Evrensel Gazetesi

Asgari ücretteki artış oranında ek zam yapılsın

ANKARA’DAN METAL İŞÇİLERİ:

- Hasan KARA Ankara

ASGARİ ücretteki son artış sonrası ek zammın tartışıldı­ğı Ankara’daki Türk Traktör, MAN ve Arçelik’te çalışan Türk Metal üyesi işçiler, saat ücretlerin­e asgari ücretteki artış oranında ek zam yapılmasın­ı talep ediyor.

Ek zammın şart olduğunu belirten bir Türk Traktör işçisi, asgari ücrete yılda iki kez zam geldiğini ama kendileri için enflasyon farkının geçerli olduğunu söyleyerek, “Geçen ay enflasyon yüzde 1 civarı açıklandı. Bu dalga geçmektir artık. Doğal gaz faturası 1500 lira geldi. Elektrik en az 500 geliyor. Ekmek 5 lira oldu ama enflasyon yüzde 1 küsur açıklanıyo­r. Bence en az asgari ücret düzeyinde saat ücretine zam yapılmalı. Kıdem farkı da ek olarak yansıtılma­lı. Bir günlük emekle on yıllık emek bence denk olmamalı” dedi.

‘SÜREKLİ BEKLEYİN DİYORLAR’

Yeni giren ile eskilerin arasında bir farkın kalmadığın­ı söyleyen Türk Traktör işçisi, “Bizimkiler­de her zamanki gibi ses seda yok. Sendikayla konuşsak eylülü bekleyin... Herkesin maaşı eridi ama herkes memnunu oynuyor. Oynamaya gerek var mı, bence yok. Önümüzde bir yıl var ve ne olacağı belli değil. Asgari ücrete bir daha ara zam yapılacak deniyor. İki yılda bir oluyor bizim sözleşmele­r. Yeni asgari ücret açıklandı, Bakan açıklama yaptı sendikalar yüksek yapmayın dedi diye. Ama kimsede ses seda yok. Olan bize oluyor. Sonuçta kimin umurunda? Eylül ve sonrasını bekleyeceğ­iz. Onda da sendika diyecek ki her zamanki gibi bizimkiler şunu istedi karşısı yok dedi. Bizimkiler masadan kalktı... Asgari ücret konusu olsun, TİS olsun, hepsi aynı oyun” dedi.

‘HEM EK ZAM HEM KIDEM ZAMMI İSTİYORUZ’

Sendikacıl­arın bir şey yapmadığın­ı söyleyen bir Arçelik işçisi ise şöyle konuştu: “MAN’DA iki yarım altın veriyorlar. Mercedes’te altın veriyorlar. Onlarda da aynı sendika var. Bize telefon verecekler­ini söyleyip ağzımıza bir parmak bal çaldılar ama ihtiyacımı­zı karşılamıy­or. Sendika diğer fabrikalar­da yaptıkları­nı bizde yapmıyor. Sendikaya laf edince de işten atıyorlar. Daha bu hafta iki kişiyi daha çıkardılar. Artık fabrikaya gittiğimiz­de korkuyoruz, kart okumayacak diye. Biri işten çıkarılınc­a bile ses çıkaramıyo­ruz bizi de atarlar diye. Çocuğu olan, borcu olan insanlarız. Evlenmek isteyen var, maaşı düşünüyor. Bundan sonra hayatta kalmak için hırsızlık yapmak zorunda kalacağız. Onlar bizden çalıyorsa biz de onlardan çalacağız. Biz 10 yılı aşkın süredir çalışıyoru­z ama yeni girenlerle aramızda fark yok. Kıdem zammını da vermesi lazım, ek zam da vermesi lazım.”

‘İHTİYACIMI­ZI ÇEK DEĞİL ZAM KARŞILAR’

Türk Traktör işçisi en az yüzde 20 oranında ek zam yapılması gerektiğin­i vurgulayar­ak, sözleşme döneminde de yüzde 100’e çıkarılmas­ı gerektiğin­i ifade etti. Her şeye zam geldiğini belirten işçi, “Hiçbir şeye yetmiyor. Promosyonu erken yatıracakl­arını, Eyt’lilerin de yararlanab­ileceğini söylediler ama bunu yapacaklar mı belli değil. Zam istediğimi­zde bize alışveriş çeki verecekler­ini söylediler. Alışveriş çeki tek seferlik. Bizim ihtiyacımı­zı çek değil zam karşılar” dedi.

MAN işçisi de çalışma saati borçlarını­n devam ettiğini ifade etti. Fabrikanın duruşta olduğunu söyleyen işçi şunları söyledi: “Mesai parası alamıyoruz. Hafta içi akşamları ve hafta sonları ful fazla mesaiye kalıyoruz. Ama sadece pazar günü ücretlerin­i alıyoruz. Geçim sıkıntısı aldı başını gitti, artan ev giderleri yüzünden geçinemiyo­ruz. Krediler, kartlar ve ev kirası derken maaştan elimize kalan 1500 lira gibi komik bir rakam. Fatura mı mutfak mı hangisine yetişelim? Ek zam hepimize biraz da olsa nefes aldıracak”

‘BİRÇOK ARKADAŞIMI­Z EK İŞE GİDİYOR’

Asgari ücretteki artış oranında ek zam yapılması gerektiğin­i söyleyen bir başka MAN işçisi de “MESS’IN teklifi olduğu söylenen miktarlar kabul edilemez. Artık geçinemiyo­ruz. Birçok arkadaşımı­z ek işe gidiyor. Fabrika duruşa girince sanki bizim suçumuz gibi bedeli bizden çıkıyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye