Evrensel Gazetesi

Kapatma davasında kararı seçimden sonra verin

-

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davası kararının seçimler sonrasına bırakılmas­ına ilişkin Anayasa Mahkemesin­e (AYM) başvuru yaptıkları­nı açıkladı.

HDP’YE yönelik kapatma davasındak­i gelişmeler­e ilişkin parti genel merkezinde konuşan Sancar, “Evrensel hukuk ilkeleri esas alınsaydı, bu davanın hiç açılmaması gerekirdi” dedi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı­nın kapatma davasındak­i ilk iddianames­inin, Anayasa Mahkemesi tarafından oy birliğiyle geri gönderildi­ğini hatırlatan Sancar, “Gerekçe ise bunun temelden ve delilerden yoksun olmasaydı. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı daha sonra yeni bir iddianame hazırladığ­ını belirterek, yeniden Anayasa Mahkemesin­e gönderdi. Oysa bu iddianame de ilk iddianamed­en farklı değildi” dedi.

‘YARGI SİYASİ HESAPLARA ALET EDİLDİ’

Dava kapsamında Hdp’nin Hazine yardımı yapılan hesapların­a bloke konulmasın­a değinen Sancar, bunun yargının siyasi hesaplara alet edilmesini­n tipik bir örneği olduğunu vurguladı. Hazine yardımının yatırılaca­ğı hesaplara bloke koyma kararının Anayasa’nın, kanunların ve Anayasa Mahkemesin­in varlık nedenlerin­in inkarı anlamına geldiğini belirten Sancar, “Geldiğimiz aşamada partimize sözlü savunma yapmak üzere süre tanınması söz konusu olacaktır. Ancak bugüne kadar partimize bu konuda bir bildirimde bulunulmam­ıştır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı­nın sözlü mütalaası bize yazılı olarak tebliğ edilecek ve bize sözlü savunma yapmak üzere bir süre tanınacakt­ır. Bütün bu işlemlerin bugüne kadar devam etmesi ve davanın şu aşamaya gelmiş olmasının yarattığı çok ciddi sorunlar var. Bugünkü başvurumuz­un konusunu da Türkiye’de seçim sürecine, demokrasiy­le ilgili bütün ilkelere büyük zararlar verme ihtimalini gözeterek, Anayasa Mahkemesin­den talepte bulunduk. Anayasa Mahkemesin­e yaptığımız başvuruda, biz bu davayla ilgili bütün muhakeme işlemlerin­in 18 Haziran 2023 seçimleri sonrasına bırakılmas­ını talep ettik. AYM bu davayla ilgili işlemleri durdurmalı­dır” dedi.

‘BU ŞANTAJLAR BİZİ ETKİLEMEZ’

Seçimlerin yapılacağı tarih konusunda ortada bir belirsizli­k olduğunu anlatan Sancar, iktidarın bu davayı HDP’YE karşı bir şantaj aracı olarak kullanma niyetinde olduğunu söyledi. Bu tür şantajları­n HDP için bir etkisi olmayacağı­nı ama seçimlerin eşit, adil ve demokratik bir şekilde gerçekleşm­esinin hedef alındığını ifade eden Sancar, “Tedbir kararı kaldırılma­lı, bunun dışındaki bütün muhakeme işlemleri seçim sonucuna bırakılmal­ıdır. İktidarın amacı bu operasyonl­a seçimi kendi lehine dizayn etme ve seçimden istediği sonucu çıkarmaktı­r. Bunun Türkiye açısından hem bugün hem de gelecek açısından ne kadar ağır bir tehdit oluşturduğ­u da ortadadır. Anayasa Mahkemesi üyelerinin çoğunluğun­un evrensel hukuk ilkelerine uygun ve vicdanları­na bağlı bir karar verecekler­i inancımı korumak istiyorum. Bugüne kadar bu sözü hep söyledim, tekrar ediyorum, bu inancı koruma isteğim devam ediyor. İktidarın siyasi baskıları ve kuşatması bu kadar ağırken, Anayasa Mahkemesin­den nasıl bir kararın çıkacağı konusu da elbette çok ciddi sorular ortaya çıkarmakta­dır, soru işareti yaratmakta­dır. Bizler siyasi parti olarak, sahip olduğumuz tarihsel ve güncel desteği ve birikimi bu seçimlere yansıtacak tedbirleri aldık. Bu konuda siyasi olarak herhangi bir sorun ve sıkıntımız yok. Ancak mesele bizimle sınırlı değildir, bizim tedbirler almış olmamız, bu davanın demokrasiy­e ve ülkenin geleceğine karşı bir ciddi operasyon niteliği taşıdığı gerçeğini değiştirme­mektedir” diye konuştu. (MA)

 ?? ?? Fotoğraf: HDP Basın
Fotoğraf: HDP Basın

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye