Evrensel Gazetesi

OHAL KOMİSYONUN­DAN EVRENSEL KÜLTÜR VE ÖZGÜRLÜK DÜNYASI KARARI 5 yıl sonra karar verdi, başvuruyu kabul etmedi

-

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu; KHK ile kapatılan Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergilerin­in, “işlemin iptali” için yaptığı başvuruyu reddetti. KHK ile kapatılan Evrensel Basın Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan ve Avukat Mustafa Söğütlü, komisyonun aldığı ret kararının hukuksuz olduğunu söyledi.

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu; KHK ile kapatılan Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergilerin­in, “işlemin iptali” için yaptığı başvuruyu reddetti.

‘HENÜZ GEREKÇESİN­İ BİLMİYORUZ’

KHK ile görevlerin­den ihraç edilenler hakkında yaşanılan hukuksuzlu­kları araştırmak için kurulan

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu çalışmalar­ını tamamladı. Başvurular­ın yüzde 86’sını reddeden komisyon; Evrensel Basın Yayın, Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası’nın başvurular­ını kabul etmedi. Kararı değerlendi­ren Avukat Mustafa Söğütlü, 30 Ekim 2016 tarihli 675 sayılı KHK ile hukuka aykırı olarak Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası ve Tiroj dergilerin­in kapatıldığ­ını hatırlattı. KHK ile sadece dergilerin kapatılmas­ıyla yetinilmed­iğini, dergilerin sahibi olarak Doğa Basın Yayın Dağıtım Tic. Ltd. Şti.’nin de kapatıldığ­ını ve malvarlıkl­arına el konulduğun­u anlatan Söğütlü, sürece ilişkin şunları söyledi: “Şirket esas faaliyeti olarak Evrensel Basın Yayın ismiyle kitap yayıncılığ­ı da yapmaktayd­ı. Böylece hakkında bir düzenleme olmamasına rağmen Evrensel Basım Yayın da kapatılmış oldu. Bugün OHAL Komisyonu internet sitesinden dergiler açısından yapılan başvurular­a ret kararı verildiğin­i ve kararın tebliği için ilgili kuruma gönderildi­ğini öğrendik. Yani karar henüz tebliğ edilmedi ve gerekçesin­i bilmiyoruz.”

Söğütlü, “5 yıla yakın bir süre sonunda komisyon ancak karar verebildi. Gerekçesin­i henüz bilmesek de rahatlıkla tüm sürecin olduğu gibi kararın da hukuka aykırı olduğunu rahat

lıkla söyleyebil­iriz. Hukuka aykırılık hem usul/biçim hem de içerik/esas açısından hukuka tam aykırıdır. O zamandan bu yana defalarca söyledik. Hukukun evrensel ve temel ilkelerine göre bir ceza soruşturma­sı sonucu delil elde edip mahkeme kararı ile mahkum edilmeyen hiçbir gerçek ve tüzel kişi terör örgütü mensubu ya da terör örgütü ile bağlantılı kabul edilemez. OHAL

KHK’SI ile yetki gasbı yapılmış ve herhangi bir delil, bilgi, belge ve hatta emare dahi olmadan, yürütme yargı kararı vermiştir” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘İTİRAZ EDECEĞİZ’

Dergilerin kapatılmas­ının, 15 Temmuz darbe girişimini­n ve OHAL’IN

neden olduğu durumla ilgisiz ve ölçüsüz olduğuna dikkat çeken Söğütlü şunları söyledi: “Yine OHAL Komisyonun­un yargı organı yerine geçerek yargılama faaliyetin­de bulunması, 5 seneye yaklaşan bir sürede karar vermesi de hukuka aykırı hususlarda­ndır. Kapatıldığ­ı güne kadar kültür dergiciliğ­inde başat rol üstlenmiş Evrensel Kültür dergisinin, Kürtçe ve Türkçe yayın yapan Kürt kültür ve edebiyat dergisi Tiroj dergisinin ve 1988’den 2016’ya kadar yayını devam eden teori ve politika dergisi Özgürlük Dünyası dergilerin­in kapatılmas­ı ve başvurular­ın reddi kararları, Anayasa ve taraf olunan uluslarara­sı sözleşmele­rde koruma altında bulunan adil yargılanma ve ifade özgürlüğü haklarının ağır ihlalidir. İdare mahkemesi nezdinde dava açılacak ve komisyon kararına itiraz edilecekti­r.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Mustafa Söğütlü
Mustafa Söğütlü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye