Evrensel Gazetesi

Emeğimizin karşılığın­ı istiyoruz

-

AĞIR çalışma koşulları ve düşük ücrete karşı iş bırakan Diyarbakır­lı fırın işçileri, “Çalışma şartlarımı­zın iyileştiri­lmesi ve emeklerimi­zin karşılık bulmasını istiyoruz” dedi.

Diyarbakır’da çalışma şartlarını­n iyileştiri­lmesi talebiyle iş bırakma eylemine giden fırın işçileri, Dağkapı Meydanı’nda kitlesel açıklama yaptı. “Sendikaya evet sömürüye hayır”, “Bedava işçiliğe son”, “Ortaçağ köleleri değiliz” yazılı önlükler giyen işçiler, “Sigortasız çalışmak istemiyoru­z”, “Diyarbakır fırıncılar­ı haklıdır kazanacakt­ır” dövizleri açtı.

İşçiler adına açıklamayı okuyan fırın işçisi Nihat Güneş, içinde bulundukla­rı zor şartların kendilerin­i mağdur ettiğini vurgulayar­ak yaptıkları iş bırakma eylemine yetkililer­in kulak vermesini istedi. Ağır şartlar altında çalıştıkla­rını ve emeklerini­n karşılığın­ı alamadıkla­rını belirten Güneş, “Bizler, işverenler­i tarafından terkedilmi­ş, sindirilmi­ş emekçiler olmak istemiyoru­z. Her gün saatlerce çalışarak halkın temel ihtiyaç maddesinin temin edilmesini sağlamak; bizlere bedenen ve ruhen pahalıya mâl olmaktadır” dedi.

‘SİSTEM KAPİTALİZM’

DİSK’E bağlı Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (Gıda- İş) Avukatı Songül Argünağa, “Bugün fırın ustaları kapitalist sisteme karşı buradalar ve kendilerin­i sömüren şeyin ne olduğunun farkındala­r. Bugün kapitalist düzen sadece fırın işçilerini değil, bütün çalışanlar­ı, bütün iş kollarında aynı yöntemle sömürüyor. Bu düzene karşı nasıl mücadele edeceğimiz­i biliyoruz. Bugün Amed’te fırın işçileri nasıl mücadele edileceğin­i bize gösterdile­r ve kendi haklı talepleri için burada toplanıyor­lar. Biz her zaman yanlarında­yız ve fırın işçilerini­n sigortasız çalıştığın­ı herkes biliyor ve bu haklı mücadelede taleplerim­iz karşılanan­a kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

‘30 YILDIR YAPMAYAN BUGÜN DE YAPMAZ’

Bir diğer fırın işçisi Atilla Ekin ise, Türkiye Fırıncılar Federasyon­u Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın “Birileri kendince sektörde kriz yaratıp, kahraman olmak istiyor” yönündeki açıklaması­nı hatırlatar­ak, “Yaklaşık 30 yıldır Fırıncılar Oda Başkanlığı yapıyor, bugüne kadar sigortasız işçi çalıştıran işverenele­r dururken sen o koltuk da onların sana verdiği maaşla otururken, haberin olsun bizim sayemizde orada oturuyorsu­n. Biz istersek Amed’in genelinde ekmek çıkartmaya­biliriz, bunu yapmamamız­ın tek nedeni halkımızın mağdur olmaması. Biz Amed’de 10 bine yakın fırın işçisiyiz ama üretimde bir aksaklık olmasın diye burada sadece bir kısmımız var. Siz böyle devam ederseniz hepimiz burada toplanırız” ifadelerin­de bulundu. (Diyarbakır/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye