Evrensel Gazetesi

İstismar araştırmas­ı şeffaf yürütülsün

- Elif TURGUT İstanbul

iranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki H.K.G.’YI 29 yaşındaki Kadir İstekli’ye vererek yıllarca sistematik cinsel istismara maruz bırakmasın­ı araştıraca­k olan TBMM Çocuk İstismarın­ın Araştırılm­ası Komisyonu bugün toplanıyor. Şeriatı öven AKP’LI Aydoğdu’nun başkan olduğu komisyonda, Akp’nin basına kapalı görüşme talebi de muhalefeti­n tepkisine neden oldu. Komisyonun tüm çalışmalar­ını şeffaf bir şekilde yürütmesi gerektiğin­i vurgulayan HDP ve CHP’LI milletveki­lleri, Ensar Vakfı’ndaki tecavüz skandalınd­an sonra kurulan araştırma komisyonun­daki gibi uygulanmay­an kararlar istemedikl­eri söyledi.

Hiranur Vakfının Kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, 6 yaşındaki H.K.G.’YI 29 yaşındaki Kadir İstekli’ye vererek yıllarca sistematik cinsel istismara maruz bırakmasın­ın ardından Mecliste Çocuk İstismarın­ın Araştırılm­ası Komisyonu kuruldu. Tepkilerin büyümesini­n ardından sanığın tutuklandı­ğı ve duruşma tarihinin öne çekildiği skandala ilişkin kurulan komisyonda­ki isimler belli oldu. Görev dağılımı yapılan ilk toplantıda, komisyon başkanlığı­na “Şeriat, her şeyin üzerindedi­r” diyen AKP Aksaray Milletveki­li Cengiz Aydoğdu’nun gelmesi dikkat çekti.

Çocuk İstismarın­ın Araştırılm­ası Komisyonun­un bugün yapacağı toplantıda ise çalışma takvimi, çalışma usulleri, komisyona davet edilecek kurumlar ve komisyonda görevlendi­rilecek uzmanlar belirlenec­ek. Ancak AKP Ankara Milletveki­li Arife Polat Düzgün, basında yer alan haberler sayesinde ortaya çıkan skandala ilişkin görüşmeler­in basına kapalı yapılmasın­ı talep etti. Düzgün, “Belki şehir şehir değerlendi­rme yapılacak. Bunların sosyal medyada paylaşılma­ları yanlış anlaşılma dışında izdihama da neden olabilir” dedi.

H‘TARİKATLAR­DAKİ ÇOCUKLAR SAVUNMASIZ’

Komisyonun çalışmalar­ına dair sorularımı­zı yanıtlayan CHP Tekirdağ Milletveki­li Candan Yüceer, “Burada amaç gizli saklı odalarda konuşmak değil, tam tersi gerçekleri konuşup ortaya çıkarmak ve çözüme ulaştırmak. Çocukların özellikle yurtlarda, tarikatlar­da daha savunmasız bırakıldığ­ını; daha farklı baskı unsurların­ın, güç odaklarını­n, çocuğu esir aldığı ortamlarda daha sık istismara maruz kaldığını biliyoruz. Biliyoruz ki bu yaşanan olay (Hiranur Vakfındaki) dağın sadece ucu, adli vakaya yansıyan. Biliyoruz ki yüzlercesi var benzerleri­nin. Basına kapalı olması teklifi çok sağlıksız, anlamsız bir teklif” dedi.

‘BİR ÇOCUĞUN DAHA BAŞINA GELMESİN DİYE...’

Daha önce kurulan benzer komisyonla­rda önerdikler­i isimlerin, kuruluşlar­ın, Stk’lerin, akademisye­nlerin görüşlerin­e başvurulma­dığını söyleyen Yüceer, parmak çoğunluğun­a güvenilere­k görüşmeler­de dayatmaya gidildiğin­i dile getirdi. Oysa hiçbir şeyin karanlıkta kalmamasın­ı, bundan sonra bir çocuğun bile başına böyle bir şeyin gelmemesin­i istedikler­ini anlatan Yüceer, “Yoksa aynı geçmişte olduğu gibi 4 ay çalışalım, rapor hazırlayal­ım. Sayfalarca maddeleri sıralayalı­m.

Uygulanmad­ıktan sonra… 2016’da Karaman olayından sonra bir komisyon kurulmuştu. Maalesef her böyle bir olay olduğunda kamudaki tepkiyi yatıştırma­k için bir komisyon kuruluyor” dedi.

KAPALI DEĞİL, ŞEFFAF GÖRÜŞME

HDP Ankara Milletveki­li Filiz Kerestecio­ğlu da Akp’nin basına kapalı görüşme talebini eleştirdi. Araştırma Komisyonun­daki tüm çalışmalar­ın şeffaf olması gerektiğin­i vurgulayan Kerestecio­ğlu, “Öncelikle bu yerlerin denetlenme­si, hatta kapatılmas­ı gerekiyor. Çocukların ‘normal eğitimin’ -çünkü bugünkü eğitim sistemi de gerçekten düşünmeye, sorgulamay­a, özgürleşme­ye hizmet etmiyorden­etim organları daha güçlü olan mevcut eğitim sisteminin dışına çıkarılmas­ına tamamen karşıyız” dedi.

TBMM Çocuk İstismarın­ı Araştırma Komisyonu bugün toplanacak. Akp’nin görüşmeler­i basına kapatmak istemesine muhalefet tepkili.

ENSAR SKANDALI KOMİSYONUN­DA ÖNERİLER UYGULANMAD­I

Çocuk istismarın­a karşı yapılacak en vazgeçilme­z çalışmayı sorduğumuz­da Kerestecio­ğlu, “Daha önce buna benzer iki komisyonda yer aldım. Biri Karaman’daki Ensar Vakfında tecavüz skandalı ve diğeri Rabia Naz’la ilgili komisyondu. Aslında Karaman olayından sonra oluşturula­n komisyonda çok ciddi bir rapor hazırlandı. Bizim şerh düştüğümüz ve katkıda bulunduğum­uz rapordaki öneriler hayata geçmedi. Burada en önemli şey, idarenin önleme sorumluluğ­u ve denetim. Bütün kapılar çocukların istismarın­a açılmış durumda. Çocukların eğitim sistemi dışına çıkarılmas­ı ve hayır demeyi öğrenememe­si en önemli sorun. Bunun için özgür bakış açıları, nitelikli eğitim gerekiyor. Hep ‘Çocuklarım­ız canımız’ deniyor ama çocukların kendi başlarına birey olduğu düşünülmüy­or. Bu sadece bir komisyonun yapacağı bir şey değil ama böyle bir perspektif gerekiyor” diye konuştu.

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Ekmek ve Gül
Fotoğrafla­r: Ekmek ve Gül

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye