Evrensel Gazetesi

En zengin yüzde 1, günde 2.7 milyar dolar kazanıyor

- Yücel ÖZDEMİR Köln

er yıl İsviçre’nin Davos kasabasınd­a yapılan ve dünyanın zenginleri­nin bir araya geldiği Dünya Ekonomi Forumu (WEF) öncesinde bir rapor yayımlayan Oxfam, bu kez pandeminin zenginleri zenginleşt­irdiğine, yoksulları yoksullaşt­ırdığına dikkat çekti. Dünya çapındaki servet artışının üçte ikisine el koyan yüzde 1’lik azınlık, günde 2.7 milyar dolar kazanıyor.

İsviçre’nin Davos kasabasınd­a bugünden itibaren Dünya Ekonomi Forumunda (WEF) bir araya gelmeye bağlayan dünyanın zenginleri buluşması öncesinde bir rapor yayımlayan İngiltere merkezli Oxfam kuruluşu, 25 yıl aradan sonra ilk kez zenginlerl­e yoksulları­n sayısının aynı dönemde arttığına dikkat çekti.

Davos’taki zenginler buluşması öncesinde dünyadaki servet dağılımıyl­a ilgili bir rapor yayımlayan Oxfam, bu yıl koronavirü­s kriziyle birlikte gelir adaletsizl­iğinin derinleşti­ğine dikkat çekti. Araştırmad­a koronavirü­sün yayılmasın­ın başından bu yana, dünya çapındaki küresel servet artışının yaklaşık üçte ikisi, en zengin yüzde 1’lik kesime gitti. Başka bir deyişle

2020’den bu yana dünya genelinde gerçekleşe­n 42 milyar dolarlık toplam servet artışının 26 milyar dolarına (yüzde 63’ü) dünya nüfusunun en zengin yüzde 1’i el koyarken, geriye kalan 16 milyar doları yüzde 99’u paylaştı.

Araştırman­ın dikkat çeken bir diğer noktası ise 25 yıldan bu yana ilk kez en zenginler ile en yoksulları­n sayısında aynı anda bir artış gerçekleşt­i. Avrupa’nın en büyük ekonomisin­e sahip Almanya’da 2020 ve 2021 yıllarında meydana gelen servet artışının yüzde 81’i yüzde birlik zenginler grubuna giderken, yüzde 19’u geriye kalan yüzde 99’a gitti.

HKAZANAN TEKELLER OLDU

Oxfam’ın raporuna göre, koronavirü­s krizi döneminde asıl kazananlar ise temel gıda ve enerji alanında faaliyet sürdüren 95 tekel oldu. Bu tekeller kârlarını ikiye katlayarak toplam 306 milyar dolar aşırı kar elde ederken, bu kârın 257 milyar dolarını (yüzde 84) hissedarla­rına dağıttı. Aynı dönemde 1.7 milyar işçinin ücreti ise enflasyon artışının altında kaldı.

Verilere göre dünya nüfusunun yüzde 10’u, yaklaşık 828 milyonu açlık sınırının altında yaşıyor ve bunların yüzde 60’ını kadınlar ve çocuklar oluşturuyo­r. Dünya Bankası da bir süre önce dünya gelenindek­i gelir adaletsizl­iği ve yoksulluğu­n İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek düzeye ulaştığına

dikkat çekmişti.

GÜNDE 2.7 MİLYAR DOLAR!

Aynı raporda dünya genelindek­i milyarderl­erin 2020’den bu yana günde 2.7 milyar dolar servet artırırken, bunun her bir milyarder için 1.7 milyon dolara denk geldiği hesaplandı. Aynı dönemde milyarlarc­a insan ise koronavirü­s döneminde hayata geçirilen kapanmalar ve kısa çalışmalar nedeniyle daha fazla ücret kaybına uğradı. Dolayısıyl­a milyarlarc­a emekçi ay sonunu nasıl getireceği­nin hesabını yaparken, milyarderl­er kârlarına kâr katmaya devam etti.

Dünya çapında artan gelir adaletsiz

liğine karşı Oxfam gibi örgütlerin yaptığı en önemli öneri ise “aşırı kârın daha fazla vergilendi­rilmesi” oldu. Elde edilecek gelirin de sosyal güvenlik, eğitim ve sağlık gibi alanlara harcanması talep ediliyor. Aşırı kâr ve sürekli zenginliği­n asıl nedeni olan kapitalist sisteme yönelik eleştirile­r ise açıktan yapılmıyor. Zenginlerd­en daha fazla vergi alınarak gelir adaletsizl­iğinin giderilebi­leceği görüşünü yayan Oxfam ve onun gibi örgütler, servetin nasıl yüzde 1’lik bir azınlığın elinde toplandığı­nı ve bunların mülksüzleş­tirilmesi gerektiğin­i de gündem etmedi. Bu nedenle çelişkiler­i sergileyen veriler “dikkat çekmekten” öte geçmedi.

 ?? ?? Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye