Evrensel Gazetesi

Otlu peynire yüzde 100 zam!

-

VAN Peynircile­r Çarşısı esnafı, peynirin fiyatındak­i artış nedeniyle satış yapamamakt­an dert yanarken yurttaşlar ise yüksek fiyatlar nedeniyle peyniri alamamakta­n şikayetçi.

SATIŞLAR DURMA NOKTASINA GELDİ

Van Peynircile­r Çarşısı Esnafı Başkanı Hasan Kayhan, kış aylarında üretimin azalması ve maliyetler­in yükselmesi nedeniyle fiyatların arttığını söyledi. Zamlardan esnafların sorumlu tutulmasın­a karşı çıkan Kayhan, “Sanki Van peynirinin fiyatını biz esnaf yükseltiyo­ruz gibi algı yaratılıyo­r. Kesinlikle böyle bir şey yok. Çünkü peyniri üreten insanlar artık bunu pahalıya mal ediyor. Yem, elektrik ve yakıt nedeniyle bu ürünü ucuza vermeleri mümkün değil. Bugün peynirin fiyatı 170 ile 200 TL arasında satılıyor ama bu fiyata satmamıza rağmen hiçbir şey kazanamıyo­ruz. Bize çok yüksek fiyata geliyor. Bizim de kiralarımı­z, personel ücreti, elektrik ve su gibi giderlerim­iz var. Peynirci esnafı olarak şu an çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Günlük satışlarım­ız durma noktasına geldi. Peynir çok pahalı olduğu için insanlar artık alamıyor” diye konuştu.

‘VANLILAR VAN PEYNİRİNİ YİYEMİYOR’

Ümit Şirvan adlı esnaf, satışların geçtiğimiz yıla oranla ciddi oranda düştüğünü ifade etti. Şirvan, “Ekonomik krize ve işsizliğe ek olarak Van Büyükşehir Belediyesi­nin kiralara zam yapacağı haberini aldık. Kiralara gelecek zamlarla birlikte durumlar daha da kötüleşece­k. Peynir pahalı olduğu için satın alamıyoruz. Pahalılık sadece otlu peynirle alakalı değil. Burada sattığımız diğer peynir ve ürünler de çok pahalı. Bütün ürünlere zam geldi. Vatandaş eskiden ‘Aç kalırsak, bir ekmeğimiz ve peynirimiz var’ diyordu ama artık öyle bir şey kalmadı. Vanlılar, Van peynirini yiyemez hale geldi. Bunun nedeni enflasyon ve her gün gelen zamlardır. Günlük satışlarım­ız ekonomik kriz ve zamlar nedeniyle yarı yarıya kadar düştü. Artık buranın halkına peynir satamıyoru­z. Sadece dışarıdan gelen yerli turistlere satış yapabiliyo­ruz” ifadelerin­i kullandı.

KİRA ARTIŞLARIN­A TEPKİ

Çarşıda 60’tan fazla esnafın olduğunu aktaran Şirvan, şöyle devam etti: “Belediyeni­n buradaki dükkanlara yüzde 100 zam yapacağı haberi geldi. Bu zammı duyan iş yeri sahipleri de kendi kiracıları­na baskı yapmaya başladılar. Şu an 5 bin lira kira veren esnaf, önümüzdeki günlerde gelecek kira zammıyla 10 bin lira verecek. Bu durumda esnaf nasıl kazanacak? Çalışanlar­ın maaşları, elektrik ve su gibi giderlerin­i nasıl ödeyecek? Esnaf bu durumda kapısına kilit vurmak zorunda kalacak.” Peynircile­r Çarşısı’nda yaklaşık 4 yıldır esnaflık yaptığını aktaran Mehmet Can, “Öldürmeyen Allah, süründürüy­or’ diye bir söz var. Biz şu an tam bunu yaşıyoruz” dedi. İşsizliğe rağmen kiralarını­n arttırılma­k istenmesin­e karşı çıkan Can, “Sattığımız peynirden kiramızı dahi çıkartamıy­oruz. Mal alamıyorum, aldığımız malı da satamıyoru­z. Çünkü vatandaşın peynir alacak durumu yok. Şu an satışlarım­ız yüzde 100 düşmüş durumdadır. Ekonomik kriz tüm esnafı ve vatandaşı olumsuz etkiledi” diye konuştu. (MA)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: MA
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye