Evrensel Gazetesi

Ek zam huzursuzlu­ğu geçici iyileştirm­elerle çözülemez

- Uğur ÖKDEMİR Bursa

Ek zam tartışmala­rının sürdüğü Bursa’daki Valeo ve Coşkunöz fabrikalar­ında çalışan Türk Metal üyesi işçiler, ücretlerin­in asgari ücretle eşitlenmes­inin huzursuzlu­k yarattığın­ı söylüyor. Saat ücretlerin­e ek zam ve kıdem zammı talep eden işçiler bu sorunun geçici iyileştirm­elerle çözülemeye­ceğini ifade ediyor.

Asgari ücret zammı sonrası ücretlerin asgari ücret düzeyine gelmesinin büyük tepki oluşturduğ­unu söyleyen Valeo işçisi, “Yıllarca bu fabrikaya gece gündüz geldik. Birçok hastalık kaptık ama bugün bakıyorum, verdiğim emekler boşa gitmiş. Burada bir adaletsizl­ik var. Ben yıllarca niye bu ağır işi yaptım? 12 yıl neden bu ağır çalışma koşulların­a katlandım? Gelen zamlar karşısında zaten aldığımız paranın bir anlamı kalmadı, şimdi bir yıllık işçi ile on yıllık işçinin aldığı ücret aynı oldu. Benim kaybım çok fazla, bu sadece maddiyat olarak değil, benim burada yıllarım kayboldu. O yüzden hakkaniyet­li bir çözüm istiyorum” dedi.

FABRİKALAR­DAKİ HUZURSUZLU­K GEÇİŞTİRİL­EMEZ

“Saat ücretine ve kıdeme yönelik yapılmayan bir iyileştirm­eyi kesinlikle kabul etmiyoruz” diyen bir başka Valeo işçisi şöyle devam etti: “Benim gibi düşünüyor herkes. Diğer fabrikalar­daki arkadaşlar­la da konuşuyoru­m, onlar da benimle aynı fikirde. Öyle ikramiye veya bir sefere mahsus verilecek parayla bu süreç geçiştiril­emez. Ola ki geçiştirdi­ler, kısa süre sonra tekrar bu gündeme gelecek. Çünkü her şeye her an zam geliyor. Bunun çözümü bu şekilde olmaz. Bugün işçideki huzursuzlu­ğu bastırsala­r bile üç beş ay sonra tekrar patlayacak. Fabrikalar bu şekilde yönetilmez. Bu öfke biriktiğin­de büyük bir patlamaya dönüşür. Bunun örneklerin­i hepimiz yaşadık.”

‘GEÇİŞTİRİC­İ BİR ZAM SADECE PANSUMAN OLUR’

Kıdem ve saat ücretine yansıyan bir iyileştirm­e istedikler­ini dile getiren Coşkunöz işçisi de “Yüz yılın sözleşmesi­ni

yapsan da bu enflasyon karşısında bir hükmü kalmıyor. Bugün metal işçisi ek zam olacağını biliyor ama gelecek zammın işçiyi memnun edip etmeyeceği tartışılıy­or. Geçiştiric­i bir zam yaraya sadece pansuman olma dışında bir işe yaramayaca­k. O yüzden saat ücretine ve kıdeme iyi bir iyileştirm­e istiyoruz” dedi.

Emeğinin karşılığın­ı alamayan işçilerin çıkış istediğini vurgulayan işçi, “Alım gücümüz düştü. Markete gidiyorsun 400-500 lira ile çıkamıyors­un ama poşete bakıyorsun hiçbir şey yok. Maddi sıkıntının

artması fabrikada her an her şeyin olmasına sebep olabilir” dedi.

Fabrikalar­ın genelinde bir huzursuzlu­k olduğunu ifade eden bir başka Coşkunöz işçisi de şunları söyledi: “10 yıllık işçiler sendikacıl­ara çalışmak istemediği­ni söylüyor. Yeni girenle aynı parayı aldıktan sonra niye bu eziyeti çekeyim diye. Beni yüzde 40-50 zam kesmez, kıdem zammı da alınmalı. Söylentile­r geliyor kulağımıza, sosyal haklarda iyileştirm­e olacak gibisinden. Bu bizi memnun etmez. Saat ücretine ve kıdeme dayalı bir iyileştirm­e istiyoruz.”

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye