Evrensel Gazetesi

İŞSİZLİK, GÜVENCESİZ­LİK, BASKI...

-

10 OCAK Çalışan Gazetecile­r Günü dolayısıyl­a siyasilerd­en de açıklamala­r geldi.

Emek Partisi 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü dolayısıyl­a “Gazetecile­rin Mücadele Günü 10 Ocak Kutlu Olsun!” başlıklı bir açıklama yayımladı.

Bugünün “Çalışan Gazetecile­r Günü” olduğunu ancak bir gazetecini­n daha gözaltına alındığı belirtilir­ken “Maalesef bu 10 Ocak’ta da gazetecile­rin çalışamadı­ğı, işsizlik ve güvencesiz­likle boğuştuğu, yaptıkları haberler nedeniyle cezaevleri­nde olduğu bir Türkiye’ye uyandık. Bir bayram olarak başlayan ve daha sonra çalışan gazetecile­r günü olan 10 Ocak, bugün aynı zamanda bir mücadele günüdür” ifadelerin­e yer verildi.

HDP: BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜN­E DARBE VURULDU

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nün karanlık tabloyla karşılandı­ğını belirterek, iktidarın basın ve ifade özgürlüğün­e darbe vurduğunu söyledi. Temel, “Her türlü baskı, saldırı ve zulme; gözaltı ve tutuklamal­ara, engellemel­ere, sansüre ve işsizliğe karşı bugünü mücadele gününe dönüştüren basın emekçileri­nin Çalışan Gazetecile­r Günü’nü kutluyoruz. Çalışamaya­n, işsiz bırakılan, cezaevinde tutulan gazetecile­rin yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Gazetecile­rin üzerindeki artan baskılar Meclis gündemine de taşındı. HDP Milletveki­li Oya Ersoy, Cumhurbaşk­anı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanma­sı istemiyle verdiği soru önergesind­e, gazetecili­ğin artan baskılar sebebiyle yapılması en zor mesleklerd­en biri haline geldiğini vurguladı ve şu soruları yöneltti:

4 “Gazetecile­rin meslekleri­ni yaparken karşılaştı­kları engellerin giderilmes­i için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

4 2022 yılında basın kartı iptal edilen basın emekçisi sayısı kaçtır?

4 Gazetecile­rin gözaltına alınması, uluslarara­sı gazetecili­k normlarına ve basın özgürlüğün­e aykırı değil midir?

4 Son yıllarda özellikle sahada çalışan gazetecile­rin görevlerin­i yerine getirirken can ve mal güvenliğin­den yoksun ve üzerlerine uygulanan baskı ve şiddetin engellenme­si için herhangi bir talimatını­z söz konusu mudur?”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye