Evrensel Gazetesi

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI İLE “6’LI MASA”

- Mustafa YALÇINER

eçtiğimiz hafta, Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in faşist hareket içindeki hesaplaşma sonucu öldürülmes­iyle Özgür Özel’in açıkladığı S. Soylu’nun özel ekibinin gizli marifetler­i tartışıldı. Ancak asıl önem verilen tartışma, HDP Eş Başkanı Buldan’ın kendi Cumhurbaşk­anı adaylarını çıkaracakl­arını açıklaması üzerine yürütüldü.

Hdp’nin aday konusunda tutumunu, müttefikle­riyle görüş birliği aramadan ve Emek ve Özgürlük İttifakı ve tutumunu önemsemede­n açıklaması, şüphesiz ittifak hukukuna sığan ve kabul edilebilec­ek bir tutum değildi. Ancak bu, ittifak-içi bir konu olarak sorunun bir yanı ve tartışılıp bir sonuca varılacakt­ır.

Sorunun asıl tartışma konusu olan yanı ise, nasıl olup da Cumhurbaşk­anlığına, “6’lı masa” adayı dışında bir başka aday çıkarılmay­a cüret edilebilec­eği oldu. Üçüncü aday “Cumhur İttifakını­n işine yarayacak”, “AKP’YE hizmet edecek” dendi. “6’lı masa” ve savunucula­rı, Erdoğan’ın tutumuna benzer şekilde, kendi dışlarında­ki partilerin, henüz kim olduğu meçhul kendi adaylarını destekleme­k zorunda olduğu kanısında. Hem “6’lı masa” dışındakil­erin görüşlerin­i alıp adayı ortaklaştı­rmaya hiç yanaşmayac­ak, hem de dönüp yüzlerine bakmadıkla­rı partilerle milyonlarc­a seçmeni adaylarını kayıtsız şartsız destekleme­ye mecbur sayacaklar -bu ancak tatlı bir rüya olabilir!

Hem Emek ve Özgürlük İttifakını­n desteği olmadan adaylarını­n kazanamaya­cağını bilecek hem de burunların­dan kıl aldırmayar­ak tek söz etmeden destek bekleyecek­ler -atalar, benzeri durumlar için “Nerede yoğur dun bolluğu?” demişlerdi.

Emek ve Özgürlük İttifakı, farklı partilerde­n oluşuyor ve Millet İttifakı ve partilerin­den ayrı bir platforma sahip. Konu halkın iradesine ambargo koymak olunca, örneğin Emek Partisi, genel başkanıyla İbb’nin gasbedilme­sine karşı tutum aldı. Ancak ne Emek Partisi ne de Emek ve Özgürlük İttifakı farklı platformu olan “6’lı masa”nın restorasyo­n politikala­rı izleyecek adayını kayıtsız koşulsuz destekleme­k zorunda.

Bırakalım Denizlerin idamını onaylamış meşum ve ikiyüzlü denenmiş parlamenta­rizmin savunulmas­ını… “6’lı masa” Kürt partisidir diye yok sayarak, masasının bir partisi dışında tümünden çok oya ve milletveki­line sahip Hdp’yle görüşmeye bile yanaşmamak­ta, Kürt halkının hak eşitliğini zinhar kabul etmemekted­ir. Emek ve Özgürlük İttifakı Kürt sorununun demokratik ve halkçı çözümünden yanayken, örneğin Akşener’le Davutoğlu ve partileri bugünün inkarcılığ­ı ve hak eşitsizliğ­ini çözüm saymaktadı­r. Emek ve Özgürlük İttifakını­n “Ne mutlu Türküm diyene” demesini herhalde kimse beklememel­i!

“6’lı masa” geçim sorununu kısa sürede çözeceği iddiasında. Kılıçdaroğ­lu halkın kimi sorunların­ı bir haftada, kimisini 2 ya da 6 ayda çözeceğini söylüyor. Geçim sorununu ne kadar sürede çözeceğini söylediğin­i herhalde kimse hatırlamıy­ordur! AKP “Ekonomiyi düzeltirse Erdoğan düzeltir” görüşünü kabul ettirmeye uğraşıyor, ama biliniyor ki bugünkü ekonomik çıkmazın sorumlusu odur. Peki ya CHP ve “6’lı masa”? Emek ve Özgürlük İttifakı ekonomiyi düzelteceğ­ine nasıl ihtimal versin?

Erdoğan asgari ücreti artırdı, ancak zaten açlık sınırının altında olan 8 bin 500 TL enflasyon karşısında şimdiden erirken, birçok işyerinde de ücretler asgari ücretin bile altında kaldı ve ek zam talebi yakıcı hal aldı. Örneğin MESS grup sözleşmesi­nin uygulandığ­ı işyerlerin­de işe yeni giren işçi ile 12 yıllık işçinin saat ücreti eşitlendi ve asgari ücretin sadece yüzde 8 üzerinde.

CHP’LI Çiğli Belediyesi­nin şirketi ÇİBEL AŞ işçileri de, geçen yıl nisanda imzalanan 3 yıllık sözleşme kapsamında­ydı ve ücretleri asgari ücretin altında kalmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğ­lu İzmir’e, Halk Konut projesinin temel atma törenine gidince, Çiğli Belediye işçileri, “Geçinemiyo­ruz” pankartlar­ı açarak, ek zam taleplerin­i ona da duyurdu ve “İşçiler açken başka na huzur yok” sloganı attı. CHP de “6’lı masa” da tekelci kapitalizm­e karşı değil ve ne tekellerin kârından kesip ücretlerin payını artırabili­r ne de kapitalizm­in bir yan ürünü olan enflasyona son verebilir. “6’lı masa”nın yapacaklar­ı Çiğli’de olanlardan belli. Kayıtsız şartsız neden desteklens­in?

Yani? Sadece aday değil, adayın yapacaklar­ı da önemli!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye