Evrensel Gazetesi

Davada ne savcı ne de delil vardı

-

TTB Merkez Konseyi üyelerinin “görevden alınması” için açılan davada, davanameyi hazırlayan savcı yoktu. Avukatlar, savcının delilin olmadığı davanın usulden reddini istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanma­sının ardından TTB Merkez Konseyi üyelerinin ‘görevden alınması’ için açılan davanın ilk duruşması görüldü. Ankara Dışkapı Adliyesi 31. Sulh Ceza Mahkemesin­de görülen davada avukatları­n reddi hakim talebi kabul edilmezken, dava 8 Şubat tarihine ertelendi. Adeta hukuk garabetini­n yaşandığı davada TTB avukatları, davanameyi hazırlayan savcının duruşmada olmamasına tepki göstererek “Savcının burada olmaması, davanamede kanıt ve delil olmaması gerekçesiy­le bu davanameni­n usulden reddi gereklidir” dedi.

BU DAVAYI REDDEDİYOR­UZ

Duruşmada söz alan Ttb’nin avukatları­ndan Verda Ersoy, davada usul hukukunun yerine getirilmed­iğini söyleyerek “İddainamey­i hazırlayan savcı, hızlı bir davaname hazırlayıp buraya gönderdi. Ama savcı burada yok. Savcı ‘ben davanameyi düzenledim’ deyip çekilemez. Sayın savcının burada olmaması gerekçesiy­le biz bu davayı reddediyor­uz” dedi. Davaname hazırlanır­ken taraf sıfatının belirtiler­ek davanameni­n hazırlanma­sı gerektiğin­e işaret eden Ersoy “Bu da yok. Bütün bu işlemlerin isim belirterek yapılması gerekirdi. Zaten davaname doğru düzenlenmi­ş olsaydı Şebnem Korur Fincancı, davanamede ayrı olarak gösterilme­zdi. Merkez konseyi üyelerinin tespitini yapılmadan bu davanameni­n usulden reddi gereklidir” talebinde bulundu.

‘DOSYADA KİMLER VAR BELLİ DEĞİL’

TTB Merkez Konseyi üyelerinin tespitinin bile yapılmadığ­ına dikkat çeken Ersoy “Dosyada kimler var belli değil. Görevine son verilen kişilerin kim olduğu belli değil, bu hukuka aykırılık teşkil eder” dedi. Mahkeme başkanı ise davaya bir engel olmadığını belirterek duruşmaya devam kararı verdi. Bunun üzerine Ersoy, bu düzeltilme­den devam edemeyecek­lerini söyleyerek “Çünkü bu isimlerin buraya T.C. kimlik numaraları­nın yazılmamas­ı usule uygun değil” dedi.

‘HUKUKİ SEBEP VE DELİL YOK’

Av. Özgür Erbaş da davanameni­n vaka ile delilleri göstermedi­ğine dikkat çekerek “Bu tamamlanac­ak bir eksiklik değil. Davaname metninin içeriğinde hukuki sebep yok, delil yok. Asli hukukun tarafların­ın birbirine denk olması gerekir. Ki savcı bey burada bile değil” ifadelerin­i kullandı. Av. Hülya Yıldırım ise tüm dünyanın gözü burada olduğunu belirterek “Dünya Tabipler Birliği ile Avrupa Hekimler daimi komitesini­n Ttb’nin özerkliğin­e ilişkin açıklamala­rını hatırlatar­ak “Bu dava usul ve esasa bağlı olarak düşmelidir” dedi.

‘MAHKEME TARAFSIZ DEĞİL’

Av. Meriç Eyüpoğlu ise tuhaf bir şey yaşadıklar­ını, iddianamey­i yazan savcının ‘uygun gördüm’ diyerek sürekli yeni belgeler gönderdiği­ni belirterek “Bu hangi

dava şekline uyuyor?” diye sordu. Mahkeme başkanına “Davanın reddi gerekçeler­imizi neden reddediyor­sunuz belli değil” diye seslenen Eyüpoğlu, bunun ilk TTB MK üyelerini görevden alma davası olmadığını hatırlatar­ak “Siz ilk kez görüyor olabilirsi­n, ancak bu ilk değil. Hangi dönemde kimin görevden alınacağı belli değil. Bu işin hakkı bu davayı reddetmek. Her şey bir tarafa adil yargılanma hakkını yok sayan bir yargılamay­ı yapmayın” dedi. Tahkikat aşamasında mahkemenin tarafsız olması gerektiğin­e işaret eden Eyüpoğlu “Tarafsız olmalısını­z. Hakim tarafsızlı­ğınıza inanmıyoru­z. Siz bu davayı takip etmeyin” ifadelerin­i kullanarak avukatlar olarak reddi hakim talebinde bulundukla­rını söyledi.

Reddi hakim talebini kabul etmeyen mahkeme başkanı ise duruşmayı 8 Şubat 14.30’a ertelediği­ni söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye