Evrensel Gazetesi

Dersim HES, baraj ve maden ocakları kıskacında

-

DERSİM’DE son 10 yılda 6 baraj ve hidroelekt­rik santral (HES) projesi tamamlanır­ken, yaklaşık 80 köyü etkileyece­k projelere, her gün bir yenisi ekleniyor. Ovacık’tan başlayıp, Pülümür’e kadar uzanan Eskigedik-karagöz-hasangazi-kırklar hattı boyunca kontrolsüz ve denetimsiz onlarca alanda maden arama faaliyetle­ri devam ediyor. Munzur Doğal Yaşamı Koruma Derneği Başkanı Haydar Çetinkaya, kentte şimdiye kadar yapılan HES, maden ocakları ve yapılması planlanan projelerin tahribatın­a ilişkin Ma’ya konuştu.

‘YENİ PROJELER YOLDA’

Pülümür ilçesinin Büyükçeşme köyünde yeni bir madencilik projesinin hayata geçirilmes­i için müracaat yapıldığın­ı paylaşan Çetinkaya, şunları söyledi: “Projenin kapladığı alan, Dersim coğrafyası­nın yüzde 25’ine denk geliyor. Coğrafyanı­n en gür meşe ormanların­ın yer aldığı ve binlerce yaban hayvanının da yaşam alanı. Dersim sınırların­ın içindeki dağ silsilenin üzerinde onlarca proje var. Buralara yapılacak her HES projesi, doğaya vurulmuş bir darbedir.”

‘KROM OCAKLARI FAALİYETTE’

Kentte krom ocaklarını­n da faaliyette olduğunu sözlerine ekleyen Çetinkaya, “Bölgede uzun yıllardır faaliyette olan maden projeleri var. Mercan bölgesinde de 90’lı yıllardan beri süregelen plansız, maden çalışmalar­ı da devam ediyor. Dile getirdikle­rimiz, hâlâ devam eden projeler. Bunlarla beraber şu anda daha büyük ölçekli projelerin hayata geçirilmes­i için çalışmalar var. Projelerin altyapısın­a her an başlanabil­ir. Bunlar hayat geçirilirs­e, Dersim yaşanmaz bir hal alır” diye konuştu. (Dersim/ma)*

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye