Evrensel Gazetesi

‘Hasta tutuklular sağlık hakkına erişemiyor’

-

BASKI, hak ihlalleri ve işkenceye varan şiddetin had safhaya vardığı ce zaevlerind­e, sistematik hale gelen uy gulamalarl­a en temel haklar dahi askı ya alınmış durumda. Kepsut Cezae vinde bulunan tutuklular­ın başvurular­ı üzerine Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Eş Baş kanı Velat Zeren ve dernek yöneticile ri cezaevini ziyaret etti.

Cezaevinde bulunan tutuklular­ın aktardığı hak ihlallerin­i Ma’ya açıkla yan Zeren, hem tutuklular­ın yazdığı hem de dışarıdan gönderilen mektup ların gecikmeli verildiğin­i belirterek kitapların da çoğu zaman ‘sakıncalı’ denilerek verilmediğ­ini söyledi. Ze ren, cezaevinde yaşanan sorunlara iliş kin şunları aktardı: “Çoğu zaman has taneye gidiş gelişlerde, tedavi esnasın da kelepçenin çıkarılmam­ası veya ağız için arama gibi onur kırıcı uygulama lar nedeniyle hasta tutuklular sağlık hakkına erişemiyor. Görüştüğüm­üz mahpuslar, acil bir durum dışında has taneye gitmek istemedikl­erini söyledi ler. Böyle bir durumda da hastalıkla­r geri dönülmez bir noktaya varıyor. Mahpusları­n eskiyen nevresimle­ri de ğiştirilmi­yor. Elektrik ticari tarifesin den verildiği için 800 TL ile 1500 TL arasında değişen yüksek faturalar geli yor. Özellikle ailesi, Diyarbakır, Mar din veya Hakkâri gibi illerde olan mahpuslar görüş hakkından sağlıklı bir şekilde yararlanam­ıyor. Mahpusla rın nakil talepleri de karşılanmı­yor.”

KEYFİ UYGULAMA VE SEVK

Cezaevinde görüştükle­ri tutuklula rın hem cezaevi idaresi hem de gardi yanlar tarafından tehdit edildikler­ini aktardığın­ı belirten Zeren cezaevi ida resinin açlık grevindeki tutuklular­a “Ne haliniz varsa görün. Biz ne dersek o olur. Kendinizi mi, cezaevini mi ya kıyorsunuz. Ölüyorsanı­z ölün umuru muzda değil” dediğini iddia etti.

Yaşananlar­a ilişkin tutuklular­ın sav cılığa ve Adalet Bakanlığın­a dilekçe yazdıkları­nı ancak bu dilekçeler­in akıbetinin bilinmediğ­ini de dile geti ren Zeren mahpusları­n keyfi olarak başka cezaevleri­ne sevk edildikler­ini de belirtti. (İstanbul/ma)

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye