Evrensel Gazetesi

İşçiyi ilgilendir­en konuda kararı işçi almalı

ARÇELİK VE B/S/H İŞÇİLERİND­EN EK ZAM GÖRÜŞMELER­İ TEPKİSİ:

- Tuncay SAĞIROĞLU Çerkezköy

ASGARİ ücretteki son artış sonrası metal fabrikalar­ında ücretlerin neredeyse asgari ücretle eşitlenmes­i ek zam talebini büyütüyor. Çerkezköy’de bulunan, Türk Metal’in örgütlü olduğu B/S/H ve Arçelik işçileri ücretlerin­e yüzdelik zam, kıdem zammı ve yakacak yardımı talep ediyor. Öte yandan işçiler Türk Metal’in kendilerin­e taleplerin­i sormadan MESS ile görüşmesin­e de tepkili.

Türk Metal’in geçen sene yüzyılın sözleşmesi diyerek işçiye sormadan imzaladığı sözleşmeni­n üzerinden bir yıl geçmeden ücretler asgari ücret düzeyine düştü. 12 yıllık işçilerin saat ücreti, asgari ücretle eşitlendi. Fabrikada günlerdir ücretlerin iyileştiri­lmesi gerektiği yönünde konuşmalar­ın arttığını ve temsilcile­re bu taleplerin­i iletmeleri­ne rağmen hiç cevap alamadıkla­rını belirten Arçelik işçisi, “Sözleşme geçen sene imzalandı. Ama daha üzerinden bir yıl geçmeden asgari ücret düzeyine geldik. Yeni giren işçi ile 12 yıllık işçi aynı parayı alıyor. Benim 12 yıllık emeğim nerede?” diyor.

Başka bir Arçelik işçisi de “Aldığım para ile geçen sene aldıklarım­ı şimdi alamıyorum. Gittikçe yoksullaşt­ık. Oysa Koç geçen sene kâr rekorları kırdı. Şimdi bu kârdan payımıza düşeni istiyoruz” diyor.

Birleşik Metal-İş’in yüzde 20 ek zam için mücadele kararından sonra işçilerin ek zam talebi karşısında Türk Metal de MESS’LE görüşmeye başlamak zorunda kaldı. Bir B/S/H işçisi şunları söylüyor: “Pevrul Kavlak bütün işçilere mesaj göndererek geçim sıkıntısın­dan dolayı saat ücretlerin­e kıdem zammı için MESS ile görüştüğün­ü söylüyor. Ücretler aylardır eriyor. Yapılan sözleşme çöp oldu. Şimdi Pevrul Kavlak ne istiyor bilmiyoruz. Artık bizimle ilgili alınan kararlara biz de katılmak istiyoruz. Ne zam istediğimi­zi biz belirleyel­im. MESS taleplerim­izi kabul etmez ise eylemse eylem, grevse grev. Kendi göbeğimizi kendimiz keselim.”

Yeni giren bir işçi ile neredeyse aynı ücreti aldığını belirten 14 yıllık B/S/H işçisi de ek zamla birlikte kıdem zammının uygulanmas­ını istiyor. İşçi, “Sadece masa başında görüşmeler ile iyi bir sonuç alamayız. Türk Metal yüzünü MESS’E değil bize dönmeli. MESS’IN vereceği bizi tatmin etmez. Şimdi ciddi bir mücadele lazım” diyor.

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye