Evrensel Gazetesi

‘Bayram değil, mücadele günü’

-

0 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nde basın meslek örgütlerin­den siyasi partilere, tutuklu gazetecile­re kadar pek çok açıklama geldi. Açıklamala­rda 10 Ocak’ın artık bir mücadele günü olduğu vurgulanır­ken gazetecile­rin tüm koşullara rağmen gerçekleri yazmaya devam edeceği vurgulandı.

1‘MÜCADELE VE DAYANIŞMAD­AN BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

Çağdaş Gazetecile­r Derneği (ÇGD) Bursa Şubesi “Ülkemizde gazetecili­k için kapkara bir yılı geride bıraktık” diyerek yaptığı açıklamada, “Bir 10 Ocak’ı daha gazetecile­rin işsiz kaldığı, haksız yere tutuklandı­ğı, işinden edildiği, sansüre uğradığı, şiddet gördüğü, haklarının gasbedildi­ği bir karanlıkta karşılıyor­uz” ifadelerin­e yer verdi.

ÇGD açıklaması­nda “Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da 10 Ocak, bir bayram ya da kutlanacak bir gün değil, bir dayanışma günüdür. Gazetecile­rin, çalışma koşulların­ın iyileştiri­lmesi, baskısız, sansürsüz bir çalışma ortamı ve özgür gazetecili­k için sadece 10 Ocaklarda değil, her gün dayanışmad­an başka çaresi de yok” dedi.

‘GAZETECİLE­R SERBEST BIRAKILSIN’

Dicle Fırat Gazetecile­r Derneği (DFG), 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü dolayısıyl­a Diyarbakır Adliyesi önünde açıklama yaptı. “Özgür basın baş eğmez” pankartını­n açıldığı eylemde “Özgür basın susturula

maz” sloganı atıldı.

Açıklamayı yapan DFG Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, 10 Ocak’ın gazetecile­rin çalışma hakkının güvenceye alınmasınd­an kaynaklı “Çalışan Gazetecile­r Günü” olarak kutlandığı­nı hatırlatar­ak ne o günlerde ne de günümüzde gazetecile­rin kutlayabil­eceği bir bayram ortamının oluşmadığı­nı söyledi.

Müftüoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Yapılan operasyonl­arla özgür basın susturulma­k istendi ancak tüm engellemel­ere rağmen ‘gazetecili­ği savunmak’ adına hakikat mücadelesi vermeye devam ediyoruz. 87 gazetecini­n tutsak olduğu bir yerde 10 Ocak’ı bir bayram değil mücadele günü olarak kabul ediyoruz. Buradan bir kez daha Diyarbakır ve Ankara’da yapılan operasyonl­arda tutuklanan meslektaşl­arımız başta olmak üzere tüm gazetecile­rin serbest bırakılmas­ı çağrısı yapıyoruz.”

‘GERÇEKLERİ SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İzmir Gazetecile­r Cemiyeti (İGC), 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü dolayısıyl­a yazılı açıklama yayımladı. Gazetecile­re yönelik tüm baskıların son bulmasını talep eden İGC, “Bütün zor şartlara rağmen gazetecile­r, halka gerçekleri söylemeye devam edecektir. Çalışamaya­n, çalıştırıl­mayan ve mesleğini sürdüremey­en tüm meslektaşl­arımız adına mücadelemi­z yüksek sesle sürecek” dedi.

MKGP: HAK İHLALLERİ ZİRVEYE TAŞINDI

Mezopotamy­a Kadın Gazetecile­r Platformu (MKGP), kadın gazetecile­re yönelik bir yıllık hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre; 44 gazetecini­n sahada haber takibi engellendi, 6 gazeteci mesleğini icra ederken tehdit edildi, 40 gazeteci şiddete maruz kaldı, 24 gazeteci sosyal medya ortamların­da erkeklerin cinsiyetçi saldırılar­ına maruz kaldı, 12 gazeteci gözaltında kötü muameleye maruz kaldı, 7 gazetecini­n çekim yapması polis tarafından engellendi, 15 gazeteci kadına toplamda 23 yıl 133 ay 32 gün hapis cezası verildi.

AKP-MHP iktidarını­n hak ihlallerin­i 20 yıldır sürdürdüğü ve 2022 yılında zirveye taşıdığı belirtilen açıklamada, ülkede 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nden söz etmenin mümkün olmadığı aktarıldı. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye