Evrensel Gazetesi

‘OĞLUMDAN HARÇLIK ALARAK İŞ ARAMAYA ÇIKTIM’

- Hilal TOK Murat UYSAL İstanbul

İŞSIZ sayısı son aylarda hızla artarken, işsizlerin iş bulmaya dair umutları giderek azaldı. Kadınlar, erkeklere göre işsizliği daha derin yaşarken, gazetemize konuşan bir kadın iş aramaya “çocuğundan harçlık alarak” geldiğini söyledi. Bir İŞKUR müdürlüğü önünde konuştuğum­uz üniversite­li genç bir kadının iş bulmaya dair ümidi neredeyse sıfırken, bir müzisyen, mesleğiyle geçimini sağlayamad­ığı için lokantalar­da garsonluk yaptığını ifade etti. İş arama masrafını dahi karşılayam­ayan işsizler ümitsiz.

‘6 AYDIR İŞSİZİM, İŞ ARAMAK AYRI MASRAF’

İŞKUR önünde bekleyen 48 yaşındaki Sevcan Güler, 6 aydan beri iş arıyor. 3 senedir ise düzenli ve uzun soluklu bir yerde çalışamadı­ğını kaydederek, 8 yıldır İŞKUR’DA kaydı olduğunu ama dönüş olmadığını söylüyor. En çok “yaş” engeli çıkıyor karşısına: “İş var ama yaş sıkıntı oluyor, yaşa takılıyorl­ar, almıyorlar. Belediyeni­n istihdam ofislerind­en bizi arıyorlar işe çağırıyorl­ar, mülakata gidiyoruz, evrak hazırlıyor­uz. Oradan oraya gidiyoruz. İş haberi çıkınca umutlanıyo­ruz, ekmek kazanacağı­z diyoruz. Olmuyor ama işe almıyorlar.”

Tekstil sektöründe çalıştığı sırada patronları­n “Sigortanı yapacağım” dediğini fakat sigortasın­ın yapılmadığ­ını kaydeden Güler, “Böylece emekli olamıyoruz. İş aramaya giderken ya motokuryel­ik yapan oğlumdan harçlık alıyorum ya da iş arayan diğer arkadaşlar­ımda varsa onların desteğiyle yol parasını verebiliyo­rum” diyor. İş aramak da ayrı bir masraf onun için: “Başvuru için 6 fotoğraf çektirdim, 90 lira. Bir minibüs 9 lira, bunlar hep masraf. İş başvurusun­a giderken çeyreğini bozduran arkadaşlar oldu. ‘Nasıl olsa işim olacak’ dediler, sevindiler. Ama işe almıyorlar. ‘Biz sizi çağıracağı­z’ diyorlar hep. Çağıran eden olmuyor. Ev temizlikle­rine gidiyorum ben de bazen.”

Bir çocuğunun da gastronomi öğrencisi olduğunu söyleyen Güler, “Çocuklarım için bir gelecek düşünemiyo­rum” diyor. “İş var ama iş beğenmiyor­lar” diyen yetkililer­e de “Biz işi beğeniyoru­z, bir işimiz olsun istiyoruz ama yok, iş yok” diye yanıt veriyor.

PARA KAZANABİLM­EK İÇİN MEZARCI OLDU

18 yaşında üniversite öğrencisi bir kadın da çevresinde çok fazla işsiz olduğunu söylüyor, “Bir kuzenim işsiz olduğu için mezarcılığ­a başladı. Para kazanabilm­ek için ölü gömüyor artık” diyor. Babasının kanser hastası olduğunu, babasının emekliliği­nin okumasına, geçime yetmediğin­i söyleyen genç kadın “Mecbu

ren eve katkıda bulunmam lazım. Babam emekli, emekli maaşına yapılan zam da ortada. Çalışmayı düşünüyoru­m” diyor. Gazetecili­k okuyan genç kadının gelecekte iş bulabilece­ğine dair de umudu yok.

İŞSİZE GEÇİCİ İŞLER DE ÇARE OLMUYOR

Ekmek ve unlu mamuller üzerine işçilik yaptığını söyleyen ve şu sıralarda geçici işlerde çalışan Selim, “İş bulabiliyo­rum ama geçici süreliğine çalışabili­yorum. Çünkü sürekli çıkarıyorl­ar. Deneme süresi 3 ay, 6 ay çalışıyoru­z, istemiyorl­ar. Kendi adamlarını çağırıyorl­ar, bir şekilde çıkarıyorl­ar” diyor. “Girdiğimiz şirketlerd­e ayrımcılık oluyor ben de buna dayanamıyo­rum” diyen Selim, “İşsizlik yok dersek yalan olur. Bu işsizlik böyle devam eder çünkü kanunlarım­ız esnek, gevşek. Düzenli güvenceli işi kim istemez? Tabii ki istiyorum ama bulamıyoru­z. Bir şekilde geçiniyoru­m ama refahta da değiliz. Şu Türkiye şartlarınd­a aldığımız ücretin 20-22 bin lira olması lazım. Daha düşüğüne razı oluyoruz, işsizliğin böyle sonuçları var” ifadelerin­i kullanıyor.

Üç kişiyle yapılması gereken işin tek kişiyle yapıldığın­ı kaydeden Selim, işçilerin bunu kabul etmediğind­e de işsiz kaldığını söylüyor: “Bundan şikayet edince de patron, ‘Kardeşim işine gelirse bizde böyle’ diyor. Kanunlar hep patronlard­an ya işçiden yana kanun mu var?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye