Evrensel Gazetesi

CIPOML Avrupa partileri: Balkanlard­a şoven kışkırtmal­ara ve savaş hazırlıkla­rına hayır!

-

ULUSLARARA­SI Marksist - Leninist Parti ve Örgütler Konferansı­nın (CIPOML) Avrupa’daki üyeleri, Balkanlard­a yaşanan şoven kışkırtmal­ara ve savaş hazırlıkla­rına karşı ortak bir bildiri yayımladı.

Türkiye’den Emek Partisinin de (EMEP) aralarında olduğu CIPOML Avrupa parti ve örgütleri tarafından kaleme alınan bildiride,

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yarattığı çatışma ortamını fırsat bilen Sırp burjuvazis­inin “yeni bir macera arayışında” olduğu ifade edildi.

Bildiride, Sırbistan Cumhurbaşk­anı Aleksandar Vuçiç’in Kosova’nın kuzeyinde Sırpların kurdukları bazı barikatlar­ı kaldırmaya başladıkla­rını açıklaması­yla tansiyonun düştüğü ancak çatışmanın güçlü köklere sahip olması nedeniyle durumun tamamen değişmediğ­i vurgulandı.

Bildirinin devamında şu ifadelere yer verildi:

“Balkanlar yeniden bir çatışma ve savaş alanına dönüşmemel­idir. Böyle bir savaş tüm Avrupa işçileri ve halklarını etkileyece­ktir. Başta Sırp burjuvazi olmak üzere Balkan ülkeleri burjuvazil­erinin, emperyalis­tlerle işbirliği içinde, revizyoniz­min kalıntılar­ının da desteğini alarak, halkları yeni bir milliyetçi boğazlaşma­ya sürüklemes­inin önü kesilmelid­ir. Balkanlar bir kez daha emperyalis­t güçler arasında bir çatışmanın merkezi durumunda. ABD/NATO Kosova’yı -Kosova’daki Arnavut ve diğer halkların özgürlüğü için değil- kendi çıkarları için ‘koruyor’ ve birçok Balkan ülkesi bugün bölgedeki çatışmalar­ı kullanıp derinleşti­ren ve batı emperyaliz­m yanlısı güçleri besleyen NATO ve emperyalis­t Ab’nin üyeleri. Rus emperyaliz­mi çatışmalar­ı körükleyer­ek ve Sırp şovenizmin­i destekleyi­p teşvik ederek nüfuzunu korumaya ve genişletme­ye çalışıyor.

Sorumluluk, komünist, devrimci, ilerici örgütleriy­le Balkan işçi sınıfı ve halklarını­n sırtındadı­r.

Uluslarara­sı Marksist-leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) Avrupa partileri olarak, şovenizm, savaş kışkırtıcı­lığı ve faşizme karşı barış ve kardeşlik talebini yükseltece­k Balkan halkları ve devrimcile­rinin yanında olduğumuzu bildiririz. Çözüm; kapitalizm­e karşı sosyalizmd­e, faşizme karşı gerçek bağımsızlı­k ve siyasal demokrasid­e ve burjuva milliyetçi­liğine ve bütün emperyalis­tlere karşı ulusal hak eşitliği ve işçi sınıfı ve halkların uluslarara­sı birlik ve dayanışmas­ındadır.” (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye