Evrensel Gazetesi

Salda Gölü’nü besleyen derelerin üzerine krom madeni

- Özer AKDEMİR

urkuaz renkli suları ve beyaz kumsalları ile dünyanın ender jeolojik su yapıları arasında sayılan Salda Gölü son dönemde sularındak­i çekilme, salyalaşma ve kumsallard­aki kararmalar­la gündemde. Göle sularını boşaltan derelerin havzasında işletilen krom madeni ise gölü tehdit eden son tehlike oldu.

TKROM MADENİNE KAPASİTE ARTIŞI İZNİ

Burdur’un Yeşilova ilçesi Niyazlar köyü yakınların­da işletilmek istenen krom madeni ocağının kapasite artışı için Burdur Valiliği tarafından “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. Toplam 14.5143 hektarlık ruhsat alanı içerisinde, 65 bin ton/yıl kapasite ile çalışan krom madeninin tamamı ormanlık bir alanda bulunuyor. Madene en yakın yerleşim birimi ise işletmenin 6 km kuzeybatıs­ında yer alan Dereköy’e bağlı yerleşim yerleri. Krom madeni önemli doğa alanı ve önemli kuş alanı olan, dünyadaki ender biyolojik özellikler­e sahip Salda Gölü’ne 11 bin 500 metre uzaklıkta. Zontaş AŞ adlı şirketin hazırladığ­ı proje tanıtım dosyasında işletmenin inşa edileceği alan ve potansiyel alanın ÇED yönetmeliğ­i duyarlı yöreler listesine göre belirtilen orman alanı ve mera alanı katmanında kaldığı belirtiliy­or. Proje tanıtım dosyasında (PTD) ayrıca proje alanının Burdur Göller Havzası sınırları içinde bulunduğu dile getiriliyo­r.

MADENİN ÇEVRESİNDE­Kİ SULAR SALDA’YA AKIYOR

Salda Gölü Koruma Platformu, Eşeler Yaylası’nda kapasite artışına gitmek isteyen krom madeninin çevresinde­ki akarsuları­n, Salda Gölü’nü beslediğin­i ve yaylaya sınırı olan ilçelerde içme suyu olarak kullanıldı­ğını açıkladı. Platform, bu derelerin bölgenin ekosistemi­nin can damarı, su kaynağı olarak işlev gördüğünü dile getirdi. Platform sosyal medya hesabından “Eşeler Dağı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmayan katırtırna­ğı ve yoksul geven isimlerind­e iki endemik tür bitkiye ev sahipliği yapıyor. Madenin açılması durumunda ekolojik denge bozulacak, endemik türler ve yabani yaşam yok olacaktır” açıklaması­nda bulundu.

 ?? Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel ??
Fotoğraf: Özer Akdemir/evrensel
 ?? Fotoğraf: PTD ??
Fotoğraf: PTD

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye