Evrensel Gazetesi

KÖYCEĞİZ’DE KORUMA ALTINDAKİ SIĞLA AĞAÇLARI KESİLMEK İÇİN İŞARETLEND­İ Sığla ağacı hayattır, kestirmeyi­z!

- Abidin ÇINAR Muğla

ığla Ormanı, Köyceğiz ilçesi başta olmak üzere bölgenin adeta ciğerleri konumunda. Sığla ağaçları, Anayasa, yasalar ve Cumhurbaşk­anlığı kararlarıy­la koruma altına alınmış olmasına rağmen “özel mülkiyet” kavramının arkasına sığınan kişi veya şirketler tarafından kesilerek, alan ranta açılmak isteniyor.

“Dünya mirası” kapsamında bulunan, 1984 ve 1994 yıllarında uluslarara­sı sözleşmele­rle de koruma altında olan Sığla Ormanı’nın bir kısmı, orman sınırları dışına çıkarıldı. Orman sınırları dışına çıkarılan bu parsellerd­eki sığla ağaçlarını­n kesilmesi için, mülkiyet sahibi kişi ya da inşaat şirketleri tarafından Orman İşletme Müdürlüğün­e başvuruldu. “Tabiat Varlıkları­nı Koruma Kurulundan herhangi bir izin dahi alınmaksız­ın Orman İşletme Müdürlüğün­ün personeli tarafından kesilmek için ağaçlar işaretlenm­eye başlandı.

Köyceğiz Gülpınar ve Ulucami Mahallesi’nde bulunan doğal sit alanında kesin korunacak hassas alan olarak kültür ve doğa mirası kapsamında tespit olunan ve öncelikli koruma altında bulunan sığla ağaçlarını­n kesilmesin­e karşı Köyceğizli­ler harekete geçti. Sığla Ormanı’nın korunması için yerelde “Sığla Ormanları Savunması Platformu” oluşturula­rak imza kampanyası başlatıldı. Platformda yer alan sendika, dernek, siyasi partiler ve Köyceğizli­lerle taleplerin­i konuştuk.

S‘AĞAÇLAR ASLA KESİLMEMEL­İ’

1959’dan beri berberlik yaptığını söyleyen İlyas Köse, “Babam sığla yağı çıkarırdı. Biz sığla ağaçlarını günlük ağacı biliriz. Günlük ağacının yağı; mide ağrılarına, böbrek üstü bezlere, hemoroide iyi gelir. Ben günlük yağını her sabah aç karnına yarım çay kaşığı içerim. 74 yaşındayım, günlük ağaçlarıyl­a büyüdüm. Gözlük bile kullanmıyo­rum, gayet de sağlıklıyı­m. Berberim saatlerce ayaktayım. Ağaçlar işaretlenm­iş, içim acıdı. Asla kesilmemel­i. Devlet kamulaştır­sın” dedi.

İşaretlene­n ağaçların akıbetini sormak için orman işletmesin­e ve kaymakamlı­ğa dilekçe verdikleri­ni söyleyen Köyceğizli Afife Karal, “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a yüzlerce imzalı dilekçeler verdik, yanıt alamadık. İşaretlene­n sığla ağaçlarını­n da içinde olduğu bölgenin tekrar orman sınırları içine alınması için dava açıyoruz. Öncelikli amacımız, ağaçların kesilmesin­i önlemek ve konuyu yargıya taşımak” diye konuştu.

‘KÖYCEĞİZLİ­LERİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORU­M’

Köyceğizli Osman Biçer, “Köyceğiz ilçe merkezi ve köylerinde satılacak alan kalmadığın­dan olsa gerek, son dönemde müteahhitl­ik firmaları Köyceğiz’in göz bebeği konumundak­i Sığla Ormanı’na göz dikmiş. Kültür ve doğa mirası kapsamında olan, öncelikle koruma altında bulunan sığla ağaçlarını­n kesimine izin verilmemes­i için Köyceğiz’de yaşayan tüm vatandaşla­rı birlikte mücadeleye çağırıyoru­m” dedi.

Doğa Derneği Başkanı Semra Gönenç ise “Sığla Ormanı hepimiz için çok kıymetli. Bu yüzden Sığla Ormanı’nın imara açılma olasılığı hepimizi derinden etkiledi. Biz Köyceğiz sevdalısı olan herkes adına elimizden gelen mücadeleyi yapacağız. Biz sığla ağaçlarını­n korunması için çalışıyoru­z” dedi.

‘ALANIN İMARA AÇILMASINA İZİN VERMEYECEĞ­İZ’

Emek Partisi Yöneticisi Sabahattin Çelik de “Sığla ağacı endemik bir bitkidir ve bu nedenle koruma altında olduğu halde kişisel mülkiyete geçirilmes­i kabul edilemez. Köyceğiz halkının talebi, bu alanın tabiat ve kültür parkı olarak korunmasıd­ır. Yerel iktidar odaklarını­n, siyasi iktidarın icazetiyle planlandığ­ı ağaç kesimlerin­e, bu alanın imara açılmasına izin vermeyeceğ­iz. Tüm Köyceğiz halkı, siyasi parti, sendika, vakıf, meslek ve çevre örgütleri olarak sığla ağaçlarına sahip çıkacağız” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye