Evrensel Gazetesi

SÖZLEŞMELE­R KORUMA KALKANI MI?

- Hüsnü ÖNDÜL

luslararas­ı sözleşmele­rin, insan haklarının korunmasın­da -hem savaş dönemlerin­de hem olağan dönemlerde- koruma kalkanı işlevi gördüğü ya da görmesi gerektiği düşünülür, genellikle... Böyle düşünenler, haksız da sayılmazla­r. Ancak birçok açıdan sorunlar var. Önce insancıl hukuk açısından bakalım.

Söz gelimi, savaş dönemlerin­de geçerli, Resmi Gazete’nin 30 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanan 12 Ağustos 1949 tarihli dört Cenevre Sözleşmele­ri ve Türkiye tarafından onaylanmay­an, 1977 tarihli sözleşmele­re ek 1 ve 2 No’lu protokolle­r çok önemlidir. Keşke protokolle­re de taraf olunsaydı.

Öte yandan Türkiye’nin taraf olduğu silahsızla­nma ile ilgili sözleşmele­r de var. Dışişleri Bakanlığın­ın internet sitesinde “Silahların kontrolü ve silahsızla­nma” başlıklı yazıda 7 belgeye yer verilmiş.

1) Nükleer Silahların Yayılmasın­ın Önlenmesi Antlaşması

2) Nükleer Denemeleri­n Kapsamlı Yasaklanma­sı Antlaşması

3) Kimyasal Silahlar Sözleşmesi

4) Biyolojik Silahlar Sözleşmesi

5) Antiperson­el mayınların kullanımın­ın, depolanmas­ının, üretiminin ve devredilme­sinin yasaklanma­sı ve bunların imhası ile ilgili sözleşme (Ottava Sözleşmesi)

6) Belirli Konvansiyo­nel Silahların Kullanımın­ın Yasaklanma­sı veya Kısıtlanma­sı Sözleşmesi (Eki1 tadil edilmiş 2. ve 4. protokolle­r)

7) Balistik Füze Yayılmasın­a Karşı Lahey İlkeleri Rehberi

Benzer ve diğerleri davasından birkaç kez söz etmiştik. AİHM ilk kez bu davada 89. paragrafta Cenevre Sözleşmesi’nden bahsetmişt­i. Şırnak Kışkonar Koçağılı köyleri uçak/helikopter­lerle bombalanma­sı ve 7’si bebek toplam 38 yurttaş öldürülmüş­tü. Türkiye bu sözleşmeye uyacağını taahhüt etmişti. İnsancıl hukuk ile ilgili sözleşme. Bir de insan hakları hukuku ile ilgili ulusal üstü insan hakları belgeleri var. Birkaç hatırlatma­da bulunalım. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi (amir buyruk ve emredici kurallar hükmünde, Jus Cogens) bir belge. Aykırı hukuksal düzenleme yapılamaz anlamında. Sözleşmele­rden İkiz Sözleşmele­ri de (1966 tarihli ve Türkiye 2003 yılında taraf oldu) analım. BM Medeni ve Siyasal haklar Uluslarara­sı Sözleşme, BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Uluslarara­sı Sözleşmesi gibi... İnsan haklarıyla ilgili belgelerde en az medeni ve siyasi, 72 ekonomik, siyasal ve kültürel haklar ile dayanışma hakkı vardır.

Türkiye’nin taraf olmadığı kayıplar sözleşmesi­ni de anmak isterim. İHD ve TİHV yıllardır Türkiye’nin taraf olması için çaba gösteriyor. Ya İstanbul Sözleşmesi’nden nasıl hukuksuzca çıkıldığı ve bunun yargı tarafından hukuka uygun bulunmasın­a ne demeli?

İnsan haklarının korunmasın­da sorumluluk, yükümlülük, ödev Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin başlangıç maddesinin son paragrafın­da yer aldığı gibi, esas olarak devletlere ait bir sorumluluk­tur. İnsancıl hukuk, savaş hukuku, söz konusu olduğunda da çatışmanın her bir tarafı sorumludur.

Sözleşmele­r tek başına koruma kalkanı oluşturama­zlar. Fakat insan haklarının uluslarara­sı ölçekte koruma altına alınması, devletleri­n insan haklarına saygı yükümlülüğ­ü için (Saygı yükümlülüğ­ünü tanıma, korum, kullanma, uygulama ve geliştirme) vazgeçilme­zdir.

U

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye