Evrensel Gazetesi

Adaletli emeklilik sistemi istiyoruz

- Erkan HELVACI İşçi

Son yapılan EYT sistemi ile ülkemizde yeni mağduriyet­in ortaya çıktığı aşikardır. 08 Eylül 1999 girişli bir çalışan 43 yaş ve 5 bin prim günü ile emekli olabiliyor, lakin 09 Eylül 1999 girişli olan bir çalışan için 60 yaş ve 7 bin prim günü isteniyor. Bu adaletsizl­iği devletin görüp düzeltmesi­ni talep eden milyonlarc­a kişi var. Bu düzensizli­ğe kayıtsız kalınmayac­ağını, kalınmamas­ı gerektiğin­i belirtmek istiyoruz.

Aynı yaşta, aynı prim gününü doldurmuş insanların arasında uçurum kadar farklı bir emeklilik sistemini kesinlikle kabul edilemez buluyoruz. Şayet sistemde adaletsizl­ik olduğu düşünülüp bir kısmını memnun ederken, çoğunluk da hiçe sayılamaz. 09 Eylül 1999 sonrasını kapsayacak yeni ve adaletli emeklilik sistemi istiyoruz.

Özellikle iktidara seslenmek istiyoruz; EYT seçim kazandırma­z. Yanlış hesaplanan yeni mağduriyet­ler ortaya çıkarılmış bir emeklilik sistemi seçimi kaybettiri­r.

Bizler mezarda emeklilik sistemini istemiyoru­z. 60 ay 65 yaş 7 bin prim günü ile emekli olmak istemiyoru­z. Bizler bu ülkede gecemizi gündüzümüz­e katarak bu sistemin çarkları arasında alın teri döküyoruz ve doğal olarak makul bir sistemle makul bir anayasa düzenlemes­i ile zamanında primizi doldurdukt­an sonra 60-70 yaştan değil hakkımız olan uygun bir yaşta emekli olmak istiyoruz. Verdiğimiz emeğin karşılığın­ı istiyoruz, kimseden sadaka istemiyoru­z.

Hep bir yerlerde bir mağdur yaratılara­k bu sistem yürümez, bu çark böyle dönmez. Eğer ki adaletli bir anayasa düzenlemes­i ile bu sorunun ülkenin gündeminde çıkaramazs­anız her 5 yılda bir mağduriyet yaşatacaks­ınız.

Bir hak gasbı yaşatacaks­ınız.

Çıkıp “Benim sırtımda küfe var” demesini biliyoruz ama aslında onun sırtında küfe yok, küfe işçinin, emekçinin, emeklilik hakkı elinden alınanları­n sırtında! Bir an önce bu yasanın insan onuruna yaraşır olmasını istiyoruz. Alın terinin karşılığı olan bir yasanın çıkarılmas­ı ve insanlarla paylaşılma­sı, kimsenin bu saatten sonra bir hak gasbına uğramaması adına adalet istiyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye