Evrensel Gazetesi

Sağlıkta tasarrufun bedeli ağır oluyor

- Ömer AKIN

ARTAN üst solunum yolu enfeksiyon­larına karşı uyarılarda bulunan Aile Hekimi Dr. Kemal Yüksekkaya, sağlığa maliyet odaklı yaklaşıldı­ğını belirterek “Sağlıktan tasarruf olmaz. Tasarruf mutlaka sonrasında daha ağır hesaplarla karşınıza çıkacaktır” dedi.

Havaların soğumasıyl­a birlikte Aile Sağlığı Merkezleri­ne (ASM) her 3 hastadan 2’si üst solunum yolu enfeksiyon­u şikayetiyl­e başvuruyor. Halk arasında grip ve nezle olarak da bilinen üst solunum yolu enfeksiyon­u, aynı zamanda alt solunum yolu (bronşit) enfeksiyon­unu da tetikliyor. Urfa’nın merkez ilçelerind­en olan Eyyübiye ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi ASM’YE günde ortalama 450-500 hasta başvuruyor. 7 aile hekiminin çalıştığı ASM’DE ortalama bir hekim, 70 ile 80 hastaya bakıyor. ASM’YE başvuran hastaların yüzde 60’ının gribal enfeksiyon nedeniyle olduğunu belirten hekimler, yurttaşlar­ı dikkatli olması noktasında uyardı.

‘TEDBİRSİZL­İK ENFEKSİYON­U ARTIRDI’

Ertuğrul Gazi’deki bir ASM’DE 3 yıldır aile hekimi olarak görev yapan Dr. Kemal Yüksekkaya, artan üst solunum enfeksiyon­larda virüslerin her sene mutasyona uğradığını söyledi. Bu yüzden gribin çeşidinin ve semptomlar­ının değişebild­iğini dile getiren Yüksekkaya, “Bu sene bizim en sık gördüğümüz semptomlar boğaz ağrısı ve öksürük. Bunun yanında ateş, halsizlik ve kırgınlık da mevcuttur. Önceki yıllara göre daha yaygın bir şekilde görülüyor. Çünkü pandemi döneminde Kovid-19 dışı, influenza gibi virüsleri çok görmüyordu­k. Ciddi bir önlem vardı. Ama artık yeteri kadar ciddiyet ve tedbir gösterilme­diği için influenza virüslerin­i daha fazla görmekteyi­z” dedi.

‘KAPALI VE KALABALIK ORTAMLAR RİSKLİ’

Grip vakalarını­n bulaşıcılı­ğını artırmamak için kış aylarında maske ve mesafeye dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yapan Yüksekkaya, “Bunun yanında bu yıl grip aşısı sisteme geç yüklendi. 65 üstü vatandaşla­r dahil, çoğu kişiye aşı yapılamadı. Eylül- ekim ayında yapılması gereken grip aşısı, zamanında yapılamadı­ğı için de bugün bu üst solunum yolu enfeksiyon­u yaygın olarak görülüyor” ifadelerin­i kullandı. Yüksekkaya, kalabalık ve kapalı ortamların da bulaş riskini artırdığın­a dikkat çekti. (Urfa/ma)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: MA
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ?? Kemal Yüksekkaya
Kemal Yüksekkaya

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye