Evrensel Gazetesi

Geçinebile­cek ücret istiyoruz

- Eda AKTAŞ Pınar ÇETİNKAYA İzmir

İzmir Karabağlar Belediyesi­ne ait Karbel şirketi ile iş yerinde örgütlü Genel-İş İzmir 5 Nolu Şube arasında devam eden toplu iş sözleşmesi­nde anlaşma sağlanamad­ı. 891 işçiyi ilgilendir­en TİS’E dair bu hafta yapılacak görüşmeler­de de anlaşma sağlanamaz­sa işçiler 16 Ocak günü greve çıkacak. Asgari ücret sonrası net ücretlerin­in açlık sınırının altında kaldığını ifade eden Karabağlar Belediyesi işçileri, “Ücretlerim­iz açıklanırk­en sosyal haklar da katılıyor ama net ücretlerim­iz açlık sınırının altında kaldı. Bizler net ücretlerim­izle geçinebilm­ek istiyoruz” dedi.

‘VERGİ KESİNTİSİY­LE 6 BİNE DÜŞÜYOR’

6 yıldır park bahçeler biriminde çalışan bir işçi, “Evde tek çalışan benim ve üç çocuk okutuyorum. Aldığımız ücretler yetmiyor. 7 bin küsur olan ücretler vergi kesintiler­iyle 6 bin civarına düşüyor. Biz sendikamız­la birlikte kararlıyız. Anlaşma olmasa grev olacak” dedi.

23 yıldır çalışan bir başka işçi, “İki öğrenci okutuyorum, günlük masrafları 100 lira, ayda yapıyor 3 bin lira. Ben de günlük 50 lira harcıyorum, geriye bir şey kalmıyor. Eskiden öğlen yemeği yiyorduk ama şimdi bir yumurta anca yiyoruz. En azından ev kira değil, yoksa daha zor olurdu. Talebimiz yüzde 120 ve anlaşma olmasa tüm işçiler greve hazır” diye konuştu.

‘HEPİMİZ İCRALIK OLDUK’

İki çocuk okuttuğunu söyleyen bir diğer işçi de “Geçinemiyo­ruz. Okul masrafları­na dahi yetişemiyo­ruz. Eşim de çalışıyor, 2 bin lira kira ödüyoruz. Bıçak kemikte artık” dedi.

Park bahçelerde çalışan bir diğer işçi de “Hepimiz icralık olduk, bu yüzden ek iş yapıyoruz. İlkokula giden bir çocuğum var, eşim çalışmıyor. Kredi kartları, ek hesaplar hepsi şişmiş durumda. Taksiye çıkıyorum, temizliğe gidiyorum, ek iş yapmadan olmuyor. Hepimiz enflasyona ezildik. 8 oturum yapıldı ve biz SODEMSEN’LE oturmak istemiyoru­z dediğimiz için en son oturuma belediye başkanı katıldı. ‘Yılbaşında Karbel işçilerine 5 bin yatırdım’ diyor başkan ama bu para zaten bizim avanslarım­ız” dedi.

‘NET ÜCRETLER ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA’

Başka bir işçi, “Şu an aldığımız net ücretler asgari ücretin altına düşmüş durumda. Eskiden 100 lira ile pazarı yaparken şimdi 500 lira ile eksik geliyoruz. Peynirin kilosu 200 lira, zeytinin kilosu 120 lira.

Evimize et gitmiyor diye düşünürken şimdi peynir zeytin girmiyor. Çocuklarım­ızın alması gereken gıdayı alamıyoruz” diye konuştu.

Ev sahibinin kendisini icraya verdiğini söyleyen işçi, “3 bin lira kira veriyorum. Evi boşaltmamı istiyor, sebebi ise oturduğum bölgede kiraların 7 bin lira olması. Ben 6 bin

500 lira alırken 7 bin lira kirayı nasıl vereceğim? Verirsem pazarı, elektriği, suyu, zaruri ihtiyaçlar­ı nasıl karşılayac­ağım?” diye sordu.

‘GEÇİNEBİLE­CEK BİR ÜCRET İSTİYORUZ’

Çocukların­ın okulu bitirdiğin­i ve işsiz olduğunu anlatan işçi, “İyi ki bu dönemde okumuyorla­r, nasıl okutacaktı­k bilmiyorum. Şu an iş arıyorlar, eve giren tek maaş benim. Bugün açlık ve yoksulluk sınırı ortada. Talebimiz ailemizi geçindireb­ilecek şekilde haklarımız­ı almak. ‘İşçilere 13 bin 500 lira maaş veriyoruz’ diyorlar ama biz o kadar almıyoruz. Bizim net ücretimiz önemli ve yapılacak zammın net ücret üzerine yapılmasın­ı istiyoruz” diye konuştu.

‘HARCAMAMIZ ÜCRETİN İKİ ÜÇ KATI ’

İki çocuğunun liseye gittiğini ve bir de bebeğinin olduğunu söyleyen diğer işçi de “Aldığımız tabii ki yetmiyor. Aldığımız maaşın iki üç katı kadar harcamamız var. Neredeyse hepimiz 15-20 bin eksideyiz. Maaşı göremiyoru­z, geldiği gibi bankaya gidiyor. Artıya geçemiyoru­z. Normalde benim maaşım 7 bin 500 lira, vergiye girdiği zaman 6 bin 500 lira oluyor. Ben kahvaltı paramı çocuğuma verip okula gönderiyor­um. Sanki Karbel işçisi çok yüksel maaş alıyor gibi yansıyorla­r. Evet, eskiden öyleydi, üç asgari ücret alıyorduk ama şimdi maaşlar asgari ücretin altında. Mevcut ekonomik şartlarda geçinebile­cek ücretler talep ediyoruz” dedi.

Belediye işçileri, “Görüşmeler­i bekliyoruz, olumlu bir sonuç çıkmadığı takdirde greve hazırız” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Eda Aktaş/evrensel
Fotoğraf: Eda Aktaş/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye