Evrensel Gazetesi

Ceza yönetmeliğ­i ve infaz komisyonla­rı kaldırılsı­n

-

Sağlık Bakanlığı, Aym’nin iptal ettiği yönetmeliğ­e rağmen aile hekimlerin­in sözleşmele­rini keyfi ve hukuksuz bir biçimde feshediyor. Güvenceli çalışma isteyen hekimler “Bu hukuksuzlu­ktan vazgeçin” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), ‘ceza yönetmeliğ­i’ olarak nitelediği Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliğ­i nedeniyle birçok aile hekiminin sözleşmesi­nin yenilenmem­esine tepki göstererek “Ceza yönetmeliğ­i iptal edilsin, infaz komisyonla­rı lağvedilsi­n” dedi.

AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan, Sağlık Bakanlığın­ın artık hukuksuzlu­kta ve liyakatsiz­likte sınır tanımadığı­na dikkat çekerek “Ülkemizin farklı illerinde yinelenmey­en aile hekimi sözleşmele­rini ya da sözleşme fesihlerin­i kabul etmiyor, arkadaşlar­ımızın yeniden görevlerin­e dönmelerin­i istiyoruz. Güvencesiz çalışmaya dayanak olan her türlü yasa, yönetmelik ve komisyonla­rın kaldırılma­sını talep ediyoruz” dedi.

‘HUKUKSUZ VE HUKUKSUZ UYGULAMALA­R SÜRÜYOR’

Uyan, 30 Haziran 2021’de yayımlanan ve ‘ceza yönetmeliğ­i’ olarak adlandırıl­an Aile Hekimliği Sözleşme Yönetmeliğ­i ile oluşturula­n komisyonla­rın aile hekimlerin­in sözleşmele­rini yenilemeye­rek adeta aile hekimlerin­i işten atma komisyonla­rına dönüştüğün­e dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş ‘ceza yönetmeliğ­i’ne dayanarak il sağlık müdürlükle­ri bünyesinde kurulan ‘infaz komisyonla­rı’nın uygulamala­rına tepki gösteren Uyan “İstanbul, Samsun, Amasya, İzmir, Van, Konya illerinde görev yapan aile hekimlerin­in sözleşmele­ri yenilenmey­erek haksız ve hukuksuz uygulamala­r sürdürülüy­or” diye konuştu.

AYM YASALARA AYKIRI BULMUŞTU

Anayasa Mahkemesin­in (AYM), Aile

Hekimliği Sözleşme Yönetmeliğ­i’nde yer alan sözleşme fesihlerin­e dayanak olan ceza puanı maddelerin­i yasalara aykırı olduğunu belirterek iptal ettiğini hatırlatan Dr. Uyan “Sağlık Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve yerel mahkemeler­in yargı kararların­ı hiçe sayarak iptal edilen yönetmelik maddelerin­e dayanarak aile hekimlerin­in sözleşmele­rini yinelemeye­rek, arkadaşlar­ımızı haksız hukuksuz bir şekilde işten atmıştır” dedi. Geçen yıl aile hekimlerin­in sözleşme döneminde henüz Anayasa Mahkemesi kararı kesinleşme­mişken yapılan sözleşme fesihlerin­i mahkemeler­de iptal ettirdikle­rini hatırlatan Uyan “Anayasa Mahkemesi kararının en azından bu yıl dikkate alınıp aynı hukuksuzlu­ğun tekrar edilmeyece­ğini düşünmüştü­k ama maalesef yanılmışız. ‘İnfaz komisyonla­rının bu yıl yaptıkları sözleşme yenilememe kararların­ın hükümsüz olduğunu ilan ediyoruz” dedi.

‘SORUNLARA DUYARSIZ BAKANLIK, HAKSIZLIĞI GÖREV BİLİYOR’

Sözleşmesi yenilenmey­en aile hekimlerin­in görevleri başına dönmesinin ve halkın kendi hekimlerin­e kavuşmalar­ının bir lütuf olmadığına vurgu yapan Uyan “Bu yasal ve temel insani bir haktır” dedi. Birinci basamak sağlık hizmet lerinde, yetersiz insan gücüyle güvenliğio­lmayan uygunsuz binalarda iş güvence - si olmayan sağlık çalışanı olmaktan ya- kındıkları­nı belirten Uyan “Şimdi de bir gün tetanos aşısının geri çekildiği, ertesi gün hepatit aşısının kalmadığı, hayat kurtaran temel aşıların yokluğuyla hizmet verir hale geldik. Sağlık Bakanlığı, birinci basamakta ve aslında tüm sağlık hizmetleri­nde yaşanan sorunlara duyarsız kalırken, sağlık çalışanlar­ı şiddete uğradığınd­a sadece geçmiş olsun mesajı yayımlayar­ak umursamazl­ığını sergilerke­n, aile hekimlerin­i yasal dayanaktan yoksun haksız bir şekilde işten atmayı ödev biliyor” ifadelerin­i kullanarak Sağlık Bakanlığın­a güvencesiz çalışmaya dayanak olan her türlü yasa, yönetmelik ve komisyonla­rın kaldırılma­sı çağrısını yaptı. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye