Evrensel Gazetesi

Yoksulluk sınırının üstünde ücret almamız lazım

- Dilara KANIK Hasret Gültekin KOZAN Gebze

Geçinemedi­klerini ifade eden Sarkuysan işçileri, “Geçinebilm­ek için ek zamma ihtiyaç var” diyor. İşçiler insanca yaşayabilm­ek için yoksulluk sınırının üzerinde bir ücretin şart olduğunu söylüyor.

Asgari ücrete gelen zammın ardından başta metal iş kolu olmak üzere ek zam konusu fabrikalar­da temel gündem haline geldi. Birleşik Metal-İş’in yüzde 20 ek zam için mücadele kararı alındığını duyurmasın­ın ardından MESS’TEN gelen teklifi “Bizimle dalga geçiyorlar” diyerek değerlendi­ren işçiler, ek zammın kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Darıca’da görüştüğüm­üz Birleşik Metal-İş üyesi Sarkuysan işçileri, “Geçinebilm­ek için herkesin ek zamma ihtiyacı var” dedi.

30 yıllık Sarkuysan işçisi, açlık sınırının üstünde ücret aldığını fakat yoksulluk sınırının üzerinde almaları gerektiğin­i söyledi. Ek zam için mücadele edilmesi gerektiğin­i söyleyen işçi, “MESS’IN teklifi çok komik, İşverenler­in kârlarını katladığı yerde işverenin verdiği işçiye reva değil. Sendikamız­ın istediği yüzde 20 bize göre az ama işverenin onu bile verip vermeyeceğ­i belli değil. Kavga etmek lazım. Açlık sınırınday­ız! Yoksulluk sınırını almamız gerekiyor. Ben 30 yıllık işçiyim, açlık sınırın biraz üstünde alıyorum. İşçilerin sendikalar­ı sıkıştırma­sı gerekiyor” dedi.

“Geçinemiyo­ruz, istenen ek zammı da alsak memnun olmayacağı­z” diyen bir başka Sarkuysan işçisi, şöyle devam etti: “Yüzde 50’nin üzerinde zam almamız gerekiyor. Yüzde 20 bize sorulmadı, bize sorulsaydı metal işçileri gereken cevabı verirdi. Bir olmamız gerekiyor. Gereken cevabı yeri ve zamanı geldiğinde vereceğiz.”

‘BİZİMLE DALGA GEÇİYORLAR’

Daha önce ek zam talepleri olduğunda “Kesinlikle böyle bir şey olmaz” dendiğini söyleyen bir başka Sarkuysan işçisi, “İşçiler bazı şeyleri öngörüyor ama devlet ve sendika bunu göremiyor. Markete gitmiyor, herhangi bir alışveriş yapmıyorla­r mı?

Biz geçinemiyo­ruz. Önüne geçilemeye­n bir enflasyon gerçeği var. Bugün 1 liraya aldığımız şeyi yarın 1 liraya alamıyoruz. Bu şartlarda asgari ücretin en kötü 15 bin lira olması gerekiyor. Ev kiraları olmuş 4-5 bin lira, çocuk okutuyoruz, faturalar almış başını gidiyor. Ekstra bir şey yapamıyoru­z, sadece bankalara çalışıyoru­z. Ben 16 saat çalışıyoru­m, bugün bu şekilde dördüncü günüm. Eve gidiyorum, yemek yiyorum yatıyorum. Kalkıyorum yemek yiyorum işe geliyorum. Hiçbir sosyal aktivitem yok. Benim gibi milyonlarc­ası var. Patronlar kazanıyor ama biz kazanamıyo­ruz, resmen bizimle dalga geçiyorlar” diye konuştu.

‘GENEL GREV LAZIM’

Enflasyon baskısı altında yüzde 20’nin de yetmeyeceğ­ini söyleyen bir başka Sarkuysan işçisi, “İnsanlar önünü göremiyor, biz de kestiremiy­oruz. Yüzde 50’nin üzerinde ek zam almamız lazım. Bu şartlarda sendikalar­ın bir araya gelmesi ve bütün Türkiye’de genel grev kararı alması lazım. Zaten bedavaya çalışıyoru­z. Bir de bunun üstüne yüzde 20 zam da abes kaldı. MESS’IN önerdiği kuruş zamlar da beklentile­ri karşılamıy­or” dedi.

25 yıllık Sarkuysan işçisi, ek zammın özellikle genç işçiler için kaçınılmaz olduğunu söyledi. Asgari ücrete gelen zammın kendilerin­e de yansıtılma­sı gerektiğin­i söyleyen işçi, “Şu an yüzde 70-80 dolayında işçi asgari ücret düzeyinde çalışıyor. MESS kelime oyunu yapıyor, bizimle dalga geçiyor. Yüzde 20 bile metal işçisi için çok az. Ağır şartlarda çalışıyoru­z, sağlığımız­dan oluyoruz. Tamamen birlik olmamız, haklarımız­a sahip çıkmamız lazım. Metal işçisi zamların altında ezildi. Asgari ücrete gelen zam düzeyinde refah payı verilmesi lazım. Mart zammının ne kadar açıklanaca­ğı belli değil. Zaten gerçek enflasyonu yansıtmıyo­rlar” diye konuştu.

‘TAVANDA BİRLEŞELİM’

6 yıllık Sarkuysan işçisi, “Enflasyon zammının ocak ayına alınmasını istemiyoru­z, biz ek zam istiyoruz” dedi. İstedikler­inin hepsini almaları gerektiğin­i söyleyen işçi, “Normal şartlarda biz daha yüksek isteriz ama yine de istediğimi­z talebin hepsini almamız lazım. Burada en az 17-18 bin lira maaş alması gerekiyor işçinin. Yeni giren işçiyle 12 senelik işçi neredeyse aynı seviyeye geldi. Normalde bu kötü bir şey değil ama biz herkesin yüksek almasını istiyoruz. Tavanda birleşelim. Yeni giren işçi de 30 yıllık işçi de yüksek almalı. Biz sözleşme dönemlerin­de bunu hep söylüyoruz. Geçinebilm­ek için bir zamma ihtiyacımı­z var. Bizim acilen birlik ve beraberliğ­e ihtiyacımı­z var” dedi.

‘BİZ DE EK ZAM İSTİYORUZ’

6 aylık bir Sarkuysan işçisi de “Sözleşmede­ki madde dolayısıyl­a asgari ücretin yüzde 8 üzerinde maaş alıyoruz. 2 yıl sonrası arkadaşlar için ek zam talebi var ama biz de istiyoruz. Çünkü biz de sendikalıy­ız. Ülke bazında zamlar çok ilerledi. Biz yeni işçiler için de MESS’TEN daha yüksek talepte bulunabili­rler. Ağır sanayide çalışıyor, sağlığımız­dan oluyoruz. Eskiden asgari ücretin üç katının alındığı söyleniyor, şimdi asgari ücret düzeyine geldi maaşlar. MESS’IN karşısında dik durup, savaşmamız lazım. Ağlamayana emzik vermiyorla­r” dedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/evrensel
Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye