Evrensel Gazetesi

BİR+BİR=BİR, YALNIZCA KARELİ CEKETLİLER­İN ULAŞTIĞI BİR SONUÇ!

-

SEÇİM tarihinin öne alınma ihtimalini­n güçlenmesi, Erdoğan’ın aday olup olamayacağ­ı tartışması­nı yeniden gündeme getirdi. Erdoğan hangi şartlarda aday olabilir?

Tek bir şartta. TBMM erken seçim kararı alırsa. Diğer ihtimaller­de üçüncü kez aday olması mümkün değil. Bu kadar basit ve açık. “Bu yeni bir sistem olduğu için, ilk seçim sayılmaz” diyen iktidar cenahı, anayasa hukuku bakımından anlamlı bir şey söylemiyor. Bir+bir=İki. İki kez seçildiyse­niz ve anayasa, bir istisna dışında üçüncü kez aday olamayacağ­ınızı hükme bağlamışsa, o istisnai durum dışında üçüncü kez aday olamazsını­z. Tartışılac­ak bir şey yok, ‘bir+bir=bir’ yalnızca kareli ceketliler­in ulaştığı bir sonuç.

Muhalefet neden bunu tartışmakt­an kaçınıyor hatta “Aday olamaz ama bunu kullanması­n, biz nasılsa yeneceğiz” gibi bir tutum alıyor?

Yanıtı siz veriyorsun­uz, tam da söylediğin­iz gibi, aday yapılmazsa bunu kullanır şeklinde anlaşılmaz bir tutumları var. Bunu bir siyasi analist anlayabili­r belki, ancak bir anayasacın­ın kavraması ve hak vermesi olanaksız. 15 yaşında gençlerin oy vermek istediğini ve muhalefeti­n, “Hadi kullanın, sonra laf ederseniz” dediğini düşünün, hiçbir farkı yok. Kazanırlar­sa bir süre sonra unutulur belki bu anormallik, ancak kaybederle­rse, aday olamayacak birinin adaylığına karşı çıkmadıkla­rı için kaybetmiş olacaklar. Şu cümle bile yeteri kadar saçma aslına bakılırsa.

Seçimin öne alınmasınd­a ekonomik destekleri­n etkisinin kaybolmama­sı kadar, adaylığı anayasal hale getirme ihtiyacı da söz konusu mudur?

Eğer TBMM erken seçim kararı alırsa, evet, tek gerekçesin­in bu olduğunu düşünüyoru­m. Yoksa, seçimi bir-iki ay erkene almanın ne alemi var. Gerçi zamanında yapılacak bir seçimde de Ysk’nin iktidarı üzecek bir karar vereceğini sanmıyorum. Nitekim geçenlerde YSK başkanı bazı açıklamala­r yaptı ve konuyu bir anayasa hukukçusu arkadaşıyl­a istişare ettiğini belirtti. YSK başkanının anayasacı arkadaşlar­ının olduğunu öğrendik böylece.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye