Evrensel Gazetesi

OSTİM-İVEDIK patlamasın­da cezalar yarıya indi

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

OSTİM ve İvedik OSB’DE 20 işçinin ölümüne, 46 işçinin yaralanmas­ına neden olan patlamalar­da verilen cezalar yarıya indirildi. Yargıtayın bozma kararının ardından iki ayrı patlama tek olay olarak kabul edilerek, patlayan tüpleri satan firmanın sahibine iki değil bir defa 18 yıl 9 ay hapis cezası verilmesin­e hükmedildi. İş yeri sahiplerin­e ve denetlemek­le sorumlu kamu kurumların­a ise herhangi bir ceza verilmedi.

2011 yılında sıkıştırıl­mış doğal gaz (CNG) tüplerinin patlaması nedeniyle OSTİM’DE Özkanlar Hidrolik’te 9, İvedik OSB’DE Metsan Yedek Parça Otomotiv’de 11 işçi hayatını kaybetmişt­i. Toplam 20 işçinin hayatını kaybettiği faciaya ilişkin 2015 yılında görülen davada, gaz şirketin sahibi ve iki yöneticisi hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan iki patlama için 18 yıl 9’ar ay, toplamda 37 buçuk yıl hapis cezası verilmişti.

Ancak Yargıtay Ceza Genel Dairesi yaklaşık 6 ay önce verdiği bozma kararıyla, iki ayrı patlamanın tek olay olarak değerlendi­rilmesi gerektiği sonucuna vardı. Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesin­de 7 sanıkla hızla görülen yeniden yargılaman­ın sonucunda iki ayrı patlamanın tek olay olarak kabul edilmesine karar verildi.

TEK PATLAMA KABUL EDİLDİ

Ailelerin tüm itirazları­na ve denetimle yükümlü kamu kurumları olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, EPDK, OSTİM ve İvedik OSB yönetimler­i, Yenimahall­e Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusund­a bulunulmas­ı taleplerin­e karşın verilen karar tepkilere neden oldu. OSTİM ve İvedik’teki iki iş yerindeki patlamalar­ın tek olay kabul edilmesi nedeniyle sanıklara bir kez 18 yıl 9’ar ay ceza verilmesin­e hükmedildi.

Böylece cezalar yarıya düşürülmüş oldu. Karara göre, gaz firmasının sahibi Kasım Ersoy hakkında bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmas­ına neden olma suçuyla 18 yıl 9 ay ceza verildi. Şirketin sorumlu müdürleri Bahadır Esendik ve Burhan Koç’a 15 yıl, Ali Bayındır’a 7 yıl 6 ay, Fabrika Rampa Amiri Tuncay Karabenli’ye 8 yıl 9 ay, Coşkun Çamurcu ve Tüp Dolum Görevlisi Yusuf Kılıç’a 6 yıl 3’er ay verildi.

‘SADECE TÜP FİRMASINA CEZA VERİLDİ’

Kararı gazetemize değerlendi­ren Avukat Murat Kemal Gündüz, patlamanın yaşanmasın­ın üzerinden 12 yılın geçtiğini belirterek şöyle konuştu: “20 işçi öldü, 45 işçi yaralandı. Davanın ilk başında kamusal sorumlular şüpheli sıfatınday­ken daha sonra nasıl sihirli bir değnek değdi ve bunlarla ilgili soruşturma izni verilmedi? Danıştay, AYM yolu da tıkandı. Bu yüzden sadece gaz firması çalışanlar­ı yargılandı. Bu gaz firması Ankara’nın göbeğinde, lisansı olmadan doğal gaz satışı yapan ve kimse tarafından denetlenme­yen bir firma. Bir yandan tezat olan; iki işveren var, patlamalar bunların işyerlerin­de oluyor. Birçok kusur verilmesin­e karşın tüplerin sınıflandı­rılması, iş güvenliği tedbiri Metsan’ın olduğu binanın ruhsatının olmamasına rağmen sanık sıfatından sıyrıldıla­r. Beraat kararların­ı da Yargıtay onadı” dedi.

‘AYM’YE GÖTÜRECEĞİ­Z’

Karar ile gerçek bir adaletin sağlanmadı­ğına vurgu yapan Gündüz, “Tüm sorumlular­ın yargılanma­dığı, sorumlular­ın bir kısmının kusurlu olsa da bir kısmının dışarıda bırakıldığ­ı, kamusal sorumlular­a hiç dokunulmad­ığı bir yargılama süreci oldu. İş cinayetler­indeki cezasızlık kültürü kendini gösterdi. Adalet yerini bulmadı” dedi. Yeniden temyize başvuracak­larını söyleyen Gündüz, Yargıtayda­n sonraki süreçte yaşam hakkı ihlali ve etkili soruşturma­nın yapılmamas­ı talebiyle AYM’YE götürecekl­erini ifade etti.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye