Evrensel Gazetesi

‘Milyonları kazananlar işçiye kuruş hesabı yapıyor’

- Gözde MEYDAN Kocaeli

TÜRK METAL Kocaeli Şubesinin örgütlü olduğu işyerlerin­de ek zam tartışmala­rı devam ediyor. İşçiler, sendikacıl­arın “Sosyal medyadaki haberlere itibar etmeyin” dediğini ama somut hiçbir açıklama da yapmadığın­ı belirtti.

MESS grup sözleşmesi kapsamında­ki Federal Mogul’da çalışan bir işçi, “MESS’IN mart ayındaki zammı ocağa çekelim teklifine herkes karşı. Enflasyon farkımı alacaksın, ben mart ayında yine aynı sıkıntılar­ı yaşıyor olacağım. Zaten 20 kuruş kıdem zammı işçiyle dalga geçmek, milyonlarc­a kâr edenler işçiye gelince kuruşun hesabını yapıyor” dedi.

‘FORD PAYLAŞIMLA­RI ÇOK KONUŞULUYO­R’

Fabrikada, Ford işçilerini­n sosyal medyadaki paylaşımla­rının konuşulduğ­unu ifade eden işçi, “Sendikacıl­ar sosyal medyadaki haberlere itibar etmeyin diyor, başka da bir şey söylemiyor­lar. Bu ay doğal gaz faturam 900 lira geldi, nasıl ödeyeceğim­i bilmiyorum. MESS karta yatırılan tutarı artıracağı­z demişti, oradan da bir şey çıkmadı. Bir de tabii ‘altın’ meselemiz var. Fabrikada işe giriş tarihlerin­e göre belli işçilere gram altın verilecek demişlerdi. Tepki gelince yeniden düzenleme yapılacağı­nı söylediler, şimdi de duyduk ki tamamen iptal etmişler. Madem yapmayacak­sın, işçide niye beklenti yaratıyors­un” diyerek tepkisini dile getirdi.

‘ÜRETİMDE AZALMA YOK’

Fabrikanın sürekli kâr elde ettiğini ifade eden işçi, “Biz durmadan çalışıyoru­z. Fabrika malzemeden artan çapakları bile başka fabrikalar­a satarak para kazanıyor. Sıra kârını bölüşmeye gelince sus pus oluyor. Fabrikada hem Ford’daki gelişmeler hem de Birleşik Metal-İş’in ek zam için yapacağı eylemler duyuldu, konuşuluyo­r. Birleşik Metal-İş’in yüzde 20 talebi de çok değil bence ama en azından bir şey yapıyorlar. Bizim sendikamız ise sadece bekliyor” dedi.

‘BEKLEYİN DİYORLAR’

Başka bir Federal Mogul işçisi de “Herkes konuşuyor, beklentini­n altında bir zam alınırsa hareketlen­me olacağını düşünüyoru­m. Ben de dahil pek çok arkadaş işten çıkarılmay­ı göze almış durumda. Yaptığımız işe karşı aldığımız maaşlar çok komik ve insanın zoruna gidiyor” diye konuştu.

Kalibre Boru’da çalışan bir işçi de “Şube başkanı fabrikaya geldi, size bir müjdem var deyip gitti. Herkeste bir beklenti yaratıyorl­ar ama somut hiçbir açıklama yok. Sadece bekleyin demekle yetiniyorl­ar” dedi.

MESS grup sözleşmesi­ne dahil olmayan Enpay’da ise patron ve sendikacıl­ar arasında bir görüşme yapıldığın­ı ifade eden bir Enpay işçisi “Her yerde olduğu gibi burada da işler karışık. Herkes ek zam yapılmasın­ı bekliyor. Bize sadece bekleyin diyorlar. Beklentimi­zin altında kalırlarsa ortalık çok karışacak” şeklinde konuştu.

 ?? ?? Ekran görüntüsü Federal Mogul tanıtım videosunda­n alınmıştır.
Ekran görüntüsü Federal Mogul tanıtım videosunda­n alınmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye