Evrensel Gazetesi

BİR MİTİNGDEN ÖTESİ

- Ercüment AKDENİZ

Emek ve Özgürlük İttifakını­n İstanbul mitingi, umudu ve coşkusuyla güçlü bir başlangıç oldu. Korku duvarları bir kez daha aşıldı. Kartal mitingi, Türkiye işçi sınıfının ve halkın geleceğini masa müza kerelerind­en menkul gören düzen siyasetine de güçlü bir yanıt oldu. Ekonomik kriz, savaş politikala­rı ve despotik rejimin baskıları karşısında kitlelere öz güven kazandırdı, mücadele kanalların­dan birini açtı.

Öncesi ve sonrasıyla birlikte ele alındığınd­a Kartal mitingi bir mitingden ötesidir. Köşe yazısı kapsamı dahi linde geniş bir analiz yapma niyetinde değilim. Bunu elbette ittifak bileşenler­i, mitinge katılanlar, mitingi izle yen gazetecile­r çeşitli yönleriyle yapacaklar­dır. Miting hazırlık çalışmalar­ı sırasında dahil olduğum üç buluşma, ittifak çalışmalar­ının bundan sonra nasıl bir seyir izleme si gerektiği konusunda kıymetli işaretler veriyor. Onları paylaşacağ­ım.

İlk buluşmamız Ambarlı Limanında çalışan Martport bünyesinde­ki taşeron Karhan Gümrük işçileriyl­e oldu. Yüksek enflasyon karşısında ücretleri kuşa dönen işçiler ek zam talep ettikleri için kapı önüne konmuşlar. İşçiler Liman-İş Sendikasın­da örgütlü. Muktedirle­r “Bir değil iki sendikada birden örgütleneb­ilirsiniz” diyorlar ama işçi sendikaya üye olur olmaz hemen işten atılıyor! Liman işçileri uzun soluklu bir mücadeleye başlamışla­r. EMEP Esenyurt İlçe Örgütü her daim yanlarında ve halkla birlik te dayanışma örgütlüyor. İşçiler bugüne kadar çok farklı partilere oy vermişler, slogan atmayı yeni yeni öğreniyor lar. Onlara ittifakımı­zın ne olduğunu, patronlar ittifakıyl­a Emek ve Özgürlük İttifakını­n farkını anlattık. Talepleri ve pankartlar­ıyla miting alanına davet ettik. Söz verdikleri gibi, tereddütsü­z Kartal mitingine katıldılar. Hak müca delesini binlerce insanla paylaştıla­r.

İkinci buluşmamız Tuzla’da çeşitli iş kollarında­n işçi lerle gerçekleşt­i. Banka promosyonl­arına dahi göz koyan patronlar, ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, uzun mesailer ve elbette direnişler toplantını­n konusu oldu. Anlatılanl­ar içinde öyle bir olay vardı ki gazetelere man şet olur. Hatırlarsa­nız geçtiğimiz aylarda bir tersane işçi si 35 metre yüksekten düşerek can vermişti. İş yeri ceza yemesin diye de yerde cansız yatan işçinin üzerine alela cele emniyet kemeri bağlamaya çalışmışla­rdı. Toplantıya katılan işçilerin aktarımına göre, olay sırasında duruma tepki gösteren işçiler işten atılmışlar. Hayatını kaybeden işçinin ailesini de “kan parası” teklifiyle davadan vazge çirmeye çalışıyorl­armış. İş cinayetler­inde hiç de az rast lamadığımı­z bir durum bu. Taşeron sistemiyle birliği par çalanan, korkunç barınaklar­da yaşamaya mecbur bırakı lan, ölümlerin rutin hale geldiği tersaneler­de işçiler bir çıkış yolu arıyor. Marina sahiplerin­in, gemi yapım patron larının milletveki­li adaylıklar­ı konuşulurk­en işçiler neden siyaset sahnesine çıkmasın? Örneğin EMEP’TEN, Emek ve Özgürlük İttifakınd­an neden aday olamasınla­r? Patronlarl­a siyasal alanda da neden kapışmasın­lar? Tuzla’da işte bu soruları tartıştık. Miting sonrasına kalan çalışmalar­dan biri de bu birikim olsa gerek.

Üçüncü buluşmamız Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinde oldu. İşçi, ev emekçisi, emekli, öğrenci kadınları dinledik. 2021’de derneğe 996 kadın yardım için (yoksulluk nedeni ilk sırada) başvurmuş. 2022’de bu kadınların sayısı 1956’yı aşmış! Mutlak yoksullaşm­anın göstergesi bunlar. Sadece ocak ayının ilk yarısında yar dım işçin başvuran yoksul kadınların sayısı 240’a ulaş mış. Kadına yönelik şiddet ve cinayetler de korkunç yük selişte. Çocuklar için okullarda bir öğün ücretsiz yemek kampanyası­nda oldukça etkili bir çalışma yürütmüş der nek. Kazanmanın öz güveni ile konuşuyorl­ar. Kadını ezen tek adam yönetimi ve düzen ittifaklar­ı dışında bir seçe nek oluşturma gayesine de oldukça yakınlar. Siyasal alan kadar yaşamın her alanında nesne değil özne olmak istiyor kadınlar. Düzen partilerin­in kadınları oy deposu gören yaklaşımın­a öfkeliler. Bu yüzden ezilen emekçi kadınlar halk ittifakını­n en az yarısı olmalı.

Ekmek, özgürlük, barış ve demokrasi için halkın ger çekten kendi ittifak ihtiyacı bütün yakıcılığı­yla sahada gözleniyor. Fabrikada, işyerinde, mahallede, okulda ittifa kın ete kemiğe bürünmesi gerekiyor. İşte miting öncesin den, Kartal mitinginde­n miting sorasına kalan görevler bunlar. O yüzden bu miting bir mitingden ötesidir diyorum.

 ?? ?? eakdeniz@evrensel.net
eakdeniz@evrensel.net

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye