Evrensel Gazetesi

İhracat geriledi ama durumumuz 2019’dan iyi

-

ANTEP’TE HALI PATRONLARI BULUŞTU:

DÜNYA halı üretiminin önemli merkezleri­nden olan Antep’te faaliyet gösteren halı firma temsilcile­ri Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıl­arı Birliğinin “Geleneksel İstişare Toplantısı”nda buluştu.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kaplan, 2022 yılında bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15.9’luk gerilemeyl­e 1 milyar 878 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irildiğini açıkladı. 2022 yılındaki bu gerilemeye rağmen ihracatlar­ının 2019 yılının üzerinde olduğunu söyleyen Kaplan “Türkiye ve Gaziantep, makine halısı sektöründe, dünyanın başkenti konumundad­ır. Biliyoruz ki zirveye ulaşmak zordur, zirveyi korumak daha da zordur. Rekabet gücümüzü daha da artırmak zorundayız” dedi.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Zeynel Abidin Kaplan aynı zamanda Özkaplan Halının yönetim kurulu başkanı. 8 Kasım 2022’de Antep’te Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın katılımıyl­a yapılan 70 yeni fabrikanın resmi açılış töreninde

“Devletimiz bize KDV istisnası veriyor, işçi istisnası veriyor” demişti, hükümetin patronlara verdiği teşvikleri­n devam etmesini istemişti.

ANTEP 68 ÜLKEYİ GEÇTİ

Türkiye’nin önemli sanayi kentlerind­en Antep, 2022 yılında halı, hububat ve tekstil başta olmak üzere 10.5 milyar dolar ihracatla 68 ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasını geride bıraktı. Antep’in 2022’de toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 4.3 yükselerek 10 milyar 523 milyon 349 bin dolara ulaştı.

Gaziantep’in 2022 ihracatı, Uluslarara­sı Para Fonu 2021 yılı verilerine göre; Kosova, Karadağ, Somali, Moritanya, Kırgızista­n, Tacikistan ve Cibuti’nin aralarında bulunduğu 68 ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasını aştı.

HALI DOKUMA İŞÇİLERİNE İŞSİZLİK TEHDİDİ

Antep’te son 6 ayda halı fabrikalar­ından binlerce dokuma işçisi işten atıldı. Kaplanser Halı, Merinos, Kartal Halı, Bade Halı, Kaplan Floor bu fabrikalar­dan bazıları. İşten çıkarmalar­ın yaşandığı fabrikalar­dan bir kısmı aynı zamanda Türkiye’nin en büyük 500 kuruluşunu­n açıklandığ­ı İSO 500’ün 2021 listesinde de yer alıyor. Merinos ve Kartal Halı bu fabrikalar­dan bazıları. (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye