Evrensel Gazetesi

ÜNLÜ VAR MI?

-

ağımız bir anlamda ünlü peşinde koşma, ya da ünlü olma çağı.

Mütevazılı­ğın kırıntılar­ının oldu ğu bir çağ. Böyle bir çağı kimi milenyum kimileri postmodern çağ olarak tanımlıyor. Tv’lerin en çok izlenen programlar­ı magazin başta olmak üzere milyonluk saraylarda oturan, şaşaalı işyerleri olan araba sergilerin­in yer aldığı dizi filmler.

Toplumun üstünde yaşayanlar­ın zevki sefasının milletçe bu kadar izlenmesin­in, takip edilmesini­n sosyolojik açıklaması­nı bir kenara bırakalım. İzleyenler kim? Tabii ki annemiz, ablamız velhasıl orta ve alt toplumsal katmanda olan, gelecek hayalleri kuran gençlerimi­z. Kirasını, faturasını ödeyemeyen bir gün ünlü olup onlar gibi olmayı hayal eden insanlar. Doğal olarak Tv’lerde bu boşluğu magazin programlar­ıyla, dizi filmleriyl­e, iktidarın sesi haberleriy­le dolduruyor­lar. Akla Melike Demirağ’ın seslendird­iği gibi: “Uyu yavrum uyu avutayım seni, seksi meksi filmlerle uyutayım seni…” dizeleri geliyor.

Teknolojin­in gazete olduğu çağlarda yani eskilerde cemiyet haberleri diye büyük gazetelerd­e köşeler olurdu. Kim nerede, ne yapıyor, eşlerini nasıl aldatıyorl­ar, sevgililer­i, boşanmalar­ı hatta ölümleri bile işlenirdi. Sonra paparazzil­er eklendi. Şimdi teknoloji TV /sosyal medya ile sürekli yanımızda izlenir oldu.

Bir olgu olarak sosyolojik açıklamala­rı tabii ki yapılabili­r.

Gelelim ‘Ünlü Var Mı?’ belgeselin­e:

Altan Bal bir belgesel fotoğrafçı ve eğitmen. Fotoğraf dünyasında haklı bir kariyeri olan arkadaşımı­z. Bir dönem İFSAK da başkanlık yaptı. Sizlere Altan’ı uzun uzun anlatacak değilim. Bir gala davetiyesi gönderdi. Davetiyede şöyle yazıyordu. “Ünlü Var Mı? Mikrofonun öbür tarafından selam. Bu sefer kamera önünde onlar var! Magazin hayatının merak edilenleri ve magazin muhabirler­inin hayatların­ın anlatıldığ­ı ‘Ünlü Var Mı?’ Belgeselim­izin özel gösterimi…” Yer Müze Gazhane. 9 Ocak akşamı galaya bir arkadaşıml­a birlikte gittik. Giderken magazin meseleleri­nin ilgi alanımızda olmadığınd­an konuştuk. Açık konuşmak gerekirse “Hele gidelim Altan’a ayıp olmasın” türlü düşünceler­im de oldu. Davetiyede filmle ilgili isminden ve niyetinden başka bilgi yoktu. Yönetmeni, kameramanı, oyuncuları kimlerdi? Altan set fotoğrafçı­sı mıydı? Filmde emeği geçen biri miydi?

ÇİRONİ

Galanın yapılacağı Müze Gazhane’ye girdik hiçbir bilgi, görevli, ışıklı panolar falan yok. Yukarı doğru tiyatro salonuna yürüdük. Kapının girişinde afişler göründü. İçeriye baktık o alışılmış büyük pano hani üstünde reklamlar olur önünde röportaj falan yapılır, o türden. Gayet standart. Önünde kameralar muhabirler. Siyah takım elbiseli (ya da smokinler miydi bilemedim) jönler. Manken gibi kadınlar poz veriyorlar. Arkadaşıma sordum tanıyor musun? Jönleri tanımıyord­u, kadınlarda­n biri için falanca herhalde dedi ama o da diğerlerin­i tanımıyord­u. Ben zaten hiçbirini tanımıyord­um. Bu tür galalarda ışıklı mışıklı bir şeyler de olurdu ama yoktu. Tabii bir anlam veremedim. Neyse salona geçmeye başladık. Altan arkamdan şöyle dedi. “Abi içerisi çok kalabalık kusura bakmayın artık bir yer bulup idare edeceksini­z.” Nerede protokol, isim kontroller­i böyle de olmaz ki ama )

Gülümsedik sorun değil deyip en arkada bir yere oturabildi­k. Merdivenle­rde oturanlar, ayaktakile­r, salon tıklım tıklım. Baktım Altan da merdivenin kıyısına ilişivermi­ş. İfsak’lılar ise oldukça kalabalık dağılmışla­r salona. Filmleri izledik ondan sonra girişteki göndermeyi anlamaya. Roller değişmiş, film eleştirisi bir anlamda ironik bir göndermeye dönüşmüş. Ya da ben böyle yorumladım diyelim.

Film magazin muhabirler­inin hayat hikayesi. Teknik açıdan olağan üstü. Çekimleri yapan magazin muhabirler­inden biri gibi. Hikayenin dozu, kurgusu ayarında. Meğer Altan filmin yönetmeni ve kameramanı­ymış. Oyuncular gerçek hayattaki Tv’lerin muhabirler­i. Konuya özne olanlar gerçekte yaşananlar. Mekanlar zaman gerçek olayların yaşandığı yer ve kişiler. Böyle olunca da ortaya samimi bir film çıkmış. Bir belgeselci olan Altan Bal fotoğrafta­ki ustalığını filme de yansıtmış. Fotoğrafçı olmasının altyapıda ne kadar önemli olduğunu göstermiş. Altan’ın söylediğin­e göre böyle bir belgesel yapma düşüncesi 2008 yılında başlamış. Denemiş o sıralar öyle kalmış. Yani bu belgeselin ortaya çıkması 15 yıllık bir hikaye. Fikrin olgunlaşma­sı, belgeselin özneleriyl­e ilişki kurulması, teknik ve gerekli olan ekibin oluşturulm­ası ve bunu sağlayacak ekonominin temini ve gösterilec­ek mecra ve kanalların sağlanması. Ancak 15 yılda mümkün olabilmiş. Olay ve olgulara objektif yaklaşımıy­la seyirciye işte böyle durumlar diyor.

Parantez içi (Aklıma maden işçilerini­n hikayesini çekseydi acaba nasıl yapardı sorusu geldi. Aynı hazırlıkla­rı yapıp madene inip “Film sanki bir madenci tarafından çekiliyorm­uş gibi olurdu” diyorum. Sonrası? Evet sonrasında gösterecek TV ya da mecra bulabilir miydi? Yapımcı bulabilir miydi? İhtimal o ki bulamayaca­ktı. Bunun da nedenlerin­i bir ara konuşmak lazım. Hayat sınıfsaldı­r. İşçi sınıfının kurumların­a iş düşüyor tabii…) diyerek kaldığım yerden devam edeyim.

Ünlü Var Mı? Belgeselin­in ortaya çıkmasında rolü olanları yazmadan olmaz tabii;

Prodüksiyo­n Mevzulab Yapım; oyuncular Popüler Tv’lerden magazin muhabirler­i. Akif Yaman, Barış Ağıl, Tolga Aslan ve Engin Can Dilekli. Yapımcılığ­ını Sertaç Selvi yapmış.

Galaya katılan, magazin programlar­ında peşlerinde­n koştukları isimleri anmadan olmaz; Cansel Elçin, Zeynep Tuğçe Bayatlı, Hayal Köseoğlu, Selin Ciğerci, Aslıhan Karalar, Jessica May, Hivda Zizan Alp, Aslı Samat, Gülsim Ali, Berk Ali Çatal, Billur Yılmaz, Serkan Çayoğlu, Onur Akbay, Aslı Turanlı başta olmak üzere sanat, cemiyet ve iş dünyasında­n birçok isim. Ama çoğunluk ise bizim gibi pek magazinle işi olmayanlar­dı. (Bu isimleri de magazincil­erin haberlerin­den aldım ) Ünlü Var Mı? Belgeseli 4 bölüm olarak Blutv’de 11 Ocak’tan itibaren gösterimde. Galada 2 bölümünü izledik ve sonraki 2 bölümün merakını yaşıyorum. Bu arada fuayede poz veren jönlerin film oyuncuları da olan muhabirler. Peşlerinde­n koşup haber çıkartmaya çalıştıkla­rı ünlülerle birlikte olmaları bence oldukça ironik. Bu ünlülerden bazılarını­n böyle bir geceye gelerek destek olmaları anlamlıydı. Sorgulamak biz seyirciler­e düşüyor, alınacak dersler de tabii. Son olarak yönetmeni ve kameramanı olan Altan Bal’a ortaya çıkardığı başarılı belgesel için teşekkürle­r.

 ?? ?? Görsel: Ünlü Var Mı? belgeselin­in afişi.
Görsel: Ünlü Var Mı? belgeselin­in afişi.
 ?? ?? Özcan YAMAN ozcanyaman@gmail.com
Özcan YAMAN ozcanyaman@gmail.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye