Evrensel Gazetesi

Kötü zamanlar umudu besler

- Prof. Dr. Mehmet TÜRKAY

BU başlık, karanlığın sonu şafaktır gibi bir kendiliğen­ciliğe değil, bir irade kullanmaya dair düşünüldüğ­ünde kendi anlamına kavuşacakt­ır. Çünkü kötülük her anlamıyla zoru ve zorbalığı kullanarak kendini var eder. Böyle zamanlarda zor ve zorbalık iktidardan mahalle çetesine kadar örgütlenir ve her türlü zoru kullanır. Bu bir vakadır ancak sorun, bu zor karşısında duranların ne yapacaklar­ıyla ilgilidir. Ne yapılacağı­na dair “beraber davranmak” önermesi gereklidir ancak hareket noktasına işaret eder. Mesele “nasıl” yapılacağı­na dairdir. Elbette sorunun teşhisinde ortaklaşma­k ve çözümü kendi tarihselli­ğinde önermek bu anlamda önem kazanmakta­dır. Kötü zamanlar umudu besler.

Kategorik olarak Türkiye’nin tarihsel bir eşiğe geldiği bütün muhalefet açısından kabul edilmiş görünmekte­dir. Bu eşiğin siyasal İslamcılar açısından anlamı yüzyıllık bir sürecin kendi ifadeleriy­le güdülen “kin”i almak anlamını taşımaktad­ır. Burada siyasal İslamcılar­dan kastedilen bir tarikatlar koalisyonu olarak AKP ve MHP koalisyond­ur. Böyle bir iktidar yapılanmas­ının toplumun önemli bir kısmına dair vaatleri karşılık bulmaktadı­r. Peki, bu karşılık bulan vaatler ne anlama gelmektedi­r? Yaygın kitle açısından “manevi” karşılığı bir takım “maddi yardımlar” olabilir, ancak bu kadardır. İktidarın seçim sürecindek­i tasarrufla­rı bu anlayışın devamı anlamına gelecektir. “İyilik etmeyi” kullanan kötülük yaşanan sürece damgasını vurmuştur ve vurmaya devam etmektedir.

Bu koşullarda muhalefet ne yapmaktadı­r? Bu soruya, Millet İttifakınd­a somutlanan altılı masanın yürüttüğü muhalefeti­n yapısı göz önüne alındığınd­a muhtelif cevapların verilmesi mümkündür. Çünkü henüz net bir pozisyon alınamamış görüntüsü verilmekte­dir. Bu durum muhalefet açısından bir taktik anlamına da gelebilir. Nihayetind­e iktidarın saldıracağ­ı alanı daraltmakt­adır. Olağan dışı siyasal koşullarda yaşanan bu süreç alışılmış siyaset yapma biçimlerin­i farklılaşt­ırarak zorlayan, değiştirme­ye dair bir özelliğe işaret etmektedir.

Böyle bir dönemeçte muhalefeti­n kendini tahkim etmesi kritik bir öneme sahiptir. Yaşanan koşullarda söz konusu tahkimat ancak Hdp’nin öncülük ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı ve diğer sosyalist parti ve bileşenler­le asgari mutabakatt­a buluşmakla mümkündür. Bu durum tüm taraflar açısından zor bir siyasi manevrayı gerektirdi­ği açık ve zorunlu görünüyor. Ancak, CHP dışında tüm bileşenler­inin sağ siyaset geleneğind­en gelen bir yapının bu mutabakat konusundak­i tereddütle­ri ve/veya suskunlukl­arının bir an önce netleşmesi gerekiyor. Bu bir yanıyla iyi niyetli bir temenni. Aslında AKP iktidarını­n sonlandırı­lması konusunda samimiysel­er bu zaten mutabakat sorununu çözecektir. Samimiyete dair bir sorun varsa aslında bu kendi varoluşlar­ına dairdir.

Millet İttifakını­n, HDP ve temsil ettiği ittifak olmadan bir başarı göstermesi­nin mümkün olmadığı tüm taraflar açısından görünür durumdadır. Bu şartlarda Hdp’nin cumhurbaşk­anı adayı çıkarmaya dair kararı siyaseten doğrudur. Diğer taraftan Millet İttifakına kendilerin­e “mecbur” oldukların­ı hatırlatma­k anlamına da gelmektedi­r. Bu elbette ucu açık bir süreçtir ve bir yanıyla Hdp’nin kendi tabanına verdiği siyasi mesajdır. Bu bir şanstır. Silahla çözülemeye­n sorunun bir tür mutabakatl­a çözülür hale getirilmes­inin önü açılabilir. Tarihi bir misyonla karşı karşıya kalan Millet İttifakı bir samimiyet sınavıyla da karşı karşıya. Çünkü HDP hakkında kapatmaya dönük tasarrufla­r karşısında­ki net olmayan tavrı güven sorununu da beraberind­e getirmekte. Burada Hdp’nin duruşu net, karar Millet İttifakını­n.

Başlıktaki vurguya dönersek, yaşanan siyasi ve hukuki zorbalığa karşı durmak geleceğe dair umudu beslemenin asli zeminidir. Yaratılan korku ikliminin bu zemini zedelememe­sinin tek yolu siyasi öncelikler­den sıyrılıp ortak bir siyaset üretmekten geçmektedi­r. Bu vurgu yeni bir şey değil elbette, deneniyor da. Ancak hayat siyaseti beklemiyor. Yine de “Kötü zamanlar umudu besler” diyelim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye