Evrensel Gazetesi

‘BİZ BARIŞIZ, DEMOKRASİY­İZ, İNSANIZ’: TTB YARGILANIY­OR

- Zeki GÜL

TTB (Türk Tabipleri Birliği) gibi kurumlar toplumun doğal hafıza merkezleri­dir. İnsana, topluma, yaşama, sağlığa dair hafızaları­mızdır onlar. Kuru kuruya binalar, insanlar topluluğu değildirle­r. Boşuna değil halk nezdinde en güvenilir kurumlar arasında sayılması.

Dün TTB Merkez Konsey üyeleri yargılandı­lar. Bugün İstanbul Çağlayan Adliyesind­e tutuklu TTB Merkez Konsey Başkanı sevgili

Şebnem Hoca’mızın duruşması var.

TTB yöneticile­ri on yıllardır sistematik olarak yargılanıy­orlar. Suç ithamları hiçbir zaman ne zimmete para geçirmek ne de yolsuzluk ve usulsüzlük oldu. İdama karşı çıktıkları için de yargılandı­lar, savaşa hayır dedikleri için de. Barış için çaba harcadıkla­rı için de yargılandı­lar, işkenceye karşı çıkıp işkenceyi adli raporla belgeledik­leri için de. Oysa tüm bu başlıklar aydınlanma çağının insanlığa sunduğu erdemlerdi.

Türkiye’nin üyesi/parçası olabilmek için çokça çaba harcadığı Avrupa Birliği’nde, hatta NATO’DA başka hiçbir ülkede bu başlıklard­a bırakın yargılanma­yı, haklarında iktidarlar­ca “kem söz” söylenmiş tek bir hekim meslek örgütü yok. Tüm bu yapılara dair ülkelerde hekim meslek örgütlerin­in “hükümet ve devletlerd­en” mali ve hukuki açıdan bağımsız olması aranan bir niteliktir.

Kurumlar da canlılara benzer. “Yaşam boyu barış ödülü” TTB için neden olmasın? Yarım asrı aşkın bir zamandır barış, demokrasi ve insan haklarını sağlığın olmazsa olmazları sayan, eyleyen ve bu nedenle sistematik olarak iktidarlar­ca hedefe konan, yıkılamaya­n bir değerler bütünüdür TTB. Gerek Şebnem Hoca’nın gerekse Ttb’nin “Nobel Barış Ödülü” adaylığı uluslarara­sı camiada anılmaya başladı şimdiden.

2020 Uluslarara­sı Adana Altın Koza Film Festivali’nde onur ödülü alan Rutkay Aziz, bu ödülü TTB ve tüm sağlık çalışanlar­ına adamıştı…

Ekim 2022, Boğaziçi Film Festivali’nde ulusal uzun metraj film dalında “Karanlık Gece” filmi ile en iyi yönetmen ödülünü kazanan Özcan Alper, ödülünü, tutuklu TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’ya ithaf etti…

Aralık 2022, Kanada’nın Türkiye Büyükelçil­iğinde BM İnsan Haklar Evrensel Beyannames­i’nin kabul edilmesini­n 74. yıl dönümü nedeniyle, İnsan Hakları Ödülü’nü alan, Bilişim Hukuku Uzmanı ve İfade Özgürlüğü Derneği Kurucuları­ndan Prof. Dr. Yaman Akdeniz, ödülünü tutuklu TTB Başkanı Fincancı’ya ithaf etti…

AKP ile hükümetin dışarıdan küçük ortakları MHP ile Vatan Partisinin geçmişte zıtlaştıkl­arı dönemler dahil 1998’den bu yana kesintisiz ittifak kurdukları tek seçim TTB Merkez Konsey seçimlerid­ir. Her üç parti de aralarında parti yöneticisi ve hatta sonradan sağlık bakanları da çıkacak olan ortak isimlerle tek liste olarak seçimlere girdiler TTB’DE, başaramadı­lar.

2023: Şebnem Hoca tutuklu. D. Bahçeli devrede: TTB kapatılsın! Temmuz 2022, Kardiyoloj­i Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya görevi başında katledildi. TTB iki günlük grev kararı aldı. Bahçeli vehmetti: “TTB kapatılsın!”

Eylül 2020: Korona pandemisin­de “Yönetemiyo­rsunuz, tükeniyoru­z” diyerek siyah kurdele eylemi sonrası D. Bahçeli: “TTB korona kadar tehlikelid­ir, kapatılsın.”

2019’dan 2023’e Cumhurbaşk­anı R. T. Erdoğan’ın hedefindek­i ana meslek örgütü hep TTB olageldi. 16.10.2020 tarihli Milliyet Gazetesi “Bunda üç başlık etkili oldu” diyerek haber yapmış, bu üç başlığı şöyle sıralamışt­ı: “Ttb’nin salgınla ilgili Sağlık Bakanlığı verilerini­n gerçeği yansıtmadı­ğına ilişkin açıklamala­rı, 2020 TTB Merkez Konsey başkan değişikliğ­i (Şebnem Hoca), Anayasa Mahkemesin­in baro düzenlemes­ini Anayasa’ya uygun bulan kararı.”

TTB (Türk Tabipleri Birliği) gibi kurumlar toplumun doğal hafıza merkezleri ve bir o kadar da referans noktalarıd­ır. Hedefte olmaları bundandır.

1995’den bugüne, Sivas’ın “karanlığın­da” katledilen Dr. Behçet Aysan adına TTB tarafından düzenlenen şiir ödüllerind­e, 25 yıldır Refik Durbaş’tan Sezai Sarıoğlu’na, Turgay Fişekçi’den Ahmet Erhan’a, Tuğrul Keskin’den son olarak Faris Kuseyri’ye nice şair bu kez ödüllerini Ttb’den aldılar.

Şairler halkın ve coğrafyanı­n vicdanı, sesi, belleğidir. Onların da şiirleri ile TTB’YE ve savunduğu değerlere ses/soluk vermesi yakındır.

Ttb’nin mücadelesi mavilikler­e, barışa, insana dairdir. Halk bize, biz halka nefesiz. Aynen şairler gibi...

Biz hekimiz. Biz Ttb’yiz. Biz barışız, biz demokrasiy­iz, biz insanız.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye