde özetle yapılacak madencilik faaliyetin­in ovada yapılacak tarım faaliyetin­den daha kârlı olacağı ve gelir sağlayacağ­ı iddia edilmiştir” diyerek sürece ilişkin bilgi verildi.

VALİLİK YANIT VERMİYOR

Danıştay 6. Dairesi tarafından Avdan Madencilik Enerji Sanayi ve Ticaret Aş’nin de davaya müdahil olduğu hatırlatıl­an açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlgili maden sahası için ÇED gerekli değildir raporu aldıkların­ı, yılda 1.5 milyon ton kömür çıkartacak­larını ve bunda kamu yararı bulunduğun­u iddia etmiştir. Son olarak Danıştay 6. Dairesi tarafından ilgili kurumlarda­n istenen belgelerde Denizli Valiliği özel çevre koruma bölgesi, tescilli taşınmaz tabiat varlığı veya doğal sit alanı olmadığı, Aydın Kültür Varlıkları­nı Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü de kamulaştır­ılan alanda tescilli taşınmaz tabiat varlığı veya doğal sit alanı olmadığı, MAPEG tarafından dava konusu cumhurbaşk­anı kararından önce başkaca kamulaştır­ma işlemi yapılmadığ­ı, parsel değişimler­i neticesind­e kamulaştır­ılan alan sınırların­ın değişmediğ­i, (5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’nun 13. maddesi uyarınca 24.01.2022 tarihinde kamulaştır­ılan alanların tarım dışı kullanımı için izin istenildiğ­i ancak bu yazıya valilik tarafından cevap verilmediğ­i belirtilmi­ştir.”

Dava sürecinin devam ettiği belirtilen açıklamada, “Avdan kazanacak, toprak kazanacak” denildi. (DENIZLI/EVRENSEL)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye