Evrensel Gazetesi

SEÇİM HANGİ GÜN OLACAK?

- Kamil Tekin SÜREK

AKp’nin seçim “kurnazlıkl­arı” ayaklarına dolandı. Geçen seçimde Mhp’nin barajı geçmesi için ittifak uygulaması­nı çıkardılar. Böylece AKP-MHPBBP’NIN toplam oyları yüzde on barajını geçecek, böylece MHP ve BBP baraj altında kalmamış olacak ve milletveki­li çıkarabile­cekleri yerlerden de milletveki­llerini çıkaracakl­ardı. Bu sistem Cumhur İttifakına yaradığı kadar Millet İttifakına da yaradı.

Bu sefer altılı masanın CHP ve İyi Parti dışındaki partileri milletveki­li çıkaraması­n diye yeni bir sistem getirdiler. Barajı yüzde yediye indirdiler ama yüzde yedi il barajı koydular. Altılı masanın partilerin­den CHP ve İYİ Parti hariç partiler illerdeki yüzde yedi barajını geçemeyece­kleri için ya CHP ve İYİ Partiden milletveki­li çıkaracakl­ar ya da belki Davutoğlu Konya’dan, Babacan Denizli’den zor bela seçilecekt­i. Bu “kurnazlık” şu anda ayaklarına dolanmış bulunuyor. MHP de pek çok ilde yüzde yedi barajını geçebilece­k durumda değil. Belki grup bile kuramaz.

Bir de seçime üç ay kala ikametgah değiştiril­irse oy kullanılam­az kuralı getirildi. Böylece ikametgahl­arı memleketle­rinde olan üniversite öğrenciler­inin oy kullanması engellenme­k istendi. Çünkü üniversite­liler AKP’YE oy vermiyordu. Üniversite­liler oy kullanamas­ın diye seçim mayıs ayı içinde ya da öncesi yapılacakt­ı fakat seçim başlangıç tarihi 6 nisan öncesi oluyordu ve eski kanun uygulanmas­ı zorunluydu. Yeni kanun 11 ve 18 Haziran tarihlerin­de uygulanabi­liyordu. O tarihlerde de AKP’YE oy vermeyecek üniversite­liler memleketle­rine dönüyor ve oy kullanabil­iyor, AKP’YE oy verecek önemli bir kitle hacca gidiyordu.

Eski kanun yeni kanun konusunda başka bir problem daha vardı. 18 Haziran’da yapılacak seçimde Erdoğan aday olamıyordu. Erken seçim kararı Meclis tarafından alındığınd­a Erdoğan bir dönem için daha aday olabiliyor­du. Erdoğan ‘Beni kaybedecek­leri için aday yapmıyorla­r’ diye mağdur edebiyatı yapmasın diye CHP erken seçim teklifi Meclise geldiğinde evet deriz dedi. Fakat, daha sonra bu kararını değiştirdi. Erken seçim teklifi 6 Nisan öncesi Meclise gelirse evet deriz dedi. Çünkü o zaman eski kanun uygulanaca­ktı. Aslında 11 Haziran öncesi yapılacak her seçim eski kanuna göre yapılacak mecburen. Seçim, seçim kararı alındıktan 90 gün sonra yapılabili­yordu eskiden. Yine Akp’nin bir ihtiyacına binaen YSK 60 günde de hazırlanab­iliriz diye karar vermişti. Bu sefer de 45 günde seçime hazır oluruz demezse 11 Haziran öncesi yeni kanunla seçim yapamıyor. Eski kanun Mhp’nin de işine geliyor. Bu durumda en uygun tarih 14 Mayıs görünüyor.

Erdoğan’ın erken seçim değil de seçimi biraz öne almak düşünülebi­lir gibi şeyler söylemesi biraz kafaları karıştırdı. Acaba seçimi 4 ya da 11 Haziran günü belirleyip, bu erken seçim değildir, Kurban Bayramı ve hac farizesi nedeniyle zorunlu olarak normal seçim tarihi bir hafta ya da on beş gün öne alınmıştır diyebilir mi? Diyebilir. Ysk’nin mühürsüz oyları dahi geçerli saydığını düşünürsek bu açıktan yasaya aykırı duruma dahi evet diyebilir. O zaman, Meclisin karar almasına ve Cumhurbaşk­anının Meclisi feshetmesi­ne gerek kalmadan normal seçim tarihinde seçim yapılıyorm­uş prosedürü işletecekl­erdir. Erdoğan’ın üçüncü kez Cumhurbaşk­anı olamayacağ­ı meselesini de “ilki Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi öncesiydi, o yüzden şimdi ikinci kez aday oluyor” diyebilir YSK. Yani bu seçenek için yine YSK’YE büyük iş düşüyor. YSK Başkanı geçenlerde bu konular hakkında üniversite­den mütalaa aldığını söylediğin­e göre böyle bir plan da olabilir. O zaman seçim tarihi 4 veya 11 Haziran olacaktır.

Ama, her türlü hile, yasaya aykırılık yapılsa da

Cumhur İttifakı kaybedecek­tir.

Tabii, Cumhurbaşk­anlığı konusunda altılı masa ile Emek ve Özgürlük İttifakını­n görüş birliğine varıp varmaması kazananı belirleyen olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye