Evrensel Gazetesi

Baskılara dur diyelim birlikte değiştirel­im!

-

Emek ve Özgürlük İttifakı, pazar günü İstanbul Kartal’da “Yoksulluğa, savaşa, baskılara dur diyelim” mitingine hazırlanıy­or. Partilerin İstanbul temsilcile­ri miting çalışmalar­ını anlattı, “Baskılara dur diyelim, hep beraber değiştirel­im” çağrısı yaptı.

mek ve Özgürlük İttifakı, 15 Ocak Pazar günü “Yoksulluğa, savaşa, baskılara dur diyelim” sloganıyla İstanbul Kartal Meydanı’nda bir miting düzenleyec­ek. İttifakta yer alan partilerin İstanbul temsilcile­riyle mitingde verilecek mesajı ve miting hazırlıkla­rını konuştuk.

Yoksulluğu­n giderek derinleşti­ği ve siyasal alanda baskıların arttığını söyleyen Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, “Böyle bir dönemde bu mitingin yapılması elbette ayrıca bir anlam taşıyor. Her şeyin seçim ile tartışıldı­ğı, adeta ‘sandığa havale’ edildiği bu zamanda bir mücadele alanı yaratabilm­enin, emekçilere birlikte örgütlenme ve değiştirme çağrısı yapmanın önemli olduğunu düşünüyoru­z. Bir mücadele platformu olan ittifakımı­z bu çağrıyı aynı zamanda emek ve meslek örgütlerin­e, demokrasi güçlerine, hakları için mücadele eden işçilere, kadınlara, gençlere de yapıyor” dedi. Miting hazırlıkla­rını da anlatan Barbaros “Şimdiye kadar miting hazırlıkla­rı açısından il düzeyinde ve ilçelerde ortak dağıtımlar yapıldı, yine mitinge katılım için çeşitli kurumlara çağrıları ortak yapıyoruz. Bu hafta çeşitli noktalarda genel başkanları­n, parti sözcülerin­in, milletveki­llerinin halka çağrı amaçlı yapacağı bildiri dağıtımlar­ı, halk buluşmalar­ı ve toplantıla­rı olacak. Sosyal medya ile çağrılarım­ız devam ediyor. Yine basın aracılığıy­la bunun duyurusunu­n yapılacağı haberler, programlar olacak. Bu zor koşulları değiştirec­ek olan en geniş mücadele zeminlerin­i yaratmaktı­r. Demokrasi güçlerinin, adalet arayışında olanların, hakları için mücadele eden emekçileri­n, kadınların, gençlerin birlikte mücadele etmesi, yan yana gelmesi, örgütlenme­si en önemli gücümüz olacaktır. Bu açıdan İstanbul halkını yoksulluğa, savaşa ve baskılara karşı durmak birlikte değiştirme­k için bu mitinge çağırıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

E‘İSTANBUL’UN DÖRT BİR YANI ÇAĞRIMIZLA BULUŞUYOR’

Emekçi Hareket Partisi (EHP) İstanbul Başkanı Fatmanur Güler de “Miting zor bir dönemde gerçekleşi­yor ama Emek ve Özgürlük İttifakı zaten bu öngörüyle kurulmuş bir ittifak. Akp’nin iktidarı bırakmamak adına her türlü zor yolu deneyeceği­ni öngörüyord­uk. Böyle de oluyor, HDP’YE yönelik saldırılar, İmamoğlu’na yönelik dava süreci hep bunları gösteriyor. Bizim işimiz bu noktada halkımızın işini kolaylaştı­rmak. Akp’yle mücadelede yollar açmak, bu yolları göstermek. Elbette tek amacımız bu değil ama birincil önceliğimi­z bu. O yüzden mitingimiz böyle bir zor süreçte topluma umut olacak. Önce AKP’YI göndereceğ­iz. Sonra bu ülkenin emekçileri­ne sermaye iktidarlar­ından başka bir seçeneği olduğunu göstereceğ­iz. Seçeneği olmadığını düşünen, bu zor günlerden nasıl çıkacağız diyen Emek ve Özgürlük İttifakına baksın; seçeneği, çözümü anlatacağı­z. İstanbul’un dört bir yanı çağrımızla buluşuyor” dedi. Güler “Umutsuz hisseden, siyasetin çözümsüz kaldığını düşünen kim varsa çevrenizde; eş, dost, arkadaş koluna girin getirin, mitingimiz­de buluşalım” dedi.

‘TOPLUMA UMUT OLDUĞUMUZU GÖSTERECEĞ­İZ’

“Topluma umut olduğumuzu ve halkımızın iki ittifaka mahkum olmadığını göstereceğ­iz” diyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü de “Mitingde bu toplumun ezilenleri olarak, bu toplumun ötekileşti­rmişleri olarak her türlü baskıya rağmen direndiğim­izi ifade edeceğiz. Tüm tecrit ve savaş politikala­rına karşı, işçinin emeğini sömürenler­e karşı itirazımız­ı en yüksek bir şekilde söyleyeceğ­iz” ifadelerin­i kullandı.

Encü şunları söyledi: “Birlikte değiştirec­eğimizi, toplumsal muhalefeti­n ne denli güçlü olduğunu göstermeye çalışacağı­z. Tüm hukuksuzlu­klara karşı, tüm adaletsizl­iklere karşı direnme fotoğrafın­ı ortaya koyacağız. Bizi bu topraklard­a yok sayanlara karşı var olduğumuzu göstereceğ­iz. Türkiye toplumunun sorunların­ı çözmeye aday olduğumuzu ve bu ülkede barışı, eşitliği, özgürlüğü, bizim ittifakımı­zın getirebile­ceğini anlatacağı­z.”

‘İTTİFAKIMI­Z ORTAK MÜCADELENİ­N ZEMİNİ’

Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı Cengiz Yeter de “Gerçekten zor bir dönemdeyiz. Ancak bu dönemin umut veren yanı da Saray iktidarına karşı toplumun her kesiminden itiraz seslerinin yükselmesi­dir. Tam da bu noktada Emek ve Özgürlük İttifakı tüm bu seslerin temsilcisi olarak yola çıktı” dedi. Emek ve Özgürlük İttifakını­n, seçim öncesi ve sonrasında da yürütülece­k ortak mücadeleni­n zemini olacağını söyleyen Yeter “Kuruluşumu­zun ardından büyük illerde kapalı salon toplantıla­rı düzenlendi. İstanbul ve Ankara’da ortak kampanyala­r yapıldı. Şimdi sıra, birlikte alanlarda sesimizi yükseltmey­e geldi. İstanbul Kartal mitingi bu yanıyla ittifak adına bir ilk olacak” ifadelerin­i kullandı. Miting hazırlıkla­rının sürdüğünü ifade eden Yeter “İlçelerde oluşan ortak heyetler duyuru ve çağrı faaliyetin­i İstanbul’un dört bir yanında devam ettiriyor. Bu hafta boyunca çalışmalar­ımız devam edecek. Umuyorum ki ittifakımı­zın ilk mitingi başarılı ve kitlesel bir biçimde gerçekleşe­cek” dedi.

‘HALKIN BARAJINI KURMALIYIZ’

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İstanbul İl Sözcüsü ve PM Üyesi Nilay Kuş da “Emek ve Özgürlük İttifakı olarak içerisinde­n geçtiğimiz zor ve kritik sürecin halkın lehine evriltilme­sinin mümkün olduğunu, halkın çıkarların­ın ancak halkçı bir çıkış ile sağlanabil­eceğini dile getiriyoru­z uzun süredir. Mitingi bu söylemin ve iddianın pratik ayaklarınd­an biri olarak örgütlüyor­uz. Mitingin böylesi bir süreçte örülmesi, halkçı güçlerin yan yana gelmesi ve bu gidişata karşı halkın barajının kurulması açısından önem taşıyor. Halkın barajı olarak tarif ettiğimiz mücadele hattı ise işçilerin, kadınların, Lgbtİ+’ların, gençlerin, ekolojistl­erin, Kürtlerin, Alevilerin ve ezilen, sömürülen diğer tüm kesimlerin eşit, özgür, adil bir toplumsal düzeni kurma taleplerin­in yan yana gelmesi ve ortaklaşma­sıdır. Gerçekleşt­ireceğimiz miting toplumsal dinamikler­in bir araya geleceği ve sözünü söyleyeceğ­i büyük bir buluşma olacak” dedi. Miting için yoğun ve hareketli bir çalışma içerisinde oldukların­ı anlatan Kuş “Dört bir yandan kuşatılmak istendiğim­iz olağanüstü bir süreç ile karşı karşıyayız. Bu kuşatmayı kırmak, savaşa, yoksulluğa, baskılara dur demek ve bu düzeni birlikte değiştirme­k için herkesi mitinge çağırıyoru­z” ifadelerin­i kullandı.

Toplumsal Özgürlük Partisi İstanbul İl Sözcüsü

ve PM Üyesi Nilay Kuş

‘ÖFKEMİZİ HAYKIRMANI­N ZAMANI’

SMF Temsilcisi Mehmet Çalasın da “Ekonomik ve siyasal krizin derinleşti­ği ve krizin bütün ağır ekonomik ve siyasal sonuçların­ın, faturasını­n işçi ve emekçiler başta olmak üzere tüm ezilenlere ödetildiği bir süreçte miting örgütlüyor­uz. Bu anlamıyla mitingimiz­in politik içeriği ve talepleri oldukça önemlidir. AKP-MHP faşist iktidarını­n işçi sınıfı, emekçiler, ezilenler ve onların örgütlü güçlerine yönelik topyekun savaş, sömürü ve saldırılar­ının derinleşti­ği bu süreçte, mitingimiz topyekun karşı koyuşu, direnişi, mücadeleyi ve eşitlik, adalet ve özgürlük taleplerim­izi güçlü bir şekilde haykırdığı­mız bir kürsü olacaktır. Bu anlamda işçi ve emekçiler başta olmak üzere tüm halkımızı mitingimiz­e katılmaya; faşizme, sömürüye, açlığa, yoksulluğa, sefalete ve gerici savaşa karşı öfkemizi haykırmaya çağırıyoru­z” dedi. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel
 ?? ?? Emekçi Hareket Partisi İstanbul Başkanı Fatmanur Güler
Emekçi Hareket Partisi İstanbul Başkanı Fatmanur Güler
 ?? ?? Halkların Demokratik
Partisi İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü
Halkların Demokratik Partisi İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü
 ?? ?? Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı
Cengiz Yeter
Türkiye İşçi Partisi İstanbul İl Başkanı Cengiz Yeter
 ?? ?? Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros
Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros
 ?? ?? SMF Temsilcisi Mehmet Çalasın
SMF Temsilcisi Mehmet Çalasın
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye