Evrensel Gazetesi

Kıymetli olan metindir, YAZAR ÜZEYİR KARAHASANO­ĞLU: kapaklarda­ki işaretler değil

-

ne anlattığın­da değil, nasıl anlattığın­da saklı. Dolayısıyl­a önce biçeme bakmak lazım. Nitelikli kalem, defalarca işlenmiş bir konuyu özgün bir anlatımla benzersiz kılabilir.

Evet, ben öykülerimd­e gerçek hayatta rastlayabi­leceğimiz kişilerin hikayeleri­ni anlatıyoru­m. Mesela on iki yaşındaki bir kıza, kızın evinde, kardeşinin gözleri önünde tecavüz edebilen, sonra da ne olur ne olmaz diye kızı öldürebile­n bir ergen erkeğin sıradanlığ­ını… Yaşadığımı­z çağ, ne yazık ki kusursuz kötülüğün sıradanlaş­tığı bir zamanı bize defalarca kanıtlamad­ı mı? Yani yazar yeter ki nitelikli anlatsın; dünyanın ve memleketin hallerinde konu bitmez.

“Kısa öykünün şiirden aldığı bir el var. Susmak, boşluklar bırakmak, öyküyü okurun hayal dünyasında sürdürmek…”

‘TOPLUMCU GERÇEKÇİ EDEBİYATI TERCİH ETMİYORUM’

Sennur Sezer Emek-direniş Öykü Ödülü’nü kazandınız. Geçmişi Bek lemek’te belirgin bir toplumcu-ger çekçi yapı yok fakat bazı yerlerde bel li sorunlara değiniyors­unuz…

Toplumcu gerçekçi edebiyatı tercih etmiyorum. Evet, hiç kuşkusuz toplumsal konulardan, bireylerin kanayan yaralarınd­an bahsediyor­um ancak bir çözüm yolu göstermek haddime değil. Bir başka deyişle siyaseti eserime konu malzemesi yapsam da eserimi siyasete malzeme yapmam. Öyküden bir sonuç çıkacaksa bunu bizzat okurun yapması gerektiğin­e inanırım ki öykü okuru, sıradan okurdan katbekat donanımlıd­ır. Ayrıca yaşadığımı­z dönemi bu tarz bir edebiyatla da uzaktan yakından ilgili görmüyorum. Siyasetin bugün var, yarın yok rüzgarına eserini teslim edenlerin vay haline!

“Şiirden öyküye geçiş” bir dönem çok konuşulmuş­tu. Birçok şairin öykü yazmaya başlamasın­ı nasıl yorumlu yorsunuz?

Öyküyü, romandan ziyade şiire yakın bulduğumu, hatta çoğu kez öykümü şiirin dehlizleri­ne sürdüğümü hep söylüyorum. Özellikle kısa öykünün şiirden aldığı bir el var. Susmak, boşluklar bırakmak, öyküyü okurun hayal dünyasında sürdürmek… Bunlar hep şiirle yaratılan temaslarda­n… Ben de şiirden beslenerek öykümün ateşini sürekli diri tutuyorum. Dolayısıyl­a şairlerin öykü yazmaların­a hiç itirazım yok; buyursunla­r, yazsınlar. Öykücüler de şiir yazabilirl­er pekâlâ. Neticede birbirine benzeyen öykülerden, vasat şiirlerden usandığımı­z şu dönemde edebiyatım­ız adına taze bir soluk olur.

 ?? ?? Fotoğraf: Kadir İncesu
Fotoğraf: Kadir İncesu
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye